ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ 2022-2023

 

  • «Το brand name της Ονειρούπολης θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε επ’ ωφελεία όλου του Νομού»
  • «Η Ονειρούπολη και η Δράμα έχουν τεράστιες προοπτικές για να ανοιχτούν σε αγορές, όπως για παράδειγμα η Τουρκία»
  • «Αυτό που αντιλαμβανόμασταν ως μειονέκτημα, να είμαστε μακριά από το κέντρο, μπορεί να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα, γιατί πρέπει να αντιληφθούμε πως έχουμε σε 4,5-5 ώρες οδήγησης μια αγορά 20 εκατομμυρίων, η οποία διψάει να ταξιδέψει»
  • «Ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και των πιο αισιόδοξων η επισκεψιμότητα της Ονειρούπολης»
  • «Θεωρώ ως τον υπ’ αριθμό ένα παράγοντα από τη δική μας πλευρά, που βοήθησε στην επισκεψιμότητα, την πολύ σοβαρή δουλειά που έγινε με τα Μ.Μ.Ε. και τα Social Media»
  • «Υπήρχε ένα καλό κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς αντεγκλήσεις, το οποίο πέρασε και στην ίδια την κοινωνία»
  • «Έχουν μπει αυτές οι βάσεις που θα εξασφαλίσουν την Ονειρούπολη του 2023-2024»

 

Η 19η Ονειρούπολη ανήκει ήδη στο παρελθόν, καθώς ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023. Τα φώτα της μεγάλης χριστουγεννιάτικης γιορτής έσβησαν και το ραντεβού της Ονειρούπολης με τους χιλιάδες μικρούς και μεγάλους φίλους της ανανεώθηκε για τον προσεχή Δεκέμβριο.

Για την Ονειρούπολη 2022-2023 παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, προχωρώντας στον πρώτο απολογισμό της διοργάνωσης.

Σχετικά με την πρώτη αποτίμηση της εκδήλωσης, ο κ. Τάσσου ανέφερε: «Η πρώτη αποτίμηση σίγουρα έχει θετικά στοιχεία. Ήταν μέσα στα προσδοκώμενα και η λειτουργία των δράσεων και η λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς και η λειτουργία των ψυχαγωγικών παιχνιδιών, αλλά νομίζω ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και των πιο αισιόδοξων ανθρώπων που συμμετείχαν στη διοργάνωση της Ονειρούπολης φέτος η επισκεψιμότητα. Βλέποντας τη διοργάνωση από μια απόσταση αυτή τη στιγμή, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είχαμε μια μεγάλη επισκεψιμότητα την πρώτη εβδομάδα της Ονειρούπολης, όπου ο κόσμος ήρθε για να δει τη φετινή Ονειρούπολη. Είχαμε μια μικρή κάμψη στις καθημερινές τις δύο ενδιάμεσες εβδομάδες, με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα που όλα ήταν πάρα πολύ δυνατά. Αυτό που έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση όμως είναι η επισκεψιμότητα η οποία παρουσιάστηκε το εορταστικό δεκαπενθήμερο, από την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή με το που έκλεισαν τα σχολεία, μέχρι και τη λήξη των εορτών, με το τριήμερο των Φώτων».

«Τα στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ήταν μια καλή Ονειρούπολη»

Για το αν υπάρχουν στοιχεία για την επισκεψιμότητα της Ονειρούπολης 2022-2023, ο κ. Τάσσου σημείωσε: «Ένας επίσημος αριθμός μετρήσιμων στοιχείων δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει στην Ονειρούπολη, για τον λόγο ότι δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη είσοδος που να καταμετρά τους ανθρώπους. Η διοργάνωση γίνεται στον δημοτικό κήπο. Οι είσοδοι για την Ονειρούπολη είναι πάρα πολλές. Δεν μπορεί να καταμετρηθεί ο κόσμος. Έχουμε πάντως ενδεικτικά στοιχεία. Παραδείγματος χάριν, το Σαββατοκύριακο στις 17 Δεκεμβρίου καταμετρήθηκαν με πρόχειρες, δικές μας, δυνάμεις 86 λεωφορεία στα σημεία που πάρκαραν τα λεωφορεία, δηλαδή στην Ταξιαρχία, στην ευθεία της εισόδου της πόλης από τη Θεσσαλονίκη, στο πάρκινγκ των βαρέων οχημάτων και σε όλη την οδό Χελμού. Αυτό νομίζω ότι δεν μπορεί να δώσει μετρήσιμα στοιχεία.

Τα πραγματικά μετρήσιμα δεδομένα τα οποία θα έχουμε είναι μετά τις 20 Ιανουαρίου που θα εκδοθούν επίσημα οι πληρότητες των ξενοδοχείων καθ’ όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και ίσως της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Από προφορικές συζητήσεις ξέρω ότι το εορταστικό δεκαπενθήμερο τα περισσότερα ξενοδοχεία είχαν πληρότητα 90-95% συνολικά, όχι μόνο τα τριήμερα, αλλά και τις καθημερινές, και μεσοσταθμικά γύρω στο 80-85%, αλλά επιφυλάσσομαι για αυτά τα στοιχεία μέχρι να εκδοθούν από τους ξενοδόχους.

Έχω ζητήσει από το Τελωνείο αν μπορεί να υπάρξει μια καταγραφή του αριθμού των λεωφορείων που μπήκαν κατά την περίοδο της Ονειρούπολης. Δεν ξέρω, όμως, κατά πόσο αυτό θα δώσει ένα ασφαλές συμπέρασμα για τα στοιχεία.

Υπάρχουν στοιχεία από τις δωρεάν δράσεις και τα δωράκια που έδιναν, από το Ξυλουργείο και από το Σαπωνοποιείο. Ξεπεράσαμε τα 16.000 δωράκια, τα οποία έχουν δοθεί.

Πάντως, ίσως το σημαντικότερο είναι η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει στον κόσμο, στους επαγγελματίες, η διαφορά στους τζίρους, που φυσικά τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζουν οι ίδιοι, δεν τα γνωρίζουμε εμείς.

Αυτά είναι τα στοιχεία που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ήταν μια καλή Ονειρούπολη».

«Η σελίδα της Ονειρούπολης στο facebook έφτασε να έχει 1.500.000 χρήστες επισκεψιμότητα»

Σε ερώτηση για τους λόγους που καταγράφηκε, κατά την άποψή του, αυτή η αυξημένη επισκεψιμότητα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας απάντησε: «Αρχικά υπάρχουν δύο γενικά χαρακτηριστικά, τα οποία βοήθησαν την Ονειρούπολη πάρα πολύ. Πρώτον, ήταν η ανάγκη του κόσμου να βγει, μετά από δύο χρόνια κλεισούρας και δεύτερον, ήταν ο καλός καιρός, ο οποίος βοήθησε και την εγκατάσταση της Ονειρούπολης και καθ’ όλη τη διάρκεια. Τα χαρακτηριστικά αυτά από μόνα τους δεν λένε όμως κάτι, πρέπει να είσαι έτοιμος να τα εκμεταλλευτείς.

Έτσι έγινε μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά και μια πάρα πολύ καλή προετοιμασία ήδη από τον Ιούλιο. Υπήρχε ένα καλό κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς αντεγκλήσεις, το οποίο πέρασε και στην ίδια την κοινωνία και δημιούργησε και μια προσμονή για την Ονειρούπολη.

To βασικό πράγμα και θεωρώ ως τον υπ’ αριθμό ένα παράγοντα από τη δική μας πλευρά, που βοήθησε στην επισκεψιμότητα, την πολύ σοβαρή δουλειά που έγινε με τα Μ.Μ.Ε. και τα Social Media. Περίπου εξήντα συνδέσεις σε Μ.Μ.Ε. πανελλαδικής εμβέλειας, είτε τηλεοπτικά, είτε ραδιοφωνικά. Επίσης έγινε μια τρομερή δουλειά με τη διαχείριση των Social Media. Ενδεικτικά, να αναφέρω μερικά νούμερα, γιατί μου αρέσει να μιλάω με νούμερα, η σελίδα της Ονειρούπολης στο facebook έφτασε να έχει 1.500.000 χρήστες επισκεψιμότητα. Έφτασαν να έχουν οι δημοσιεύσεις στη σελίδα της Ονειρούπολης 500.000 προβολές η καθεμία. Δηλαδή το βιντεάκι με τον Άη Βασίλη που μπαίνει στην Ονειρούπολη στις 7 Δεκεμβρίου και το βίντεο της εγκατάστασης του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία είχε 480.000 προβολές το ένα και γύρω στις 500.000 προβολές το άλλο. Με επίσημα στοιχεία από το facebook, τα οποία αργότερα θα παρουσιαστούν στην αποτίμηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή έγινε μια τρομερή δουλειά και στη διαφήμιση. Αυτό μετά από ένα διάστημα, μετά από το πρώτο δεκαπενθήμερο της Ονειρούπολης, άρχισε να έχει πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα, γιατί υπήρχαν οι χρήστες των social media που ήταν επισκέπτες της Ονειρούπολης και που τη διαφήμιζαν κι έτσι υπήρξε μια διάδραση.

Ακόμη, βοήθησε το πρόγραμμα της Ονειρούπολης. Αν και με μικρό μπάτζετ, ήταν ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν απλωμένο σε 4 εβδομάδες και μάλιστα με έμφαση στις πρώτες, μέσα στην πρώτη φάση της Ονειρούπολης, που έχει την ανάγκη από σπρώξιμο η εκδήλωση. Επίσης, οι συναυλίες έγιναν τις καθημερινές, κάτι που ενίσχυσε λίγο κάποιες ημέρες. Ενδεικτικά στη συναυλία της Τζόζεφιν, στις 23 Δεκεμβρίου, δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι είχε γύρω στις 3.500 θεατές, μετριοπαθώς υπολογισμένους από ανθρώπους της ασφάλειας του χώρου.

Νομίζω πως όλα αυτά έδωσαν μια αρχική ώθηση. Βοήθησε ο καιρός, βοήθησαν όλα και είχαμε το καλό αποτέλεσμα και τη μεγάλη επισκεψιμότητα, που ομολογείται κυρίως από τους επαγγελματίες και την είδαμε κι εμείς».

«Η ομορφιά της Ονειρούπολης είναι ότι δεν γίνεται σε ένα αποκομμένο και ξένο μέρος, αλλά είναι μέσα στην καρδιά της πόλης»

Ο κ. Τάσσου ρωτήθηκε από την εφημερίδα «Εργασία… συν» για το ποια στοιχεία, με βάση τη διάδραση που είχε με τον κόσμο της Ονειρούπολης, ξεχώρισαν θετικά για τους επισκέπτες και από την άλλη ποια σημεία αποτέλεσαν αδυναμίες της διοργάνωσης.

Στην απάντησή του επεσήμανε: «Σε ό,τι αφορά τη διάδραση με τον κόσμο της Ονειρούπολης, και με τους επαγγελματίες και με τους Δραμινούς και με τους επισκέπτες, αλλά και από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που τρέχαμε για περίπου ένα εικοσαήμερο, τα οποία περιμένουμε αναλυτικά τις επόμενες ημέρες, αυτό που κεντρίζει και βοηθάει την Ονειρούπολη είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μια εκδήλωση με δωρεάν δράσεις. Άρεσε πάρα πολύ φέτος και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που είχαμε, άρεσαν και οι δράσεις, τις οποίες είχαμε στην Ονειρούπολη. Ήταν δράσεις τις οποίες, όταν στήναμε το πρόγραμμα και τις δράσεις, είχαμε υπολογίσει ότι περίπου δυόμιση ώρες ένα παιδί μπορεί να περνά μέσα στην Ονειρούπολη στις δωρεάν δράσεις. Δηλαδή στον Άγιο Βασίλη, στο Ταχυδρομείο, στο Ξυλουργείο, στο Σαπωνοποιείο, στο Παραμύθι, στη Ζωγραφική Προσώπου, στο Σπήλαιο της Αλιστράτης και στις Κοινωνικές Δομές και από εκεί και πέρα στις Φωτογραφίες και στο Τρενάκι, με ένα μέσο χρόνο αναμονής 3-4 λεπτών, που ποτέ δεν ήταν αυτός ο χρόνος, ήταν πολλαπλάσιος, ένα παιδί είχε δυόμιση ώρες να περάσει όμορφα μέσα στην Ονειρούπολη. Αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό και για τα παιδιά, αλλά κυρίως ήταν κάτι πολύ σημαντικό και για τους ίδιους τους γονείς.

Από εκεί και πέρα, η Ονειρούπολη έχει ένα προτέρημα, το οποίο ταυτόχρονα είναι ίσως και το μειονέκτημά της και θέλει εκεί να επενδύσουμε. Είναι το γεγονός ότι διεξάγεται μέσα στον δημοτικό κήπο. Αυτό αναγκάζει τον Δήμο να διαθέτει ετησίως ένα τεράστιο ποσό σε σχέση με τον προϋπολογισμό. Δηλαδή όταν το 1/3 του προϋπολογισμού της Ονειρούπολης φέτος, το ξοδέψαμε στη μεταφορά, στην εγκατάσταση των οικίσκων, στην απεγκατάσταση, στη μεταφορά τους πίσω και στα ηλεκτρολογικά, αν είχαμε μόνιμες εγκαταστάσεις, σίγουρα δεν θα ήταν τόσο μεγάλο το ποσό και θα μπορούσαμε να το βάζουμε σε άλλες δράσεις. Όμως η ομορφιά της Ονειρούπολης είναι ότι δεν γίνεται σε ένα αποκομμένο και ξένο μέρος, αλλά είναι μέσα στην καρδιά της πόλης. Θα πρέπει να δουλέψουμε σε αυτό και θα πρέπει να δουλέψουμε και να χτίσουμε πάνω στις θεματικές κατασκευές.

Αυτό το οποίο ίσως δεν άρεσε ήταν κάποια στολίδια, τα οποία είναι παρωχημένα –το γνωρίζουμε και το γνωρίζαμε- και αφού συντηρήθηκαν, τοποθετήθηκαν στην Ονειρούπολη. Είναι η αίσθηση ότι είναι κάτι το οποίο δεν έχει μεγάλες αλλαγές. Δηλαδή έχει η Ονειρούπολη ένα συγκεκριμένο μοτίβο, αλλά εξαιτίας του μικρού μπάτζετ δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τις μεγάλες αλλαγές. Πρέπει να υπάρξει μια γενναία απόφαση να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ονειρούπολης».

«Πολύ γρήγορα το ζήτημα της επόμενης Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συνεχίσει το ίδιο καλό κλίμα»

Απαντώντας στο ερώτημα για το αν θα είναι υπεύθυνος και της επόμενης Ονειρούπολης 2023-2024, καθώς πλήθος δημοσιευμάτων τον φέρνουν να είναι υποψήφιος Βουλευτής με τη Ν.Δ., ο κ. Τάσσου ανέφερε: «Η Ονειρούπολη ήταν κάτι το οποίο όταν δέχτηκα την πρόταση του Δημάρχου πέρσι στις 27 Δεκεμβρίου, γνώριζα πως είναι ένα κομμάτι το οποίο έχει πολύ μεγάλο ρίσκο. Ρίσκο πολιτικό, ρίσκο προσωπικό. Όμως στη ζωή μου έχω μάθει και ρίσκα να παίρνω και να προχωράω. Μέσα από την διαδικασία της προετοιμασίας και της λειτουργίας την αγάπησα την Ονειρούπολη και όσο βρίσκομαι ενεργός στην πολιτική από όποιο πόστο θα προσπαθώ για αυτήν.

Σε ότι αφορά τα δημοσιεύματα που αναφέρετε είναι απλά δημοσιεύματα. Η απόφαση για ένταξή μου στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μια τιμή για εμένα αλλά και μια αναγνώριση της προσφοράς και της δυναμικής  της νέας γενιάς στην πολιτική, όμως ανήκει στην αποκλειστική ευχέρεια του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, οπότε δεν μπορώ να απαντήσω με αυτό σαν δεδομένο.

Το κυρίαρχο για μένα αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουν μπει αυτές οι βάσεις που θα εξασφαλίσουν την Ονειρούπολη του 2023-2024. Κι εδώ χρειάζεται μια πολύ μεγάλη προσοχή. Από σήμερα μέχρι και την έναρξη της Ονειρούπολης του 2023-2024, δεν μεσολαβούν μόνο οι εθνικές εκλογές. Μεσολαβούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Κι εδώ υπάρχουν δύο προβλήματα. Υπάρχει ένα ζήτημα διαδικαστικό στο κοντινό χρονικό διάστημα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και δεύτερον ένα πολιτικό ζήτημα. Αυτό που θα επιδιώξω το επόμενο διάστημα, θα είναι να έρθει πολύ γρήγορα το ζήτημα της επόμενης Ονειρούπολης στο Δημοτικό Συμβούλιο και να συνεχίσει το ίδιο καλό κλίμα με το οποίο έγινε η Ονειρούπολη 2022-2023».

«Οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει η Ονειρούπολη για τον τόπο είναι τεράστιες»

Σχετικά με το μέλλον της Ονειρούπολης, ο κ. Τάσσου, καταθέτοντας την άποψή του, είπε: «Θα πρέπει να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την Ονειρούπολη. Οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει η Ονειρούπολη για τον τόπο –και δεν είναι υπερβολή αυτό- είναι τεράστιες. Αντιλαμβανόμασταν την Ονειρούπολη ως μια εκδήλωση, η οποία έκανε γνωστή τη Δράμα και προκαλούσε μια επίσκεψη σε αυτήν. Αυτό που αντιλήφθηκα φέτος και ως άνθρωπος της αγοράς, γιατί εκτός από δικηγόρος, υπήρξα και άνθρωπος της αγοράς και επιχειρηματίας και μπορώ να καταλάβω κάτι που έχει δυναμική. Η δυναμική της Ονειρούπολης είναι τεράστια. Και δεν είναι δυναμική μόνο για τον Δήμο Δράμας. Είναι δυναμική για ολόκληρο τον Νομό.

Είδα τις τεράστιες προοπτικές που έχει η Ονειρούπολη και η Δράμα για να ανοιχτεί τουριστικά σε αγορές που δεν έχει δομηθεί μέχρι τώρα. Για παράδειγμα η Τουρκία. Μόνο με 2-3 στοχευμένες δημοσιεύσεις εκεί στο facebook, είχαμε πάρα πολλούς Τούρκους επισκέπτες. Μέσα από συζήτηση μαζί τους, έχοντας μιλήσει με πάρα πολλές οικογένειες που ήρθαν μεμονωμένα, κατάλαβα ότι αυτό που αντιλαμβανόμασταν ως μειονέκτημα, να είμαστε μακριά από το κέντρο, γιατί συγκρινόμασταν με άλλες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις πιο κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα, μπορεί να λειτουργήσει ως πλεονέκτημα, γιατί πρέπει να αντιληφθούμε πως έχουμε σε 4,5-5 ώρες οδήγησης μια αγορά 20 εκατομμυρίων, η οποία διψάει να ταξιδέψει. Επίσης διψάει να επισκεφτεί την περιοχή μας για πολλούς λόγους, και ιστορικούς, και δικούς τους ιστορικούς και δικούς μας ιστορικούς. Με όσους μίλησα, οι μισοί μου είπαν ότι πήγαν στην Καβάλα και στη Δράμα, οι άλλου μισοί μου έλεγαν ότι πήγαν στη Θεσσαλονίκη και στη Δράμα.

Την Ονειρούπολη θα πρέπει να την εκμεταλλευτούμε. Το brand name της Ονειρούπολης θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε επ’ ωφελεία όλου του Νομού. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε φέτος. Δομήσαμε ένα δίκτυο για όλο τον Νομό. Για τα δρώμενα που έγιναν το τριήμερο που μας πέρασε. Για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού. Για πράγματα τα οποία έχει ένας επισκέπτης να κάνει. Εμείς θέλουμε να ανοίξουμε τις προοπτικές επισκεψιμότητας για παραπάνω από μια ημέρα και νομίζω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

Τέλος, ο κ. Τάσσου ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» με ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση της Ονειρούπολης. Συγκεκριμένα είπε: «Η Ονειρούπολη δεν είναι μια δουλειά ούτε μιας Διεύθυνσης, ούτε ενός ανθρώπου. Μπορεί να είχα την ευθύνη και το βάρος για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, όμως πίσω από αυτό υπήρξε μια συλλογική δουλειά. Σε αυτή συμμετείχαν όλες οι Διευθύνσεις του Δήμου και όλοι οι συνάδελφοι Αντιδήμαρχοι και φυσικά ο Δήμαρχος με τον οποίο φτιάξαμε τις βασικές κατευθύνσεις, αλλά και δώσαμε λύση σε προβλήματα όποτε χρειάστηκε. Καθοριστική ήταν η συμβολή της οργανωτικής επιτροπής, αλλά και η ίδια η κοινωνία που στάθηκε αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια».