Νέο ρωσικό τελεσίγραφο στις ουκρανικές δυνάμεις που παραμένουν στη Μαριούπολη -και συγκεκριμένα σε εργοστάσιο μεταλλουργίας. Τι ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ειδικότερα, η Ρωσία κάλεσε την Τρίτη τις ουκρανικές δυνάμεις και τους ξένους μαχητές να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal στην υπό πολιορκία ουκρανική πόλη Μαριούπολη, μέχρι το μεσημέρι, ώρα Μόσχας 09:00 GMT (δηλαδή 12:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

«Όλοι όσοι καταθέτουν τα όπλα τους εγγυόμαστε ότι θα παραμείνουν ζωντανοί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα σήμερα, υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι προσπαθούν να καταλάβουν με έφοδο τη χαλυβουργία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο των αυτονομιστών.

Διαβάστε επίσης:

Αλλεπάλληλες ρωσικές επιθέσεις

 

Ρωσικοί πύραυλοι και δυνάμεις πυροβολικού έπληξαν 1.260 στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Πάντως, σύμφωνα με το Κίεβο ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε εκτεταμένη επίθεση στο Ντονμπάς.

 

Ρωσικές αντιαεροπορικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό αεριωθούμενο MiG-29 στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ, πρόσθεσε το υπουργείο.

 

«Πύραυλοι υψηλής ακρίβειας των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων εξουδετέρωσαν 13 οχυρές θέσεις των μονάδων του ουκρανικού στρατού», καθώς και «συγκεντρώσεις» στρατευμάτων κοντά στην πόλη Σλοβιάνσκ, στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ, ανέφερε επίσης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι απώλειες που έχουν καταγραφεί από τις δύο πλευρές

Η εφιαλτική εκτίμηση για 70.000 νεκρούς στρατιώτες, αξιωματικούς αλλά και αμάχους λίγα εικοσιτετράωρα πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι μία ουτοπία αλλά μία πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από τους απολογισμούς που δίνουν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

 

Ακόμα και αν εκτιμηθεί πως τα νούμερα που δίνουν τα υπουργεία Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι «υπερεκτιμημένα» ως προς τις απώλειες των «απέναντι», το σίγουρο είναι πως οι απώλειες και στις δύο πλευρές είναι τεράστιες. Άγνωστος είναι μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των αμάχων, αν και σύμφωνα με εκτιμήσει δυτικών πηγών είναι δυνατόν να αγγίζει και τις 20.000.

 

Ουκρανία πόλεμος
Ουκρανία πόλεμος

Πρώτη εκτίμηση της Ρωσίας για 23.367 Ουκρανούς

 

Τη Δευτέρα 18 Απριλίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε για πρώτη φορά λίστα με «τεκμηριωμένες απώλειες» του ουκρανικού στρατού και άλλων δομών εξουσίας αυτής της χώρας.

«Σήμερα, οι πραγματικές τεκμηριωμένες ανεπανόρθωτες απώλειες της ουκρανικής πλευράς ανέρχονται σε 23.367 άτομα», ανέφερε σε έκθεση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

 

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει αξιόπιστα στοιχεία για τις πραγματικές απώλειες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς και των ξένων μισθοφόρων που έφτασαν», αναφέρει η έκθεση.

 

Μπούχα Ουκρανία
Μπούχα Ουκρανία

«Μεγάλος αριθμός εγκαταλελειμμένων αγνοουμένων»

«Τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μαρτυρούν επίσης μεγάλο αριθμό εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών, τραυματιών και αγνοουμένων», ανέφερε το ρωσικό στρατιωτικό τμήμα.

 

Ο ρωσικός στρατός δήλωσε τη Δευτέρα ότι έδωσε στη δημοσιότητα ξεχωριστά στοιχεία για τα θύματα της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας, τα οποία προέρχονται από πραγματικά ουκρανικά έγγραφα.

 

Ουκρανία
Ουκρανία

Το τάγμα Αζόφ

 

Ειδικότερα, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι τα έγγραφα αποκάλυψαν πληροφορίες για σημαντικές απώλειες μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού της ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας 3057 και του συντάγματος Αζόφ (αναγνωρισμένο ως εξτρεμιστικό και απαγορευμένο στη Ρωσία).

Οι Ουκρανοί δίνουν 20.600 νεκρούς Ρώσους

 

Από την πλευρά των Ουκρανών στα στοιχεία που δίνει κάθε πρωί το υπουργείο Άμυνας της χώρας υπάρχει συνεχής ενημέρωση και αναβάθμιση των στοιχείων. Το πρωί της Δευτέρας 18 Απριλίου οι Ουκρανοί ανέφεραν πως έχουν σκοτωθεί στα πεδία των μαχών 20.600 Ρώσοι στρατιωτικοί και έχουν καταστραφεί πάνω από 3.000 άρματα μάχης.

Οι απώλειες των Ρώσων σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Ουκρανών
Οι απώλειες των Ρώσων σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Ουκρανών

 

Οι ανακοινώσεις που κάνουν οι δύο πλευρές είναι αδύνατον να διασταυρωθούν και να τεκμηριωθούν από ανεξάρτητη πηγή αλλά σε κάθε περίπτωση από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί και τις σφοδρές μάχες που γίνονται καθημερινά σε πολλά μέτωπα είναι δυνατόν να δικαιολογηθούν οι μεγάλες απώλειες που ανακοινώνουν οι δύο πλευρές και που έως τη συμπλήρωση των δύο μηνών θα πλησιάσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 50.000.

 

Πηγή: ethnos.gr