ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

 

  • Στο Ευρωκοινοβούλιο η Γενοκτονία των Ποντίων
  • Στη μάχη για την αναγνώρισή της και ο Δήμαρχος Βρυξελλών

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Από την Τρίτη 5 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, η πολυμελής αποστολή της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών στις Βρυξέλλες, με την ευγενική υποστήριξη της Ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ κ. Εύας Καϊλή, παρευρέθηκε σε μια σειρά ημερίδων και εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την έναρξη, το 1919, της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας του Πόντου και για την προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών και ειδικότερα των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο (1914-1923).

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου, από τις 17:30 έως της 19:30, πραγματοποιήθηκε ημερίδα σε κεντρική αίθουσα του κτηρίου ALTIERO SPINELLI του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα: «Όσο παραμένει η μνήμη ζωντανή δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες».

Η δημοσιογράφος κ. Θωμαΐς Κιζιρίζου παρουσίασε σχετικό βίντεο με ιστορικά στοιχεία του Πόντου, όσο και με τα τραγικά γεγονότα της περιόδου (1914-1923), σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, αλλά και την θέση που έχει για αυτήν την περίοδο η πολιτική ηγεσία σήμερα στην Τουρκία.

Παρουσιάστηκε μήνυμα του Τούρκου ακτιβιστή ποντιακής καταγωγής Ταμέρ Τσιλιγκίρ, που λόγω της δράσης του για την ανάδειξη της ποντιακής του ταυτότητας και την προσπάθεια διεθνοποίησης του θέματος της Ποντιακής Γενοκτονίας, διώκεται και έχει φυλακισθεί επανειλημμένα στην Τουρκία και τώρα ζει εξόριστος στην Ελβετία.

Στην συνέχεια έγινε η παρουσίαση του θέματος, από τον εκπαιδευτικό – συγγραφέα κ. Στάθη Ταξίδη, ο οποίος μίλησε για τον ρόλο του οργανωμένου ποντιακού χώρου, αλλά και αυτόν των πολιτικών σχηματισμών στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, για την Διεθνοποίηση της Ποντιακής Γενοκτονίας, καθώς και για το διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να ακολουθηθεί, τα επόμενα χρόνια.

Σχετικές αναφορές έκαναν οι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών των Αρμενίων κ. Κασπάρ Καραμπετιάν και των Ασσυρίων Κυριάκος Μπατσάρας, του τοπικού ποντιακού συλλόγου κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος και εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στην ημερίδα.

Η κ. Εύα Καϊλή, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο εκπρόσωπος του κ. Κώστα Χρυσόγονου ενημέρωσαν για την προσπάθεια που εδώ και έξι μήνες ξεκίνησε, ύστερα και από την κατάθεση σχετικής πρότασης από μέρους της Ευξείνου Λέσχης, για σύνταξη ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συλλογή υπογραφών από Ευρωβουλευτές, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία και την αναγνώριση από μέρους της των γεγονότων της περιόδου (1914-1923) ως πράξεις Γενοκτονίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την συγκλονιστική απαγγελία του ποιήματος «ΠΟΝΤΟΣ ΕΝ ΑΣΤΡΟΝ ΦΩΤΕΙΝΟΝ» από τον ηθοποιό κ. Λάζο Τερζά και την συνοδεία ποντιακής λύρας από τον λυράρη κ. Κώστα Ζαπουνίδη.

Στης 6 Μαρτίου, αντιπροσωπεία της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα «Αρμενοφοβια», που διοργάνωσε η «Ευρωπαϊκή Αρμενική Ομοσπονδία» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την συμμετοχή ξένων ιστορικών, ακτιβιστών και επιστημόνων και ανέπτυξε στην ολομέλεια τις θέσεις της, ζητώντας την υποστήριξη και των αρμοδίων οργάνων του Αρμενικού λαού, με την νομικό και εκπαιδευτικό κ. Ράνια Χρυσοχοΐδου.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών με εκπροσώπους, πολιτικών σχηματισμών στο Ε.Κ. και επιτροπών για τις σχέσεις Ε.Ε. και Τουρκίας και υπήρξε ενημέρωσή τους για διάφορα ζητήματα με την κατάθεση σχετικού υπομνήματος.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις για την περαιτέρω προώθηση της Διεθνοποίησης του θέματος της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού με εκπροσώπους της Μητρόπολης Βρυξελλών, τα στελέχη της σχετικής με το θέμα μόνιμης επιτροπής της Ελλάδας, την επικεφαλής τους κ. Δέσποινα Σαλτουρίδου, τον κ. Τάσο Φιλλιπίδη και την κ. Ευφημία Ευθυμιάδου, τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Σιδηρόπουλο και μέλη του Δ.Σ. του τοπικού ποντιακού συλλόγου «Καμίαν’ κ’ έν’ Αργώς», καθώς και με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Αργυρόπουλο και μέλη του Δ.Σ. της Ελληνικής κοινότητας Βρυξελλών .

Τέλος, την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019 έγινε συνάντηση για περισσότερο από μία ώρα, με τον Ποντιακής καταγωγής Δήμαρχο Βρυξελλών κ Χρήστο Δουλκερίδη στο Δημαρχείο της πόλης, στον οποίο, αφού δέχτηκε τα συγχαρητήρια για την εκλογή του, προτάθηκε η ανέγερση μνημείου της Ποντιακής Γενοκτονίας στις Βρυξέλλες και ο ορισμός από το Δ. Σ. του Δήμου του, «της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού» .

Ο κ. Δήμαρχος άκουσε με ενδιαφέρον αλλά και έκδηλη συγκίνηση τις προτάσεις της Ευξείνου Λέσχης Ευρωπαίων Πολιτών, δήλωσε αρωγός και συμπαραστάτης στον αγώνα και ενημέρωσε ότι τους επόμενους μήνες θα πάρει πρωτοβουλία για να φέρει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Βελγίου. Επίσης προσκάλεσε την Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών στις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν στης 24 Απριλίου μπροστά στο μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας, όπου ο ίδιος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής και όπως είπε θα κάνει ειδική αναφορά στην Γενοκτονία των Ποντίων και των Ασσυρίων.