ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017 η κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του τομέα Αθλητισμού και Πολιτισμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της:

«Φίλες και φίλοι,

Είναι προφανές ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν γρηγορότερα από όσο η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία μπορούσε να αντιληφθεί, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κόμματα του χώρου μας, που είχαν συναρπάσει δεκάδες εκατομμύρια κόσμου δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καιρών. Αφελώς θεωρήσαμε ότι θα φέρουμε τον κόσμο στα μέτρα μας. Αυτό όμως, όπως δείχνει η ιστορία, είναι η τύφλωση της έπαρσης του κάποτε παντοδύναμου.

-Είμαστε εκείνοι που το ’80 αλλάξαμε τη μορφή της χώρας μας και τη μοίρα του κάθε έως τότε αποκλεισμένου Έλληνα

-Είμαστε εκείνοι που κάναμε στη μακρά ιστορία μας και τεράστια λάθη

-Είμαστε εκείνοι που βάλαμε πλάτη στις δύσκολες ώρες, όταν κάποιοι άλλοι έκαναν λαϊκά δικαστήρια στην Πλατεία Συντάγματος

-Σήμερα, ψηλαφητά ψάχνουμε να βρούμε την ταυτότητα μας, το αναγκαίο ιδεολογικό έρμα που θα ξαναφέρει την κεντροαριστερά στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, και τους πολίτες στο πλευρό μας.

Ο σημερινός πολίτης χρειάζεται να εμπνευστεί από ένα στόχο, από ένα σκοπό και ο φορέας που θα τον επικοινωνήσει θα πρέπει να τον συνεγείρει, ώστε ο ίδιος να βρει το κουράγιο, να υπερβεί τον καταρρακωμένο εαυτό του.

-Αυτός μπορεί να είναι ο νεαρός δάσκαλος (Άγγελος Πατσιάς) από τη Δράμα που μαζί με μια ομάδα νέων δασκάλων άλλαξε τον τρόπο διδασκαλίας στον ορεινό Φουρφουρά Ρεθύμνου

-Μπορεί να είναι ο δημιουργός του ΤΑΧΙBEAT

-Ο επιχειρηματίας που έμεινε Ελλάδα και συνεχίζει να παράγει, να καινοτομεί και να επενδύει στη χώρα

-Τα κορίτσια της Εθνικής Μπάσκετ

-Οι παγκόσμια βραβευμένοι φοιτητές της Νομικής.

Όλοι αυτοί μπορούν να αποτελέσουν φωτεινά παραδείγματα. Μικρές και μεγάλες ιστορίες επιτυχίας που γίνονται παράδειγμα μίμησης και έμπνευσης. Ο πολιτικός φορέας που θα τιμήσει, που θα δώσει ευρυχωρία, σε αυτούς τους μπροστάρηδες, είναι αυτός που θα του εμπιστευτεί ο πολίτης το μέλλον της χώρας.

Μπορούμε να είμαστε εμείς αυτός; Έχουμε μπροστά μας – εδώ και καιρό -ένα μεγάλο στοίχημα. Θα το κερδίσουμε; Ένα στοίχημα που:

-Δεν κερδίζεται με τις παλιές γνωστές συνταγές, κυρίως των παροχών, γιατί απλά λεφτά δεν υπάρχουν, κι αυτά που άλλοτε αφειδώς μοιράζαμε ήταν δανεικά αλλά όπως αποδείχθηκε όχι αγύριστα

-Τα νέα πολυπαραγοντικά προβλήματα δεν λύνονται με παλιά ιδεολογικά εργαλεία, με περιχαρακώσεις τάχα «καθαρότητας» και άρνηση συνεργασίας με όσους κινούνται σε προοδευτική δημοκρατική κατεύθυνση

-Το μονοπώλιο της γνώσης, των ικανών στελεχών, σε ολόκληρο το δυτικό ημισφαίριο, δεν το έχει ένα κόμμα. Αυτό το αφομοιώσαμε ως χώρος και είναι καιρός να γίνει πράξη.

Όσο πιο γρήγορα τόσο καλύτερα και για μάς και για τον κόσμο. Χρειαζόμαστε μια αναγέννηση χωρίς ταμπού και εμμονές, για να ξαναβρούμε επαφή με την κοινωνία που προχωρά. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς είναι υψηλών απαιτήσεων.

Δεν ωφελούν ούτε τα πολλά λόγια και οι βαρύγδουπες δηλώσεις, ούτε η συρροή παλαιών, παλαιότερων και παλαιότατων στελεχών που, ναι μεν εισφέρουν γνώση και πείρα, αλλά και βαρύνονται με τραγικά λάθη. Αν είναι να πετύχει το πείραμα, θα πρέπει όλοι – και ειδικά τα ιστορικά στελέχη – να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους και το παρελθόν τους. Και να πείσουν και τους πολίτες ότι το εννοούν.

Η προσδοκία επαναπατρισμού παλιών ψηφοφόρων μας που πήγαν με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή πίστεψαν τα ψέματα του είναι τυφλωτική. Ακόμη κι αν πάρουμε έτσι 1-2 ποσοστιαίες μονάδες, είναι αυτό στ’ αλήθεια το ζητούμενό μας;

Χρειαζόμαστε άλλη προσέγγιση για το εγχείρημά μας, επειδή τα προβλήματα της χώρας απαιτούν άλλη προσέγγιση. Τα δεινά που κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να επισωρεύσει η ανεκδιήγητη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν είναι γρίπη που θα περάσει εύκολα. Το εγχείρημά μας πρέπει να επαναφέρει μια γλώσσα που ο χώρος μας – κακά τα ψέματα – έχει καιρό να μιλήσει. Τη γλώσσα της ειλικρίνειας, της λογικής, της σύνεσης και της συνέπειας.

Δε χρειάζονται ούτε σοβαρές δηλώσεις, ούτε ιεροί όρκοι. Το αν είμαστε σοβαροί στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς, θα το δείξουν οι αμέσως επόμενες επιλογές μας στο σταυροδρόμι που έχουμε μπροστά μας.

Ο λόγος του νέου που πάει να γεννηθεί δεν μπορεί να είναι ο ίδιος ξύλινος λόγος του παλιού που πέρασε. Ο παλιός γνωστός δρόμος, είναι σύντομος και αδιέξοδος. Την επόμενη μέρα κιόλας θα έχουμε γίνει κομμάτια, και η Κεντροαριστερά και η χώρα.

Υπάρχει και άλλος, αυτός μιας σύγχρονης Κεντροαριστεράς που κάνει πράξη το δύσκολο αλλά αναγκαίο. Που αναστοχάζεται την ιστορία της, τα λάθη της χωρίς να αυτομαστιγώνεται. Που απορρίπτει παλιές καλές τακτικές Μαυρογιαλούρου που εκμαυλίζουν εξαθλιωμένους ψηφοφόρους.

Φίλες, Φίλοι

Μόλις τελειώσουν τα ταρατατζούμ και οι γιορτές της επανασυγκόλλησης, το αίτημα της Κεντροαριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου θα εξακολουθήσει να είναι η διατύπωση ενός συνόλου ρεαλιστικών πολιτικών θέσεων, ενός σαφούς πολιτικού στίγματος. Αυτά είναι συγκεκριμένα πράγματα. Συζητάμε για:

-το μέγεθος, την ποιότητα του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών,

-το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων,

-το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό μας σύστημα,

-την υπερ-φορολόγηση προσώπων και επιχειρήσεων.

Οι προτάσεις μας πρέπει να είναι απλές, σαφείς, χωρίς αερολογίες και χωρίς αυτοϋπονομεύσεις.

Το πρόγραμμα Ελλάδα – Το πρόγραμμά μας:

-Αν δεν συγκεκριμενοποιηθεί

-Αν δεν μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και

-Αν δεν προσφέρει συγκεκριμένες λύσεις σε αυτά που ταλανίζουν τους πολίτες θα ακολουθήσει την πορεία των λοιπών προγραμμάτων και αφηγημάτων γενικώς. Θα πάει στα αζήτητα.

Πρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις:

-Στο γιατί, ενώ ο πολίτης πληρώνει ΕΦΚΑ πρέπει να περιμένει ένα επτάμηνο για μια επείγουσα μαγνητική (μπας και γλυτώσει το δημόσιο τα έξοδα)

-Γιατί οι γονείς χιλιάδων παιδιών παραμένουν απλήρωτοι σχεδόν ένα χρόνο τώρα από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής των παιδιών τους

-Γιατί ο καρκινοπαθής φορολογούμενος και ασφαλισμένος στερείται την ενδεικνυόμενη θεραπεία του

-Στο στρατό ανασφάλιστων 25χρονων σπουδασμένων και ανέργων νέων που έτσι και χρειαστούν νοσηλεία κάηκαν οι ίδιοι και όλο τους το σόι

-Στον ελεύθερο επαγγελματία που ξενιτεύεται για να ζήσει την οικογένειά του και το κράτος του ζητάει το 120% του εισοδήματός του για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές

-Στον 30αρη διδάκτορα που δουλεύει γκαρσόνι και ούτε σκέψη για οικογένεια

-Στο συνταξιούχο που δεν μπορεί να βγάλει το μήνα

Για να έχουμε ελπίδα! Για να έχουμε λόγο ύπαρξης!

Και οι απαντήσεις σε αυτά τα καυτά ερωτήματα και τις αγωνίες των πολιτών δεν δίνονται ούτε:

-με την επίκληση αντιδεξιών αντανακλαστικών που τόσο χρησίμευσε στο παρελθόν,

-με αφελή αναπόληση και υπόσχεση παραδείσιων απολαύσεων,

-με πανηγυρισμούς για την επιστροφή στελεχών στην πατρική εστία.

Όσο απλή ακούγεται η συνταγή, τόσο δύσκολη είναι στην υλοποίησή της. Ζητάει τόλμη και πίστη για ένα μεγάλο άλμα μπροστά, ξεφεύγοντας από τον κακό εαυτό μας. Για να δώσουμε υπόσταση στην ελπίδα.

Φίλες και Φίλοι,

Η ανασυγκρότηση του χώρου και η δημιουργία νέου φορέα δεν μπορεί να αναβάλλεται στο διηνεκές. Ο δημοκρατικός κόσμος είναι σε αναμονή. Περιμένει:

-αυτό το νέο,

-αυτό που θα έχει ένα σοβαρό προσγειωμένο λόγο και ουσιαστικό σχέδιο λύσης

-που θα τον υπολογίζει και θα τον συμπεριλαμβάνει ως υγιή παραγωγική μονάδα

-που έχει να συνεισφέρει στο σύνολο και να καρπωθεί μέρος της επιτυχίας.

Δεν θα μας περιμένει όμως για πάντα και ήδη το όριο, το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού!

Οι ανοιχτές διαδικασίες, χωρίς κανένα αποκλεισμό στη δημιουργία του νέου φορέα, είναι η μόνη πρόταση που απαντά στην κουρασμένη από παλαιοκομματικές συνταγές κοινωνία. Και είναι αυτές οι ανοιχτές διαδικασίες το πρώτο καλό δείγμα γραφής και ουσιαστικής ανασυγκρότησης του πολιτικού φορέα -όποιο όνομα κι αν του δώσουμε- που εννοεί αυτά που εξαγγέλλει και με προσήλωση υλοποιεί το σχεδιασμό του.

Φίλες και φίλοι,

Είναι ώρα να σταθούμε στο ύψος του πήχη που βάλαμε ψηλά και καλά κάναμε. Σκοπός μας να τον ξεπεράσουμε. Όχι να βγούμε απέναντι περνώντας από το πλάι ή ακόμα χειρότερα από κάτω. Η ανασυγκρότηση και διεύρυνση του χώρου, με εκλογή αρχηγού από τη βάση, αποτελεί τη φυσική συνέχεια σε μια γενναία πρωτοβουλία της σημερινής ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Κάθε κωλυσιεργία, κάθε καθυστέρηση και παλινδρόμηση, κλέβει κι από ένα κομμάτι της τόλμης, της γενναιότητας και της σωφροσύνης που εμπεριέχει, μέχρι να μείνει μόνο η χλωμή σκιά της.

Αυτό θέλουμε; Οι ώρες είναι κρίσιμες.

Για ένα μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως: Μπροστά προχωράς όσο κοιτάζεις μπροστά. Με το κεφάλι στραμμένο πίσω το πιθανότερο είναι να τραυματιστείς σοβαρά, πριν χάσεις έτσι κι αλλιώς το δρόμο…

Σας ευχαριστώ».