Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή, αναφέρονται τα εξής:

Η 12η Μαΐου, είναι ημέρα αφιερωμένη στους νοσηλευτές όλου του κόσμου για την πολύτιμη προσφορά τους στον χώρο της υγείας. Στους νοσηλευτές που αγωνίζονται καθημερινά, παρά τις δύσκολες εργασιακές και υγειονομικές συνθήκες, για να προσφέρουν ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Η Νοσηλευτική είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους της υγείας. Δυστυχώς δεν έτυχε της αναγνώρισης που θα έπρεπε από τις κυβερνήσεις διαχρονικά. Αποτελεί έναν από τους πιο υποστελεχωμένους κλάδους του ΕΣΥ, με χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις και τη χώρα μας να κατέχει μια από τις κατώτερες βαθμίδες στην Ευρώπη σε αναλογία νοσηλευτή ανά ασθενή. Λόγω της κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της υγείας, με τις δραματικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και τους εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας, το νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται σήμερα στα όρια της κατάρρευσης.

Ελάχιστες είναι οι προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών που έχουν γίνει στο ΕΣΥ τα τελευταία χρόνια. Εκατοντάδες νοσηλευτές εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης και σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας κι αβεβαιότητας. Επί χρόνια οι νοσηλευτές εργάζονται στα νοσοκομεία χωρίς να μπορούν να κάνουν χρήση των νόμιμων, κανονικών τους αδειών. Το δίκαιο αίτημα της ένταξης στα ΒΑΕ παραμένει στα συρτάρια, παρά τη θετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής που συστήθηκε για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εργασίας. Οι μισθοί των νοσηλευτών στη χώρα μας είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να πράξουν πέρα από τις υποσχέσεις και τα χειροκροτήματα. Να επιβραβεύσουν ουσιαστικά την προσφορά των νοσηλευτών ικανοποιώντας επιτέλους τα πάγια και δίκαια αιτήματά τους:

-Ένταξη στα ΒΑΕ

-Δημιουργία ενιαίου επαγγελματικού κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού

-Ουσιαστικές μισθολογικές αυξήσεις

-Μαζικές μόνιμες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας

-Μονιμοποίηση όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας εκφράζει τον ειλικρινή σεβασμό και την εκτίμηση του στους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που υπηρετούν τον χώρο της Υγείας. Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους νοσηλευτές. Τους ευχόμαστε χρόνια πολλά, υγεία και δύναμη στο δύσκολο έργο τους!

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η Γραμματέας

ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ