Η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συγκεκριμένα για τα 25 άρθρα που αφορούν στο Νομικό Πλαίσιο των Μουφτειών της Θράκης, επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από το 1991 που έρχεται μια νομοθεσία με κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία και όχι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Η Χαρά Κεφαλίδου αρχικά υπενθύμισε ότι: «Το ΠΑΣΟΚ είναι ο πολιτικός χώρος που πρωτοστάτησε και υλοποίησε πολιτικές ισονομίας και ισοπολιτείας, ιδιαίτερα στη Θράκη, καταργώντας ουσιαστικά τις διαχωριστικές γραμμές με σειρά θετικών παρεμβάσεων Ως Κυβέρνηση, με το βλέμμα στραμμένο πάντα στο αύριο και αγωνιζόμενοι για την πρόοδο της πατρίδας μας για όλους, θεσμοθετήσαμε σημαντικά μέτρα για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Την θεσμοθέτηση της ποσόστωσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση επί Υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου. Κατάργηση της ΕΠΑΘ (Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης) επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου. Την κατάργηση από τον Ανδρέα Λοβέρδο, του περίφημου Συντονιστικού Γραφείου Μειονοτικών Σχολείων, που λειτούργησε ως μια παράλληλη δομή εκτός της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, τη θεσμοθέτηση του κλάδου τον ΠΕ73 για τους μουσουλμάνους δάσκαλους των μειονοτικών σχολείων και της ειδικής διαδικασίας για όλους τους αποφοίτους της ΕΠΑΘ, ώστε να φοιτήσουν στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου στην Αλεξανδρούπολη και να αποκτήσουν πτυχίο δασκάλου.

Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που κατήργησε τις γκρίζες ζώνες στην εκπαίδευση, προχωρώντας στην ισότιμη ένταξη της μειονοτικής εκπαίδευσης στις οργανωτικές δομές της δημόσιας εκπαίδευσης».

Η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε ότι: «Ο κόσμος και οι κοινωνίες προχωρούν και η πολιτεία οφείλει να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας είναι κομμάτι από εμάς. Σε όλα τα μείζονα θέματα που αφορούν τη θρησκευτική ταυτότητα το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει πάντα θετική συνεισφορά. Στην ιστορική μας πορεία δεν αντιμετωπίσαμε τη θρησκεία και ειδικότερα, το ισλάμ, ως κάτι αναχρονιστικό που πρέπει να τεθεί εκτός κοινωνίας. Η τακτική της διγλωσσίας στη μουσουλμανική μειονότητα υπήρξε ανέκαθεν έξω από τη φιλοσοφία και τα πιστεύω μας.

Ταυτόχρονα, με επίγνωση και πολιτικό σθένος αντιμετωπίζουμε την τουρκική επιθετικότητα χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς βολικές απλουστεύσεις. Ο γείτονάς μας έχει μεταλλαχθεί σε απειλή για όλη την Ευρώπη. Αυτή είναι η αλήθεια που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε.

Η παρεμβατική τακτική της Τουρκίας στην πολιτική ζωή άλλων χωρών, με εργαλείο πάντα τη θρησκεία, είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη και ενδεικτική της περιφρόνησης των θεσμών της δημοκρατίας.

Η Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίζει, οφείλει να διασφαλίσει και να περιφρουρεί ότι όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, ψηφίζουν όποιο κόμμα και όποιο πρόσωπο θέλουν, χωρίς καμία παρέμβαση, πολύ δε περισσότερο από ξένες δυνάμεις».

Στη συνέχεια η Βουλευτής αναλύοντας τις διατάξεις του τρίτου μέρους του νομοσχεδίου ανέφερε ότι επιφέρουν σημαντικότατες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο του 1991, ακολουθώντας την νομολογία του ΣΤΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και με αυτό τον τρόπο θεσμοθετείται ένα σαφές πλαίσιο για τις Μουφτείες, ενισχύοντας τον ίδιο τον θεσμό και καθιστώντας τον οικονομικά ανεξάρτητο.

Και κλείνοντας ευχαρίστησε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, που έκανε δεκτές για πρώτη φορά τις προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αφήνοντας όμως σε εκκρεμότητα την τροπολογία, που αφορά στην αύξηση στο 1%, του ποσοστού των εισακτέων στα ΑΕΙ από τη μουσουλμανική μειονότητα, παρότι είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να στηρίξει η ελληνική πολιτεία σήμερα, για να αλλάξει η κουλτούρα και η νοοτροπία των συμπολιτών μας της μειονοτικής κοινότητας.