Το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να διέρρευσε από ένα εργαστήριο δεν πρέπει να αποκλειστεί, δηλώνει πρώην κορυφαίος επιστήμονας της κινεζικής κυβέρνησης.

Ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο, ως επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Κίνας, έπαιξε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 ενώ συμμετείχε και στις έρευνες που έγιναν για να εντοπιστεί η προέλευση του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση της Κίνας απορρίπτει κάθε υπόνοια ότι η Covid μπορεί να προήλθε από ένα εργαστήριο της Γουχάν. Ωστόσο, ο καθηγητής Γκάο απέφυγε να είναι κάθετος στις απόψεις του και με δηλώσεις του δίνει νέα τροφή στα σενάρια που θέλουν τον κορονοϊό να έχει «ξεφύγει» μέσα από κάποιο ιατρικό εργαστήριο στην Κίνα. «Μπορείς πάντα να υποπτεύεσαι οτιδήποτε. Έτσι είναι η επιστήμη. Μην αποκλείετε τίποτα», είπε ο κορυφαίος ιολόγος και ανοσολόγος παγκοσμίως, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, αφού αποσύρθηκε από το CDC πέρυσι.

Σε μια πιθανή ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει λάβει τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο πιο σοβαρά από ό,τι δείχνουν οι επίσημες δηλώσεις της, ο καθηγητής Γκάο λέει επίσης στο BBC ότι διεξήχθη κάποια επίσημη έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν (WIV). [Η κυβέρνηση οργάνωσε κάτι», λέει, αλλά προσθέτει ότι δεν συμμετείχε το δικό του τμήμα, το αντίστοιχο ΚΕΕΛΠΝΟ της Κίνας.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος κλάδος πραγματοποίησε επίσημη έρευνα στο WIV – ένα από τα κορυφαία εθνικά εργαστήρια της Κίνας, που είναι γνωστό ότι έχει περάσει χρόνια μελετώντας τους κορονοϊούς, ο Γκάο απάντησε: «Ναι, αυτό το εργαστήριο ελέγχθηκε διπλά από τους ειδικούς του τομέα». Είναι η πρώτη τέτοια αναγνώριση ότι έγινε κάποιου είδους επίσημη έρευνα, αλλά ενώ ο καθηγητής Γκάο λέει ότι δεν έχει δει το αποτέλεσμα, έχει «ακούσει» ότι το εργαστήριο πήρε καθαρό πιστοποιητικό υγείας. «Νομίζω ότι το συμπέρασμά τους είναι ότι ακολουθούν όλα τα πρωτόκολλα. Δεν διαπίστωσαν [οποιαδήποτε] παράβαση», δήλωσε.

Οι δύο πιθανότητες

Ο κορονοϊός που προκαλεί την Covid, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποτε προερχόταν από νυχτερίδες. Αλλά το πώς έφτασε από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους είναι ένα πολύ πιο αμφιλεγόμενο ερώτημα, και από την αρχή υπήρχαν δύο βασικές πιθανότητες, τονίζει το BBC. Η μία είναι ότι ο ιός εξαπλώθηκε με φυσικό τρόπο από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, ίσως μέσω άλλων ζώων. Πολλοί επιστήμονες λένε ότι το «βάρος» των στοιχείων που υπ΄άρχουν έως σήμερα, δείχνει ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Όμως, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποκλείσουν την κύρια εναλλακτική πιθανότητα – ότι ο ιός μόλυνε κάποιον που συμμετείχε σε έρευνα η οποία σχεδιάστηκε για να κατανοηθεί καλύτερα η απειλή των ιών που αναδύονται από τη φύση.

Αυτές οι δύο εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, μιας στροβιλισμένης μάζας θεωριών συνωμοσίας και μιας από τις πιο πολιτικοποιημένες και τοξικές επιστημονικές συζητήσεις της εποχής μας.

Πηγή: dikaiologitika.gr