Χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες βρίσκονται μία ανάσα πριν την έναρξη των πανελληνίων 2023. Η αγωνία χτυπάει κόκκινο καθώς αύριο Πέμπτη, 1η Ιουνίου ξεκινούν οι Πανελλήνιες 2023 για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, ενώ την Παρασκευή 2 Ιουνίου ξεκινούν για τους αποφοίτους των ΓΕΛ.

Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και μαθηματικός – ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης, μιλά στα Dnews για τις αλλαγές στις πανελλήνιες 2023, τις βάσεις και τις επιδόσεις των μαθητών. Κατά πόσο τους επηρέασε η πανδημία; Που πρέπει να δώσουν την μεγαλύτερη τους προσοχή;

«Οι αλλαγές φέτος ελάχιστες. Είναι δυο νέα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών τα οποία έχουν έδρα το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο. Υπάρχουν και κάποιες μικροαλλαγές στον τρόπο της βαθμολόγησης των θεμάτων. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής ισχύει όπως πέρσι, εκτός απο κάποια τμήματα στους συντελεστές. Πέρσι έμειναν πάνω απο 100 θέσεις κενές στην ευελπίδων, έτσι για να αποφευχθεί αυτό μείωσαν τον συντελεστή για τον υπολογισμό της ελάχιστης βάσης. Οι βάσεις πρόκειται να βγουν όπως και την προηγούμενη χρόνια, τέλη Ιουλίου», σημειώνει στα Dnews ο κ. Στρατηγάκης.

Οι σχολές που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον τον υποψηφίων είναι εκείνες που έχουν πάντα υψηλή ζήτηση σε κάθε πεδίο.

«Στο πρώτο οι ανθρωπιστικές, κοινωνικές και νομικές επιστήμες, η νομική και η ψυχολογία, στο δεύτερο οι ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί και οι σχολές πληροφορικής γενικότερα, στο τρίτο οι ιατρικές και στο τέταρτο πεδίο η διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας».

Αναφορικά με τις αποδόσεις των παιδιών

«Τα τρία τελευταία χρόνια εξαιτίας και της καραντίνας, άφησαν αρκετά κενά στα παιδιά και δεν γνωρίζουμε πόσο θα ανταποκριθούν στις πανελλήνιες 2023. Φανταστείτε ότι αυτούς τους μαθητές τους έπιασε η πανδημία στην 3η Γυμνασίου και στην 1η Λυκείου που είναι κρίσιμες τάξεις για τα μαθήματα υποδομής όπως τα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά, η Φυσική. Εάν έχουν καλύψει τα κενά ή όχι, θα φανεί από τις βαθμολογίες που περιμένουμε να βγουν στις 30 Ιουνίου», αναφέρει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας και μαθηματικός – ερευνητής.

Μεγάλη προσοχή στο Μηχανογραφικό

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγική οι μαθητές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο μηχανογραφικό τους διότι υπάρχουν σχολές που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. «Εκείνο που πρέπει να κοιτάξουν πάνω απ όλα είναι τον οδηγό σπουδών του κάθε τμήματος για να δουν τι ακριβώς θα σπουδάσουν όταν μπουν. Πολλά παιδιά έχουν μία εικόνα στο μυαλό τους για μία σχολή που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μπαίνουν μέσα απογοητεύονται και τα παρατούν».

Για τα χτυπήματα των χάκερς στην Τράπεζα θεμάτων

«Τα παιδιά δεν πρέπει να ανησυχούν. Το σύστημα μετάδοσης των θεμάτων είναι τελείως διαφορετικό από της τράπεζας θεμάτων. Κάθε ημέρα 4 θέματα ειναι να φθάνουν στα εξεταστικά κέντρα. Εκεί ο φόβος είναι μην υποκλέψει κάποιος τα θέματα, κάτι που έχει αντιμετωπιστεί εδώ και 25 χρόνια μέσω ειδικού συστήματος που στέλνει τα θέματα», καταλήγει ο κ. Στρατηγάκης.

Πηγή: dikaiologitika.gr