ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Η παροιμία αυτή μας έμεινε από το πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη Γιαν Θυμούλη που ενώ καλούσε –αυτός ο θηρίος αγωνιστής- φίλους για κέρασμα, ο ίδιος έπινε μόνος του το ποτό.

Και οι αρχαίοι μας έλεγαν κάτι ανάλογο. Αυτός αυτόν αυλεί (Διογένης).

Κάποιος προσφέρει κάτι, αλλά τελικά αυτός ο ίδιος ωφελείται.

Βραβείο = έπαθλο σε ένα άτομο ή σε μια ομάδα ανθρώπων ή σε μια οργάνωση που θα αναγνωρίσει και θα ανταμείψει ενέργειες ή επιτεύγματα.

Τελευταία βέβαια πολλά βραβεία μοιράζονται!!! Το σύστημα εξουσίας προστρέχει σε «δικά» του άτομα φυσικά για το στελεχιακό δυναμικό του.

Ευνοούν τις ημετεροκρατίες στον πολιτικό βίο (φουλ στην πόλη μας), τις οικογενειοκρατίες και μακάρι να μην είναι άτομα αμφιβόλου ποιότητας ή και μετριότητας ή άτομα κατώτερα των περιστάσεων. Ο άνθρωπος που δίνει υπόσταση στις αξίες, όσο και στην πολιτική, δεν χρειάζεται βραβεία. Γνωρίζουν όλοι οι άλλοι το τι αξίζει (ειδικά στις μικρές μας κοινωνίες).

Οπότε αγαπητές κυρίες για τη γιορτή της Μητέρας (ας μην πήραμε βραβεία αν και μας αξίζουν, αφού είμαστε ενεργοί πολίτες), εγώ σας εύχομαι «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ». Δεν είμαστε άσημες, ούτε όμως «γλυφτοτσάνακας» (όπως έλεγε η Ηπειρώτισσα μάνα μου). Δεν ανήκουμε στους «ημέτερους», άλλωστε αυτό δεν το θέλουμε, ενεργούμε σιωπηλά με τις προσφορές μας, χωρίς «τυμπανοκρουσίες», δεν είμαστε από «τζάκια», δεν έχουμε χρήμα που χρειάζεται για να προωθούμαστε, ώστε να είμαστε «κολαούζοι» διαφόρων, ξοδεύοντας και για αυτούς και για την ανάδειξή μας. Είμαστε όμως φανατικοί τοπικιστές (διαμονή στην πόλη μας και αγορές προϊόντων μόνο από την πόλη μας).

Ούτε είμαστε καθημερινά –μα καθημερινά- στα κανάλια, βρίσκοντας αφορμές και τάχα μου απαραίτητοι, εξηγώντας γεγονότα!, ενώ λέγονται ως ειδήσεις.

Ενεργούμε με αρχές και αξίες μόνο λέγοντας ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

Μητέρες της πόλης μας και του Νομού μας, σας αφιερώνω και κάποιους στίχους από το τραγούδι του Μαχαιρίτσα, Γιάννης κερνάει:

…σ’ αυτήν τη χώρα όλοι ξέρουνε τα πάντα

κι είναι μαζί φασισταριό κι ιντιφάντρια

σ’ αυτήν τη χώρα όλοι έχουν τσάμπα γνώμη

κανένας π… δεν αξίζει τη συγγνώμη…