ΙΝΤΙΜΕ / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Για τις ανατιμήσεις και την ενεργειακή κρίση, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Για το επίδομα του Πάσχα στα ευάλωτα νοικοκυριά, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως, «καταρχάς όσο αφορά στο θέμα της βενζίνης και στο επίδομα καυσίμων, είναι μία δουλειά που γίνεται μαζί με το υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης, και τις επόμενες μέρες θα είναι διαθέσιμο για τους πολίτες».

Για την παρέμβαση στην τιμή του ρεύματος, και για το σχέδιο της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν περιμένουμε την Σύνοδο Κορυφής για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε απευθείας επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Διαβάστε επίσης:

Τον μήνα Απρίλιο, η επιδότηση είναι στο 65% έκπτωση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, για τους υπόλοιπους καταναλωτές που έχουν καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα, η έκπτωση είναι από 55 έως 60%.

Παρόλο που έχουμε περάσει σε μεγάλες επιδοτήσεις, θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε τους λογαριασμούς για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Μηχανισμός στήριξης από πλευράς ΕΕ

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταθέσει μία πρόταση 6 σημείων στην ευρωπαϊκή επιτροπή των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε μέσα από κάποιες παρεμβάσεις να μειώσουμε την τιμή του φυσικού αερίου, στην οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται αυτή η αύξηση και του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεύτερον, έχουμε καταθέσει μία πρόταση στην ΕΕ, που εκεί περιγράφουμε ένα μηχανισμό αποσύνδεσης της τιμής φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και ουσιαστικά στον ορισμό μίας συγκεκριμένης τιμής χαμηλής στην χονδρεμπορική αγορά, με αποτέλεσμα την οριζόντια μείωση», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.

«Στην χώρα μας το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε τί υπάρχει. Συζητήσαμε την επιτάχυνση της διαδικασίας για να δούμε τί υπάρχει σε τέτοιο επίπεδο στη χώρα. Το φυσικό αέριο είναι αυτό που μας απασχολεί και στόχος είναι το 2023 να μπορούμε να κάνουμε την πρώτη γεώτρηση. Έως τώρα εισάγουμε στο 100% το φυσικό αέριο. Υπάρχει προβληματισμός, στην περίπτωση που η Ρωσία αποφάσιζε να σταματήσει την ροή του φυσικού αερίου στη Ευρώπη», επεσήμανε σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και τις γεωτρήσεις εντός Ελλάδος», υπογράμμισε σχετικά με το φυσικό αέριο.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καθαρή εικόνα, οι προτάσεις τους είναι εκτός πραγματικότητας. Πάντα μία αξιωματική αντιπολίτευση βοηθά με τις προτάσεις της, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε κάποιες σοβαρές προτάσεις. Για το σχέδιο σχετικά με τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, ανακοινώνονται τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, εμείς τα συγκρινουμε, και έφόσον υπάρχουν διαφορές, τότε γίνεται η φορολόγηση της τάξεως του 90%», κατέληξε σχολιάζοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ρεύμα, αλλά και για την φορολόγηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας.

Πηγή: ot.gr