ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΟΙΚΟΔΕΣΠΟΤΗ ΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΣΤ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

 

 

  • Η βραδιά γαστρονομικής μαγείας ανέδειξε στην καρδιά της Ευρώπης τα προϊόντα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.
  • Στ. Κούλογλου, Ευρωβουλευτής: «Οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν την πλούσια και πολυποίκιλη Περιφέρεια με νησιά, ορεινούς όγκους και προστατευόμενες περιοχές»
  • Δ. Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Η κουζίνα είναι πολιτισμός»

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Κάτι… μαγειρεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης 6 Μαρτίου 2019 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με οικοδεσπότη τον Ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Στέλιο Κούλογλου και «πρωταγωνίστρια» της φετινής βραδιάς ελληνικής γαστρονομίας την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Μέσα από την εκδήλωση αναδείχτηκαν τα προϊόντα, οι γεύσεις και ο πολιτισμός της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., ενώ μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά γευστικές συνταγές με βάση της προϊόντα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιήθηκε για 5η φορά, όμως για πρώτη φορά ήταν αφιερωμένη αποκλειστικά στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ..

«Πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες και ανεξερεύνητες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής κ. Κούλογλου, προσθέτοντας ότι στόχος της σειράς αυτών των εκδηλώσεων ελληνικής γαστριμαργίας, που πραγματοποιούνται με δική του πρωτοβουλία ετησίως, είναι «να ανατραπούν τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν εις βάρος της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης, να αναδειχθεί το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας και να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα και οι εξαγωγές». «Μέσα από αυτή την εκδήλωση, οι Ευρωπαίοι θα ανακαλύψουν την πλούσια και πολυποίκιλη Περιφέρεια με νησιά, ορεινούς όγκους και προστατευόμενες περιοχές», ανέφερε ο κ. Κούλογλου, εξηγώντας ότι οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να ανατρέψουν την αρνητική εικόνα των πρώτων χρόνων των μνημονίων, που δέχτηκε αρνητικές και στερεοτυπικές κριτικές, και να αναδείξουν το πραγματικό πρόσωπο της χώρας. Τα τελευταία χρόνια η εικόνα της Ελλάδας βελτιώνεται τόσο στην οικονομία όσο και στην καθημερινότητα, σημείωσε, αναστρέφοντας τα αρνητικά στερεότυπα που διαμόρφωσαν ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα.

Το φετινό ταξίδι γεύσης και πολιτισμού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το εστιατόριο «Φίλεμα» και τον σεφ Μάνο Μακρυγιαννάκη, και την «Μπριγάδα των Σεφ».

«Η κουζίνα είναι πολιτισμός» τόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που προηγήθηκε της εκδήλωσης. Εκτός των κ.κ. Παπαδημούλη και Κούλογλου, στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι σεφ κ.κ. Μάνος Μακρυγιαννάκης και Νίκος Φωτιάδης, καθώς και ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διοίκησης και Διαφάνειας κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Μπούτος και Γιώργος Ζιμπίδης

«Επενδύοντας στην εξωστρέφεια προσπαθούμε να ανοίξουμε καρδιές και μυαλά», σημείωσε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιάννης Μπούτος. Όπως είπε, σε δεύτερη φάση θα γίνουν συμφωνίες για συναντήσεις σε πιο κλειστό κύκλο, με συγκεκριμένους εμπόρους εισαγωγής, ώστε τα προϊόντα της Α.Μ.Θ. να βρουν δίκτυα προώθησης.

«Υπάρχουν προϊόντα που δεν τα γνωρίζουν ακόμη και οι Έλληνες», υποστήριξε ο σεφ κ. Μάνος Μακρυγιαννάκης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Φίλεμα», στις Βρυξέλλες, και ειδικά για τους ξένους εξήγησε ότι πρέπει να μάθουν τι σημαίνει το κάθε προϊόν, να το δοκιμάσουν. «Πρέπει να μάθουν τι είναι ο καβουρμάς. Όταν το μάθουν, την άλλη μέρα θα το αναζητήσουν. Και όταν υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και εξαγωγή», τόνισε ο κ. Μακρυγιαννάκης. «Πέρυσι παρουσιάσαμε την ελληνική γαστρονομία, σήμερα παρουσιάζουμε την τοπική κουζίνα» τόνισε ο κ. Μακρυγιαννάκης για να σημειώσει πως «όταν δημιουργηθεί η ζήτηση, υπάρχει και η εξαγωγή», φέροντας ως παράδειγμα τον τραχανά, που είχε βάλει στο εστιατόριό του, όμως μόνο όταν τον κέρασε, άρχισε να κινείται και έτσι τον γνώρισαν και άρεσε στους Βέλγους καταναλωτές.

Ο κ. Νίκος Φωτιάδης, από την «Μπριγάδα» των Σεφ, δήλωσε πως «είμαστε όντως μια ταξιαρχία. Μια επαναστατική ταξιαρχία που προσπαθεί να κάνει μια διαφορετική επανάσταση: στην γαστρονομία της χώρας μας. Όταν προσπαθείς να σιτίσεις πολλούς ανθρώπους σε μικρό χρονικό διάστημα, γίνεται πόλεμος στην κουζίνα. Για αυτό ονομάσαμε την ομάδα “Μπριγάδα”. Η “Μπριγάδα” των Σεφ αποτελείται από 23 επιφανείς Έλληνες σεφ που επιμένουν να ασχολούνται και να προβάλλουν τοπικά προϊόντα της χώρας μας με σκοπό αυτά να γίνουν περιζήτητα στο εξωτερικό». «Αυτό που προσπαθούμε είναι να στηρίξουμε τα τοπικά προϊόντα, για αυτό έχουμε εκπονήσει ένα μανιφέστο για τη χώρα μας, που σκοπό έχει να μάθουν οι επισκέπτες της χώρας μας την τοπική κουζίνα, ώστε να είναι οι πρεσβευτές της όταν επιστρέφουν πίσω στις πόλεις των χωρών τους», πρόσθεσε. Όπως εξήγησε ο κ. Φωτιάδης, επιθυμούν ο τόπος να συνεχίσει να ευημερεί, μέσα από τα προϊόντα, που είναι εκλεκτά και υπερέχουν, κάτι που θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους. Για αυτό και στηρίζουν τους παραγωγούς μέσα από οργανωμένους φορείς, ενώ συμμετέχουν στην διεπαγγελματική ομάδα κρέατος, στηρίζοντας μέσω αυτής αειφόρα προγράμματα για την αιγοπροβατοτροφία, ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν αυτά τα υψηλής ποιότητα προϊόντα.

Ο κ. Φωτιάδης, κατά την εκδήλωση, ανακοίνωσε επίσης πως η «Μπριγάδα» των Σεφ για να τιμήσει τον Ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου για «όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει αυτά τα χρόνια για τα ελληνικά προϊόντα, για τους Έλληνες παραγωγούς και για την Ελλάδα» τον έχρισε επίτιμο μέλος της.

Μπορεί οι Βρυξέλλες να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και όλες οι συζητήσεις να στρέφονται γύρω από τις εκλογές, ωστόσο εκατοντάδες κόσμου συνέρρευσαν στο εστιατόριο των Ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για ένα «ταξίδι γεύσης και πολιτισμού». Την τιμητική τους είχαν το κριθαρότο, το τραχανότο, τυριά και αλλαντικά της περιοχής, παραδοσιακές πίτες, κουραμπιέδες Καβάλας, καβουρμάς, καριόκες Ξάνθης, λουκούμια Κομοτηνής και εκλεκτά τσίπουρα και κρασιά, ανάμεσα στα οποία και κάποια από τα φημισμένα Δραμινά οινικά προϊόντα.