ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Αξιοπρεπής είναι αυτός που με τη στάση του, την συμπεριφορά και γενικά το ήθος του κερδίζει τον σεβασμό των άλλων. Γι’ αυτό και μας φάνηκε τερατώδες και μείναμε εμβρόντητοι, όταν σε ένα τυχαίο κλικ σε κανάλι, ακούμε ένα παραλήρημα ενός δημοσιογράφου και παρουσιαστή με υβρεολόγιο, με απαράδεκτες αισχρολογίες, χυδαιότητες, εκρήξεις παροξυσμού, ακροδεξιές κορώνες, με εχθρική διάθεση προς όλους και σε όλα. Έλεγε: Δεν πιστεύω στην Δημοκρατία (δηλ. στη λαϊκή κυριαρχία με Κυβέρνηση αιρετών αντιπροσώπων), αλλά έδειχνε έκδηλο φλερτ προς τη Χρυσή Αυγή. Άσχημα περνούσαμε με τους Συνταγματάρχες; (Τόνισε δηλαδή ότι είναι καλή η κατάργηση της κρατικής εξουσίας). Μίλησε για Αριστερούς κατσαπλιάδες (υβριστικός χαρακτηρισμός για τους αντάρτες του Εμφυλίου από τους Κυβερνητικούς). Έδειξε μπόλικο αντικομμουνιστικό μένος, ναι μισώ τους Αριστερούς, είπε και με πολλή χαρά θυμήθηκε πως μετά την Χούντα ανήκε στην ομάδα κρούσης της Ν.Δ.. Ε, ρε ξύλο που δίναμε!!! έλεγε με ικανοποίηση. Ολόκληρος ήταν ένα σύμπτωμα διανοητικής σύγχυσης και ψυχικής πάθησης ως μια ασυνάρτητη φλυαρία χωρίς νόημα, αλλά και με πολλή κακία και με προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης.

Έτσι διδάσκεται το ήθος που είναι η ψυχική δύναμη που κινεί τον άνθρωπο στη ζωή και στη δράση, που έχει ηθικές αξίες, κοινώς αποδεκτές αρχές που διέπουν την συμπεριφορά και τις σχέσεις των ανθρώπων; Κρίμα δημοσιογράφε, κρίμα!

Ο ρόλος του Δημοσιογράφου είναι η αμεροληψία – αντικειμενικότητα στην ενημέρωση, χωρίς δικές του εμπάθειες ή προσωπικές αντιπαραθέσεις, με αξιόπιστο ρεπορτάζ υπηρετώντας τον πολίτη και όχι την εξουσία, με ευσυνειδησία, με ειδήσεις άμεσου σχολιασμού, με πρωταρχικό σκοπό την αποκάλυψη της αλήθειας. Επίσης να ‘χει σωματική και ψυχολογική αντοχή προς όφελος του συνόλου της Κοινωνίας, διότι είναι ο κρίκος μεταξύ γεγονότων και κοινού, από την άποψη ότι επιτελεί κοινωνικό έργο. Οι δημοσιογράφοι ανήκουν στην ΕΣΗΕΑ.

Το επάγγελμα είναι ανοικτό προς όλους, έστω κι αν δεν έχει κάποιος σπουδάσει το αντικείμενο. Λάθος που ακόμη και σήμερα η τοπική εφημερίδα είναι η δεύτερη επιλογή του κατοίκου της περιφέρειας, ο οποίος δίνει προτεραιότητα στην πληροφόρηση που εκπορεύεται από τα μεγάλα αστικά κέντρα.