ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ) Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Α.Μ.Θ. ΧΡ. ΜΕΤΙΟΥ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Παρουσία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 1 Ιουλίου οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Δράμας.

Αρχικά, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων τελέστηκε δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου, ενώ στη συνέχεια στο Άγαλμα της Ελευθερίας εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση στο δημοτικό κήπο παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, οι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Μιχάλης Τάσσου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων, καθώς και σημαιοφόροι μαθητές δημοτικών σχολείων της Δράμας.

Στο μήνυμά του για την επέτειο απελευθέρωσης της Δράμας ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Καράογλου σημείωσε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στη Δράμα που γιορτάζει. Γιορτάζει την απελευθέρωσή της 107 χρόνια μετά. Ήταν σαν σήμερα, 1η Ιουλίου του 1913, όταν ο ελληνικός στρατός προελαύνοντας, έμπαινε στη Δράμα και την απελευθέρωνε μετά από 529 χρόνια σκλαβιάς. Βεβαίως 529 χρόνια σκλαβιάς που ο ελληνικός λαός είχε υποστεί τα πάνδεινα με αποκορύφωμα τα τραγικά γεγονότα της 30ης Ιουνίου, μια μέρα πριν την απελευθέρωση η πόλη του Δοξάτου κάηκε και χιλιάδες κάτοικοί του σφαγιάστηκαν. Σήμερα, 107 χρόνια μετά, η Δράμα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Είναι μια πόλη, η οποία ατενίζει το μέλλον με σιγουριά, με αυτοπεποίθηση και πιστεύοντας ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας, είμαστε αισιόδοξοι. Από πλευράς Κυβέρνησης δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό της πόλης της Δράμας, του Νομού της Δράμας συνολικά, ώστε να πετύχουμε αυτό που είναι το ζητούμενο για όλη την Ελλάδα, την ισόρροπη ανάπτυξη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας. Βέβαια την ημέρα αυτή οφείλουμε όλοι μας να θυμόμαστε το παρελθόν, να μαθαίνουμε στα παιδιά μας, αν δεν ξέρουν, την ιστορία τους και βεβαίως να παραδειγματιζόμαστε από τις θυσίες των προγόνων μας, έτσι ώστε αν χρειαστεί και όποτε χρειαστεί και μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ, να σταθούμε κι εμείς αντάξιοι στο ύψος των περιστάσεων. Χρόνια πολλά στη Δράμα! Χρόνια πολλά σε όλους τους Δραμινούς!».

Ο Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. κ. Μέτιος για τα «Ελευθέρια» της Δράμας ανέφερε: «Είναι μια μεγάλη ημέρα για τη Δράμα. Τιμούμε την επέτειο των 107 χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία της πατρίδας μας. Το γεγονός της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό είναι ένα ιστορικό γεγονός τόσο για την ευρύτερη περιοχή όσο και για την πατρίδα μας. Διότι και η Καβάλα που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε απελευθερωθεί και μετά την Καβάλα και η Δράμα, σημαίνει ότι ολόκληρη η Ανατολική Μακεδονία ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό. Χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία, δύναμη, αισιοδοξία και προκοπή».

Στις δηλώσεις της η Βουλευτής κ. Κεφαλίδου επεσήμανε: «Η 1η Ιουλίου είναι ημέρα γιορτής για όλο το Νομό, για την πόλη. Απελευθέρωση της Δράμας μετά από περίοδο μεγάλων σφαγών, βαρβαροτήτων, λεηλασιών. Χθες (σ.σ. Τρίτη 30 Ιουνίου) βρεθήκαμε στο Δοξάτο και ήταν η προτελευταία ημέρα κι εκεί σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο έγιναν ιστορίες που πραγματικά ανατριχιάζει ανθρώπου νους, όταν τις διηγείται. Κι η επόμενη ημέρα είναι η μέρα που απελευθερώνεται η πόλη. Η ιστορία που κουβαλάει αυτός ο τόπος, ο τόσο μαρτυρικός και γενναίος, είναι η ιστορία απλών καθημερινών ανθρώπων, που έδωσαν για την ελευθερία ό,τι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή. Στα βήματά τους προχωράμε και τώρα, σε εποχές που είναι δύσκολες, πολύπλοκες, που φαίνεται ότι τα εθνικά μας θέματα είναι πάλι στην πρώτη γραμμή. Εύχομαι σε όλους τους Δραμινούς όπου γης καλό μήνα, να θυμόμαστε τη σημερινή μέρα, να είναι παρακαταθήκη για τα επόμενα βήματά μας. Χρόνια πολλά σε όλους!».

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος στο μήνυμά του τόνισε: «107 χρόνια από την απελευθέρωση της Δράμας τιμή και δόξα στους νεκρούς, στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι σε αυτό τον άγιο τόπο, στη Μακεδονία. Χρόνια πολλά!».

Στη δήλωσή του ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος υπογράμμισε: «Ελευθερία και Ελευθέρια εορτάζουμε σε αυτή τη γη, την ποτισμένη από πολλές θυσίες και πολλούς αγώνες δικών μας ανθρώπων. Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές χρόνια πολλά. Χρόνια πολλά ελεύθερη Δράμα!».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε: «Γιορτάζουμε τα 107 χρόνια ελεύθερης Δράμας, γιορτάζουμε τα 107 χρόνια από τότε που ο ελληνικός στρατός μπήκε στην πόλη και οι κάτοικοί της, όπως έγραψε γλαφυρά και ο Μητροπολίτης Αγαθάγγελος, ανάπνευσαν και κινήθηκαν και ζήσανε. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν όλα εύκολα. Σίγουρα, όμως, ήταν ελεύθερα κι αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουμε. Χρέος όλων μας να τιμούμε τους προγόνους μας, να τιμούμε τους νεκρούς μας και να αγωνιζόμαστε ο καθένας από το μετερίζι του προκειμένου η Δράμα όχι μόνο να είναι ελεύθερη, αλλά και να ευημερεί. Χρόνια πολλά!».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Παπαεμμανουήλ, στις δηλώσεις του, σημείωσε: «Έχουμε χρέος εμείς οι σύγχρονοι Δραμινοί, 107 χρόνια μετά από την ιστορική ημέρα της 1ης Ιουλίου του 1913, που ο Συνταγματάρχης Μιχαλόπουλος Αρκαδικός μπήκε στην πόλη απελευθερωτής, να τιμούμε αυτή την ημέρα τόσο με τη φυσική μας παρουσία όσο και με τα μηνύματα που στέλνουμε στα σχολειά μας, στα παιδιά μας, που πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε και στις επόμενες γενιές. Χρόνια πολλά στη Δράμα, χρόνια πολλά στις Δραμινές και στους Δραμινούς και να είμαστε γεροί και δυνατοί να ανταπεξερχόμεθα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη σημερινή εποχή».

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Τάσσου επεσήμανε για την επέτειο απελευθέρωσης της Δράμας: «107 χρόνια ελεύθερης Δράμας, 107 χρόνια από την 1η Ιουλίου του 1913, οπότε και η Δράμα απελευθερώθηκε από μισό αιώνα σκλαβιάς και μια σκληρή βουλγαρική κατοχή. Τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι κράτησαν ψηλά την ελληνικότητα της περιοχής, κράτησαν ψηλά τη χριστιανοσύνη. Έχουμε χρέος απέναντι σε αυτούς να διαφυλάξουμε όχι μόνο την ευημερία της πατρίδας, αλλά και την ευημερία της περιοχής. Χρόνια πολλά στις Δραμινές και στους Δραμινούς! Χρόνια πολλά στη Δράμα!».