Την ομόφωνη αντίθεσή του στην εξόρυξη χρυσού στη Θράκη εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην έκτακτη συνεδρίασή του, η οποία πραγματοποιήθηκε τηνΤετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 στην Κομοτηνή.

Το ψήφισμα, το οποίο έγινε ομόφωνα αποδεκτό, ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου και έχει ως εξής:

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Α.Μ.Θ. σε έκτακτη συνεδρίασή του την 9η Οκτωβρίου 2019, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος κατά της επένδυσης των Χρυσωρυχείων και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση τα παρακάτω:

Ομόφωνα λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην επένδυση εξόρυξης χρυσού για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, ηθικούς και οικονομικούς.

Έχει ήδη κριθεί ότι οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής μας από μια τέτοια “επένδυση” θα είναι τραγικές και διαχρονικές.

Θεωρούμε απαράδεκτο και έξω από κάθε συζήτηση κάθε αίτημα δημοψηφίσματος και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που έχει στόχο την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης.

Ο χρυσός είναι ο πλούτος του λαού και δεν παραδίδεται σε κανέναν. Στηρίζουμε τον αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου ενάντια στα χρυσωρυχεία. Γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση την ομόφωνη θέση και στάση μας».

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται ως επικαιροποίηση παλαιότερης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο και στο παρελθόν είχε εκφραστεί κατά της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη.

Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν μέλη της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού, οι Δήμαρχοι Κομοτηνής και Καβάλας κ.κ. Γιάννης Γκαράνης και Θόδωρος Μουριάδης αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ο κ. Απόστολος Ιωάννου ως εκπρόσωπος του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών κ.α.