ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΩΛΑΚΑ Δ. ΣΙΓΓΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΒΩΛΑΚΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ ΓΡ. ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

 

  • «Αδιαφορήσατε και γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας την καθολική αντίθετη θέση των κατοίκων του Βώλακα»
  • Μετά τη θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί ΜΠΕ για εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρου έκτασης περίπου 200.000 τ.μ. στον Βώλακα, ζητείται να μην προχωρήσει το αίτημα για ασφαλτόστρωση στην περιφερειακή οδό του Βώλακα
  • Αρνητική η υπηρεσιακή εισήγηση για την ΜΠΕ – «Η προτεινόμενη περιοχή προς εκμετάλλευση ανοικτής εκσκαφής βρίσκεται εντός οικοτόπου προτεραιότητας της οδηγίας 94/43/ΕΕ για τους οικοτόπους»

 

Με επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Βώλακα κ. Δημήτρη Σίγγου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, στις 20 Μαΐου 2022, εκφράζεται η οργισμένη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, για τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και Σχεδίου διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων (ΣΔΑ) για την εκμετάλλευση νέου λατομείου μαρμάρου στον Βώλακα, σε έκταση περίπου 200.000 τ.μ.. Σύμφωνα με υπηρεσιακή εισήγηση, η εν λόγω περιοχή «βρίσκεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου εντός των ορίων στις προστατευόμενες περιοχές που έχει ενταχθεί το Δίκτυο Φύση 2000 (Natura2000), με κωδικό ΕΖΔ GR1140004 “Κορυφές Όρους Φαλακρό” και ΖΕΠ GR1140009 και μάλιστα σε οικότοπο προτεραιότητας της οδηγίας 94/43/ΕΕ για τους οικοτόπους, με κωδικό 9536(9530), σύμφωνα με τα προσφάτως ενημερωμένα στοιχεία του ΥΠΕΝ που αφορούν τις περιοχές Natura2000 και τους οικοτόπους τους».

Με την επιστολή του ο κ. Σίγγος ζητάει να μην προχωρήσει παλαιότερο αίτημα της Κοινότητας Βώλακα για ασφαλτόστρωση της περιφερειακής οδού του Βώλακα. Το σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί με επιστολή, στις 4 Νοεμβρίου 2019, προς τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Σίγγος, προς τον κατά το ήμισυ Βωλακιώτη στην καταγωγή κ. Παπαεμμανουήλ, το αίτημα ζητείται να μην προχωρήσει «επειδή με τις πράξεις σας σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν κάτοικοι στην περιοχή, δεν θα κινδυνεύουν τα παιδιά μας από τα φορτηγά γιατί δεν θα υπάρχουν παιδιά. Επενδύστε τα χρήματα αυτά σε κάποια άλλη περιοχή όπου θα υπάρχει και μέλλον. Δυστυχώς, ως κατά το ήμισυ, στην καταγωγή, Βωλακιώτης που είστε δεν μας το αποδείξατε έμπρακτα σε αυτό το σοβαρότατο θέμα».

Η επιστολή του Δ. Σίγγου προς τον Γρ. Παπαεμμανουήλ

Αναλυτικά η επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Βώλακα προς τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, η οποία κοινοποιείται στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας, έχει ως εξής:

«Στις 19/05/2022 στην Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος υπερψηφίστηκε αίτημα για τη διάνοιξη νέου λατομείου στην περιοχή του προστατευμένου τοπίου του Βώλακα τόσο από εσάς κύριε Αντιπεριφερειάρχη όσο και από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και Περιφερειακούς Συμβούλους του Νομού μας. Με τη στάση σας αυτήν αδιαφορήσατε και γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας την τεκμηριωμένη αρνητική θέση της αρμόδιας δικής σας Υπηρεσίας. Πολύ περισσότερο, όμως, αδιαφορήσατε και γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας την καθολικά αντίθετη θέση των κατοίκων του Βώλακα οι οποίοι δεν εξέφρασαν αντίθεση απλά για την αντίθεση αλλά σκεπτόμενοι και με έντονο ενδιαφέρον για την επιβίωση του οικισμού στην περίπτωση που λειτουργήσουν λατομεία στη συγκεκριμένη περιοχή. Με την απόφασή σας αυτήν ανοίξατε τους ασκούς κύριοι. Πώς θα πείτε «όχι» σε νέο αίτημα στην ίδια περιοχή;

Σας ζητώ να μην προχωρήσει το με αριθμό πρωτ. 8386/04.11.2019 αίτημά μας για την ασφαλτόστρωση της Περιφερειακής Οδού στο Βώλακα επειδή με τις πράξεις σας σε λίγο καιρό δε θα υπάρχουν κάτοικοι στην περιοχή, δε θα κινδυνεύουν τα παιδιά μας από τα φορτηγά γιατί δε θα υπάρχουν παιδιά. Επενδύστε τα χρήματα αυτά σε κάποια άλλη περιοχή όπου θα υπάρχει και μέλλον. Δυστυχώς ως κατά το ήμισυ, στην καταγωγή, Βωλακιώτης που είστε δεν μας το αποδείξατε έμπρακτα σε αυτό το σοβαρότατο θέμα».

Στην εν λόγω Επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος οι συμμετέχοντες από τη Δράμα είναι ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Αργύρης Πατακάκης και Γιώργος Ζιμπίδης. Επί της συγκεκριμένης γνωμοδότησης για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της ΜΠΕ, σύμφωνα με το δημοσιευμένο απόσπασμα πρακτικού, θετικά ψήφισαν οι κ.κ. Παπαεμμανουήλ και Παπαθεοδώρου. «Λευκό» ψήφισε ο κ. Ζιμπίδης, ενώ ο κ. Πατακάκης αποχώρησε προσωρινά κατά τη συζήτηση του θέματος.

Η απόφαση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022.

Σχετικά με τη γνωμοδότηση, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της κοινωνίας του Βώλακα, για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρου σε έκταση περίπου 200.000 τ.μ. στη θέση «Καλλίδρομον» του Βώλακα, σύμφωνα με το απόσπασμα πρακτικού, όπως έχει αναρτηθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια», παρόντα ήταν τα 12 από τα 13 μέλη της Επιτροπής.

Η απόφαση για τη θετική γνωμοδότηση λήφθηκε κατά πλειοψηφία, με 8 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 1 «λευκό».

Θετικά ψήφισαν, σύμφωνα με το πρακτικό, οι κ.κ. Βασίλης Δελησταμάτης, Νικόλαος Τσαλικίδης, Κωνσταντίνος Κουρτίδης, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, Αχμέτ Ιμπραήμ, Θανάσης Τσώνης, Χρήστος Παπαθεοδώρου και Σταύρος Βαβίας.

Αρνητικά ψήφισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νικόλαος Αργυρίου. «Λευκό» δήλωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Ζιμπίδης. Στο θέμα αποχώρησαν προσωρινά οι κ.κ. Αργύρης Πατακάκης και Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά.

Αρνητική η γνωμοδότηση της υπηρεσίας

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτικό, όπως έχει αναρτηθεί στο πρόγραμμα «Διαύγεια», η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας (Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας Π.Ε. Δράμας) ήταν αρνητική.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

-«Η προτεινόμενη περιοχή προς εκμετάλλευση ανοικτής εκσκαφής βρίσκεται εντός οικοτόπου προτεραιότητας της οδηγίας 94/43/ΕΕ για τους οικοτόπους, με κωδικό 9536(9530), γεγονός που θα οδηγήσει σε κατακερματισμό του οικοτόπου προτεραιότητας».

-«Η αιτούμενη έκταση εμβαδού 199.197,64τ.μ εμπίπτει εντός της έκτασης που χαρακτηρίσθηκε ως προστατευόμενο τοπίο με την αριθ. πρωτ. 41774/29-5-2014 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (Φ.Ε.Κ 264/Δ’/2014, 365/Δ’/2014 και 306/Δ’/2015). Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, απαγορεύεται “Η ανόρυξη και η εκμετάλλευση μεταλλείων και λατομείων, η απόληψη οιουδήποτε ορυκτού προϊόντος και εν γένει η εκτέλεση κάθε συναφούς εργασίας ή η κατασκευή σχετικής εγκαταστάσεως”».

-«Η λατομική δραστηριότητα αποτελεί κίνδυνο για την διατήρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής».

-«Στην εν λόγω περιοχή αναφορικά με την Έγκριση Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιοποικιλότητα για τα έτη 2014−2029 και Σχεδίου Δράσης πενταετούς διάρκειας(ΦΕΚ 2383Β 08-09-2014) ο κερματισμός των βιοτόπων αποτελεί μια από της σημαντικότερες απειλές για την Βιοποικιλότητα. Τα είδη χρειάζονται επαρκή, ενιαίο χώρο, εντός του οποίου να μπορούν να μετακινούνται και να επικοινωνούν, ώστε οι πληθυσμοί τους να διατηρούνται σε καλή κατάσταση».

-«Η ευρύτερη περιοχή της έκτασης υπάρχουν λατομεία μαρμάρου και σε συνδυασμό – συνεργητικά με νέες εκμεταλλεύσεις θα έχουν αρνητικές και μη αντιστρεπτές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία των εν λόγω περιοχών (ΖΕΠ, ΕΖΔ) του δικτύου Natura 2000 και ιδιαίτερα της περιοχής οικοτόπου προτεραιότητας 9536(9530), δεδομένου μάλιστα ότι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου η εν λόγω έκταση βρίσκεται στην περιοχή των προστατευμένων περιοχών και η μέθοδος εκμετάλλευσης που προτείνεται από την μελέτη είναι αυτή της ανοικτής εκσκαφής».

Ενημέρωση κατοίκων του Βώλακα στην Κοινότητα

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 πραγματοποιήθηκε άτυπη ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις σε μερίδα των κατοίκων του Βώλακα, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κοινότητας κ. Σίγγου. Δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξει και πιο συντονισμένη ενημέρωση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, στο πλαίσιο πραγματοποιούσης Λαϊκή Συνέλευσης.