ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Λ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗ ΓΙΑ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΚΠΟΤΑ

 

  • Ξεκίνησε το Summer Camp Πολιτισμού
  • Ενδιαφέρον για εγκαταλελειμμένους χώρους όπως ο Μύλος Ζώνκε και το ΚΙΧΝΕ
  • Εθελοντική δράση αισθητικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου της έδρας της ΔΕΚΠΟΤΑ
  • Έναρξη λειτουργίας Κέντρου Ενημέρωσης από την ΔΕΚΠΟΤΑ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Συνέντευξη τύπου για δράσεις που υλοποιούνται και για σχέδια της ΔΕΚΠΟΤΑ παραχώρησε ο Πρόεδρος κ. Λευτέρης Καλλινικίδης, την Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020, στο αίθριο των γραφείων της δημοτικής επιχείρησης στην Αγ. Βαρβάρα.

Αρχικά ο κ. Καλλινικίδης αναφέρθηκε στο Summer Camp Πολιτισμού, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του την Δευτέρα: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ξεκίνησε το Summer Camp Πολιτισμού. Με την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τους δεκάδες γονείς που κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής και να τους ζητήσω μια συγγνώμη, με την έννοια ότι δεν μπορέσαμε δυστυχώς να τους εξυπηρετήσουμε όλους, διότι ήταν προγραμματισμένο για 30 παιδιά. Θέλω όμως να τους δώσω την υπόσχεση και σε συζήτηση που κάναμε με τον Δήμαρχο Δράμας, ότι θα ψάξουμε να βρούμε μια λύση για να κάνουμε άλλο ένα δεκαπενθήμερο για αυτούς που σε αυτήν εδώ τη φάση δεν επελέγησαν για αντικειμενικούς σκοπούς. Είναι ένα Summer Camp Πολιτισμού για παιδιά καινοτόμο, πρωτόγνωρο για τη Δράμα. Δεν είναι με τη στενή λογική της δημιουργικής απασχόλησης, έτσι όπως συνηθίσαμε να λέμε. Είναι κάτι διαφορετικό».

Για το Summer Camp Πολιτισμού μίλησε και η κ. Μαρία Θεοδοσίου από την AeliaPath, η οποία επεσήμανε: «Σχεδιάσαμε το Summer Camp Πολιτισμού, το οποίο έχει καινοτόμα, βιωματικά και διαδραστικά στοιχεία. Τα παιδιά δεν θα μάθουν απλά τι είναι πολιτισμός, θα τον ζήσουν, θα τον βιώσουν με όλη τη σημασία της λέξης. Θα μάθουν ιστορία και μυθολογία, θα διασκεδάσουν, θα ψυχαγωγηθούν, θα περάσουν πολύ ωραία αυτές τις ημέρες που βρίσκονται σε αυτό τον ωραίο χώρο. Με μια πολύ ωραία πρωτοβουλία της ΔΕΚΠΟΤΑ και του κ. Καλλινικίδη που δίνει την ευκαιρία εντελώς δωρεάν σε 30 παιδιά και σε 30 οικογένειες να συμμετέχουν σε αυτό το καινοτόμο πρόγραμμα, το Summer Camp Πολιτισμού».

Στη συνέχεια, λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, ο κ. Καλλινικίδης σημείωσε: «Η ΔΕΚΠΟΤΑ στέκεται όρθια, θα συνεχίσει να στέκεται όρθια και μέσα στη διαδικασία αυτή αρχίζουμε σιγά σιγά και εκδηλώνουμε το ενδιαφέρον μας για ζητήματα τα οποία πολλές φορές οι Δραμινοί έχουν εκφράσει την άποψή τους, έχουν καταθέσει τις ιδέες τους και αφορούν χώρους εγκαταλελειμμένους, όπως είναι ο Μύλος του Ζώνκε, όπως είναι το ΚΙΧΝΕ. Ήδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η ΔΕΚΠΟΤΑ και ασχολείται, όπως ασχολείται με την έδρα της, το κτήριο το οποίο είναι γνωστό ότι έχει θέμα ύπαρξης και νομιμοποίησης. Είναι θέματα με τα οποία ασχολούμαστε, σε ό,τι αφορά την έδρα να τη νομιμοποιήσουμε και σε ό,τι αφορά τους χώρους αυτούς να έρθουν κάποια στιγμή στα χέρια της ΔΕΚΠΟΤΑ. Και λέω κάποια στιγμή, γιατί είναι προφανές για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να δούμε ποια είναι τα κόστη τα οποία θα επιβαρυνθούμε, από πού θα βρούμε χρήματα, σε ποιο πρόγραμμα θα ενταχθεί για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτούς τους χώρους. Επειδή εμείς ασχολούμαστε με τον πολιτισμό, είναι προφανές ότι θα θέλαμε να κάνουμε χώρους που έχουν πάντοτε σχέση με τον πολιτισμό. Άρα, λοιπόν, να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους Δραμινούς πως αυτά υπάρχουν στα σχέδιά μας, τα έχουμε συζητήσει με τον Δήμαρχο Δράμας και είμαστε αυτή την στιγμή σε μια φάση που έχουμε εκδηλώσει δημόσια το ενδιαφέρον μας, αλλά θέλουν χρόνο όλα αυτά για να υλοποιηθούν για να φτάσουμε στο τελικό στάδιο της αρχής, που είναι ότι βρήκαμε λεφτά να το εντάξουμε στο α ή στο β πρόγραμμα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της όποιας ιδέας τελικά συλληφθεί».

Μιλώντας για το Ενυδρείο στο Μυλοπόταμο, ο Πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ τόνισε πως «πρέπει άμεσα να ανοίξει» και πρόσθεσε: «Είναι στα σχέδιά μας το Ενυδρείο του Μυλοποτάμου να ανοίξει. Αυτή την στιγμή το φροντίζουμε με νύχια και με δόντια και με μηδενικά λεφτά να το κρατήσουμε εν ζωή». Μάλιστα, αυτό γίνεται, όπως είπε, «ακόμη και όσο και αν το καταψηφίζουν οι αντιπολιτεύσεις. Ίσως με αυτή μου τη φράση να στείλω ένα μήνυμα στις αντιπολιτεύσεις, ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως ό,τι κάνει η ΔΕΚΠΟΤΑ αφορά το σύνολο της κοινωνίας της Δράμας. Κατά συνέπεια, ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι ευρώ ξοδεύεται από την ΔΕΚΠΟΤΑ πολλαπλασιάζεται έξω στην κοινωνία. Και άρα η ΔΕΚΠΟΤΑ θα πρέπει να συνεχίζει να χρηματοδοτείται. Αλλά, ακόμη και με πενιχρά έσοδα να χρηματοδοτείται, εμείς έχουμε τις ιδέες, έχουμε και τους τρόπους να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε με λίγα λεφτά μεγάλα πράγματα στη ΔΕΚΠΟΤΑ».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καλλινικίδης, το Σάββατο 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί εθελοντική δράση σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου και την Καθηγήτρια κ. Μέρου που θα αφορά την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου της έδρας της ΔΕΚΠΟΤΑ μέχρι και το εκκλησάκι της Αγ. Βαρβάρας. Αρχικά θα υπάρξει εμπλουτισμός με λουλούδια και σε δεύτερη φάση εμπλουτισμός και με νέα δέντρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καλλινικίδης απεύθυνε κάλεσμα σε όσες εθελοντικές ομάδες θέλουν να συμμετάσχουν στη δράση συντονισμένα να δηλώσουν την επιθυμία τους.

Επίσης, ο κ. Καλλινικίδης έκανε γνωστό πως μέσα στον Ιούλιο θα ανοίξει το Κέντρο Ενημέρωσης της ΔΕΚΠΟΤΑ, το οποίο θα βρίσκεται στην είσοδο στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας από την Ατλαντίδα σε έναν ξύλινο οικίσκο και θα διαθέτει ενημερωτικό υλικό, καθώς και τις εκδόσεις της δημοτικής επιχείρησης.

Τέλος, ως επικεφαλής της παράταξης «Δράμα Πρωταγωνίστρια», ο κ. Καλλινικίδης εξέφρασε τις θέσεις της παράταξης για τους 258 νέους υπαλλήλους στις Φυλακές Νικηφόρου, λέγοντας πως «για λόγους ασφαλείας επιβάλλεται η μετακίνηση έμπειρων υπαλλήλων από άλλες φυλακές, χωρίς αυτό να αλλάζει τον αριθμό των συμμετεχόντων, των 258 δηλαδή. Αλλά οπωσδήποτε θα πρέπει να ξεκινήσουν να λειτουργούν έχοντας στο δυναμικό τους άλλους ανθρώπους. Από ότι ξέρουμε έχουμε πολλούς Δραμινούς που δουλεύουν σε άλλες φυλακές και με την τεχνογνωσία τους και την εμπειρία τους μπορούν να συμβάλλουν και να βοηθήσουν στο να ξεκινήσει να λειτουργεί άρτια, σωστά και οργανωμένα το καινούργιο σωφρονιστικό κατάστημα».

Για την καταγγελία για δυνατή μουσική και την παρέμβαση στη συνέχεια της Αστυνομίας, κατά τη διάρκεια του drive in με djs και αν αυτό έγινε επειδή ήταν μια εκδήλωση της ΔΕΚΠΟΤΑ, μετά από ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν», ο κ. Καλλινικίδης ανέφερε: «Είναι ξεκάθαρο επειδή ήταν μία εκδήλωση της ΔΕΚΠΟΤΑ. Εμείς έτσι κι αλλιώς είμαστε έτοιμοι, εδώ και καιρό δεχόμαστε τον πόλεμο, δεν πτοούμεθα από αυτό. Βλέπετε ότι όσο μας πολεμούν τόσο επιτυχία έχουν οι εκδηλώσεις μας. Και σας λέω ότι ήταν ξεκάθαρα για την ΔΕΠΟΤΑ γιατί τον καταγγέλλοντα τον έχουμε και φωτογραφημένο. Όλως τυχαίως».

Τέλος, ο κ. Καλλινικίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για όσα ανέφερε στο πλαίσιο δικής του συνέντευξης τύπου ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος για τη ΔΕΚΠΟΤΑ και την ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, σημείωσε: «Κατ’ αρχάς να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βαθιά μου εκτίμηση στο πρόσωπο του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, ο οποίος γνωρίζουμε όλοι ότι είναι ένας ευγενής ως άνθρωπος. Ως Βουλευτής, θα πω για άλλη μια φορά, ότι εγώ κατανοώ το γεγονός ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ του δίνει έστω λίγα λεπτά δημοσιότητα. Και το λέω αυτό γιατί, όταν έκανε την ατυχέστατη δήλωση και στη Βουλή, αλλά και στα Μ.Μ.Ε., καταφερόμενος εναντίον της ΔΕΚΠΟΤΑ, του τηλεφώνησα αμέσως να έρθει να επισκεφτεί τη ΔΕΚΠΟΤΑ θεσμικά, γιατί δεν ξέρει ούτε καν που βρίσκεται, να έρθει να μάθει για το έργο της ΔΕΚΠΟΤΑ, γιατί δεν γνωρίζει καν τι κάνει η ΔΕΚΠΟΤΑ, ούτως ώστε να ξέρει από πρώτο χέρι κι όταν θα μιλάει για τη ΔΕΚΠΟΤΑ να γνωρίζει και τι λέει. Φυσικά στο τηλέφωνο, πάντοτε ως ευγενής, ο κ. Ξανθόπουλος αποδέχτηκε την πρόταση, αλλά στην πράξη δεν φάνηκε ποτέ. Κι αυτό ενώ έχει κλείσει τουλάχιστον ενάμισης μήνας που του έχω τηλεφωνήσει. Καλά θα κάνει ο κ. Ξανθόπουλος, εφόσον βλέπω ότι συνεχίζει να ασχολείται με το θέμα, για άλλη μια φορά να τον προσκαλέσω επίσημα και θεσμικά να έρθει να επισκεφτεί τη ΔΕΚΠΟΤΑ, να τον ενημερώσουμε, να τον ξεναγήσουμε, να μάθει επιτέλους και πού βρίσκεται και πολύ ευχαρίστως μετά να πάμε να φάμε και παρέα. Για να καταλάβει ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ είναι η ίδια η ιστορία και ο πολιτισμός της Δράμας. Κι αυτό θα το καταλάβει μόνο αν έρθει εδώ».