ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ 94 FM ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΤΖΕΝΗ ΚΑΤΣΑΡΗ-ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ ΚΑΙ ΝΑΤΑΣΣΑ ΒΑΦΕΙΑΔΟΥ

 

 

  • «Οφείλω να είμαι υποψήφιος για να φέρω εις πέρας το έργο που έχω αναλάβει απέναντι στον τόπο, απέναντι στους πολίτες και στην παράταξη της “Περιφερειακής Αναγέννησης”»
  • «Ως προς το ψηφοδέλτιο συνεργάζομαι με όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Από ‘κει και πέρα όμως προφανώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της “Περιφερειακής Αναγέννησης” για τις επόμενες εκλογές»
  • «Αν κάποιοι προτάξουν προσωπικές στρατηγικές, προτάξουν τη δική τους επιθυμία και κατέβουν στις εκλογές, σας λέω καθαρά, δεν με ανησυχεί καθόλου. Θα έχουν πενιχρά αποτελέσματα»
  • «Επενδύω στην προσωπική μου σχέση με τους πολίτες και σε αυτά που πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου»
  • «Είναι απόφασή μου να μην ανακοινώνω προθέσεις. Θέλω να ανακοινώνω και θα ανακοινώνω έργα όταν αυτά θα έχουν δρομολογηθεί, τουλάχιστον έχουν κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα»

 

 

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για μια σειρά από ζητήματα έδωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, μιλώντας, την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018,στο Ράδιο Παρατηρητής 94fm της Κομοτηνής και στις δημοσιογράφους Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδου και Νατάσσα Βαφειάδου, στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β». Πρόκειται για την πρώτη συνολική συνέντευξη του κ. Μέτιου, από τότε που ανέλαβε Περιφερειάρχης και επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Αναγέννηση», τον Οκτώβριο του 2016, μετά την απώλεια του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη.

Ενάμιση χρόνο, λοιπόν, μετά την εκλογή του στη θέση του Περιφερειάρχη ο κ. Μέτιος μίλησε για όλα όσα αφορούν τα επόμενα σχέδιά του, παρουσίασε αναλυτικά το σύνολο του προγραμματισμού του για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. σε καίριους τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο πολιτικό του μέλλον, τις ενδοπαραταξιακές έριδες που αντιμετώπισε αλλά και στην κριτική που του ασκείται στον δημόσιο και όχι μόνο λόγο.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αναφορές του κ. Μέτιου ήταν αυτή σχετικά με τις επερχόμενες Περιφερειακές εκλογές, τον Μάιο του 2019, με τον ίδιο να ξεκαθαρίζει ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. ως επικεφαλής της παράταξης της «Περιφερειακής Αναγέννησης». Παράλληλα, απάντησε και σε όσα κατά καιρούς γράφονται ή λέγονται σχετικά με εσωτερικές συγκρούσεις εντός Περιφερειακής Αρχής, αλλά και στα σενάρια για μια δεύτερη παράταξη, η οποία θα συμμετάσχει στις Περιφερειακές εκλογές και θα προέρχεται από το χώρο της Ν.Δ., με τον Περιφερειάρχη να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο συνδυασμός από τον χώρο του, αλλά ακόμη κι αν κάποιοι προτάξουν προσωπικές στρατηγικές αυτό δεν τον ανησυχεί, αποκλείοντας επίσης και κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τις εκλογές.

Ακόμη στη συνέντευξή του στο Ράδιο Παρατηρητής 94fm ο κ. Μέτιος αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, ενώ ακόμη μίλησε για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, την χρήση φυσικού αερίου, αλλά και για τις σχέσεις του με το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη και τον πρώην Υπουργό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Ακολουθούν τα κυριότερα αποσπάσματα (πλην όσων αναφέρονται αποκλειστικά σε ζητήματα της Π.Ε. Ροδόπης) από τη συνέντευξη του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Μέτιου στις δημοσιογράφους Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδου και Νατάσσα Βαφειάδου.

 

Ερ.: κ. Μέτιο δίνετε σήμερα την πρώτη συνολική συνέντευξή σας, ενάμιση χρόνο μετά την εκλογή σας, τον Οκτώβριο του 2016. Γιατί αφήσατε αυτό τον χρόνο να μεσολαβήσει και γιατί επιλέγετε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή να μιλήσετε;

Απ.: Έχω βγει σε αρκετά μέσα στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων είτε για θέματα επικαιρότητας είτε για συγκεκριμένα έργα και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων μου, παρουσίασα στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, στην αίθουσα που συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο, το σχέδιο της διοίκησής μου για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Ένα σχέδιο που βασίστηκε στο έργο του Γιώργου Παυλίδη, το οποίο όμως εμπλουτίσαμε, με νέες δράσεις και έργα, που προέκυψαν μετά από πολλές συσκέψεις, επισκέψεις, συναντήσεις με φορείς και πολίτες και κρίναμε απαραίτητο ότι πρέπει να ενσωματωθούν. Παρουσιάσαμε λοιπόν ένα σχέδιο που περιλαμβάνει, όπως ανακοινώσαμε τότε 159 συγκεκριμένα σημεία, δράσεις και έργα, την πρόοδο των οποίων δεσμεύτηκα ότι θα παρουσιάζω με την συμπλήρωση κάθε έτους. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, έπρεπε αυτά να ενσωματωθούν στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας όπου έγιναν τροποποιήσεις. Θεωρώ ότι τώρα που έχουν συνταχθεί, είναι έτοιμα όλα τα τεχνικά δελτία των έργων που έχουμε αναφέρει και που θα αναφερθούμε και στη συνέχεια, είναι η στιγμή κατάλληλη να γίνουν και κάποιες ανακοινώσεις. Είναι απόφασή μου να μην ανακοινώνω προθέσεις. Θέλω να ανακοινώνω και θα ανακοινώνω έργα όταν αυτά θα έχουν δρομολογηθεί, τουλάχιστον έχουν κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα.

 

Ερ.: Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν δρομολογηθεί και οι εκλογές τον Μάιο του 2019. Αυτό σημαίνει μήπως ότι βρίσκεστε και σε προεκλογική ετοιμότητα;

Απ.: Οι θέσεις αυτές είναι θέσεις ευθύνης και θέσεις δουλειάς. Δεν πιστεύω ότι η πολιτική είναι λόγια. Η πολιτική είναι αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις όμως για να ανακοινωθούν και γίνουν γνωστές στους πολίτες, οι οποίοι θα τις κρίνουν ─ πρόσωπα, προτάσεις και προγράμματα ─ πρέπει να δρομολογηθούν και να γίνουν έργα. Αυτό είναι μία σύνθετη διαδικασία. Δεν μπορείς από τη μία μέρα στην άλλη η ιδέα να μετουσιωθεί σε έργο. Από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι να ετοιμαστεί ένας φάκελος, να βρεθεί χρηματοδότηση, να ετοιμαστεί το τεχνικό δελτίο, να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους, να παρθούν οι αποφάσεις για ενταχθούν αυτά στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, στον προϋπολογισμό, απαιτεί μια διαδικασία. Δεν είναι τόσο εύκολο, όταν όμως αυτά θα δρομολογηθούν, τότε θα έχετε ανακοινώσεις από μένα για έργα.

 

Ερ.: Το ζήτημα της καταπολέμησης των κουνουπιών βρίσκεται εκ νέου στην επικαιρότητα, λόγω της γιγάντωσης του φαινομένου. Τι πήγε λάθος φέτος και ποιες είναι οι κινήσεις που έχετε κάνει για την καταπολέμησή του;

Απ.: Με απόφασή μας σχεδιάσαμε την αντιμετώπιση του φαινομένου σε βάθος τριετίας και διαθέσαμε πάνω από 7 εκατομμύρια για την τριετία 2017-2019. Αυτό ήταν απόφαση της δικής μας Διοίκησης. Πετύχαμε έτσι και σημαντική εξοικονόμηση πόρων, αλλά είχαμε τη δυνατότητα να επεμβαίνουμε και ταχύτερα και σε πιο πολλά σημεία. Η καταπολέμηση των κουνουπιών είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που απαιτεί το συντονισμό όλων, αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Συντονιζόμαστε με τους Δήμους, έχουν γίνει καταγραφές όλων των σημείων που έχουν στάσιμα νερά και γίνονται ψεκασμοί. Το 2017, η πρώτη χρονιά του τριετούς αυτού προγράμματος, πήγε σχετικά καλά. Φέτος ξεκινήσαμε καλά και πολύ έγκαιρα, ήδη από τον Απρίλιο και είδαμε καλά αποτελέσματα. Στη συνέχεια όμως υπήρχαν παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις και αμέσως μετά σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας. Οι ψεκασμοί δεν μπορούν να γίνονται όταν έχουμε βροχές, μπόρες και ανέμους γιατί δεν μπορεί να πετάξει το ελικόπτερο. Επομένως οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών, όπως είχε σχεδιαστεί. Η υψηλή θερμοκρασία πολλαπλασίασε τα κουνούπια, κάτι για το οποίο ενημερώσαμε με δελτίο τύπου τους πολίτες, ενώ αμέσως μετά εντατικοποιήσαμε τους ψεκασμούς. Το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να πετάξει στις περιοχές του Φαναρίου, της Χρυσούπολης και της Κεραμωτής. Με την εντατικοποίηση των ψεκασμών αν δεν υπάρξουν νέες βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας, θα έχουμε σταδιακή και ουσιαστική μείωση των κουνουπιών.

 

Ερ.: Γιατί δεν έχει ξεκινήσει το εξαιρετικά σημαντικό έργο Παυλίδη για τη χρήση φυσικού αερίου σε πέντε πρωτεύουσες της Α.Μ.Θ.; Σταματήσαμε πλέον παρότι η φτωχότερη Περιφέρεια σε κατά κεφαλήν εισόδημα να διεκδικούμε την ώρα μάλιστα που βρίσκονται εν εξελίξει έργα όπως η κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ;

Απ.: Φυσικά και δεν σταματήσαμε να το διεκδικούμε, αλλά η διέλευση των αγωγών δεν έχει να κάνει με το έργο αυτό καθ’ αυτό. Διαθέτουμε 32 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για να συνδεθούν με φυσικό αέριο οι έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας, οι πέντε πρωτεύουσες και η Ορεστιάδα. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα επιχειρήσεις και νοικοκυριά να έχουν φτηνή ενέργεια. Τελικός δικαιούχος για το έργο αυτό είναι η ΔΕΔΔΑ, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίων. Είναι δημόσια επιχείρηση η οποία θα κατασκευάσει το έργο και μάλιστα παρόμοιο έργο θα κατασκευάσει και στη Στερεά Ελλάδα και στην Κεντρική Μακεδονία. Είναι οι τρεις Περιφέρειες που είναι αυτή τη στιγμή πιο μπροστά από άλλες. Υπήρξαν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται εδώ και καιρό, γίνονται τακτικές συναντήσεις, εγώ έχω τακτική επικοινωνία με τον κ. Τερζόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΔΑ, όμως υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. Η εκτίμησή μου είναι ότι φέτος θα έχουμε την αίτηση. Θα με προβλημάτιζε αν άλλες Περιφέρειες προχωρούσαν νωρίτερα.

 

Ερ.: Το 2019 θα έχουμε εκλογές και στο κομμάτι της αυτοδιοίκησης. Πάρα πολύ έντονη είναι η φημολογία σε ό,τι αφορά τους Δήμους και την Περιφέρεια, και στην περιοχή μας σχετικά με την επόμενη μέρα αυτής. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος;

Απ.: Θα είμαι υποψήφιος. Οφείλω να είμαι υποψήφιος για να φέρω εις πέρας το έργο που έχω αναλάβει απέναντι στον τόπο, απέναντι στους πολίτες, και στην παράταξη της «Περιφερειακής Αναγέννησης». Στην πολιτική μου διαδρομή υπήρξα πάντα παρών στους αγώνες.

 

Ερ.: Υπάρχει και μια αγωνία όμως σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που θα σταθούν στο πλευρό σας. Ειδικά γιατί με την ανάληψη των καθηκόντων σας είδαμε πολλές αποχωρήσεις, ενδοπαραταξιακά μέτωπα κ.ο.κ. Είστε έτοιμος, ως προς το κομμάτι των συνεργατών σας για τις εκλογές;

Απ.: Το επιτελείο θα φανεί και από το αν και όσα παρουσιάσαμε, ο σχεδιασμός που παρουσιάστηκε και η πορεία των έργων, έχουν προχωρήσει ικανοποιητικά. Επομένως όλα αυτά θα κριθούν. Σαφώς όμως χρειάζεται βασικό επιτελείο, πέρα από τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Πράγματι στο παρελθόν υπήρξαν ορισμένα ζητήματα, τα οποία και αντιμετωπίστηκαν. Οι αποφάσεις που πήρα ήταν επιβεβλημένες και ορθές. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα θέμα άξιο λόγου για την παράταξη και ούτε πιστεύω ότι θα προκύψει, αλλά αν παρόλα αυτά προκύψει κάποιο θέμα, να είστε σίγουροι ότι δεν θα διστάσω να πάρω τις αποφάσεις που πρέπει. Ως προς το ψηφοδέλτιο συνεργάζομαι με όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους. Από ‘κει και πέρα όμως προφανώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της «Περιφερειακής Αναγέννησης» για τις επόμενες εκλογές.

 

Ερ.: Από το μέρος της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει αυξημένη κινητικότητα, ειδικά στο κομμάτι της αυτοδιοίκησης, σε ό,τι αφορά τον Δήμο και την Περιφέρεια. Σας φοβίζει το γεγονός της ύπαρξης ενός δεύτερου ψηφοδελτίου από πλευράς της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας;

Απ.: Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει δεύτερος συνδυασμός στις Περιφερειακές εκλογές, που να προέρχεται από τον δικό μας χώρο. Για τον δικό μας χώρο δεν βρίσκω κανένα σοβαρό επιχείρημα που να δικαιολογεί μια τέτοια κίνηση. Δεν πρόκειται να πείσει. Παρόλα αυτά αν κάποιοι προτάξουν προσωπικές στρατηγικές, προτάξουν τη δική τους επιθυμία και κατέβουν στις εκλογές, σας λέω καθαρά, δεν με ανησυχεί καθόλου. Θα έχουν πενιχρά αποτελέσματα. Και στην υποθετική περίπτωση που πάρουν κάποια έδρα, θέλω να είμαι σαφής και ξεκάθαρος. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, με τη λογική συνεργασίας με έναν τέτοιο συνδυασμό.

 

Ερ.: Είναι γνωστό ότι διατηρείτε πολύ καλή σχέση με τον κ. Μητσοτάκη. Υπάρχουν αυτοί που λένε ότι έχετε επενδύσει πάρα πολλά, το πολιτικό σας μέλλον για την ακρίβεια, σε αυτή τη σχέση με τον κ. Μητσοτάκη. Έχει κάποια βάση αυτή η ρητορική;

Απ.: Ποτέ δεν έκρυψα τη σχέση μου με τον κ. Μητσοτάκη. Τον εκτιμώ και θεωρώ ότι θα είναι ένας καλός και χρήσιμος Πρωθυπουργός που θα κυβερνήσει αποτελεσματικά τη χώρα. Έχω τακτική και διαρκή επικοινωνία μαζί του και υπέγραψα και την υποψηφιότητά του για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Πέρα όμως από τη σχέση μου με τον κ. Μητσοτάκη, έχω μια προσωπική διαδρομή περίπου τριάντα χρόνων στην παράταξη και μάλιστα σε σημαντικές θέσεις. Στη ΔΑΠ, στην ΟΝΝΕΔ και στο κόμμα. Έχω συμπληρώσει πάνω από δεκαέξι χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, σε θέσεις ευθύνης, υπήρξα Νομαρχιακός Σύμβουλος, Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος του Δήμου Κομοτηνής, Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης και τώρα είμαι στη θέση με τη μεγαλύτερη ευθύνη. Εκεί που επενδύω λοιπόν είναι στην προσωπική μου σχέση με τους πολίτες και σε αυτά που πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω στον τόπο μου.

 

Ερ.: Γιώργος Πετρίδης, Δήμαρχος Κομοτηνής και Ευριπίδης Στυλιανίδης, πρώην Βουλευτής Ροδόπης της Ν.Δ.. Δύο πρόσωπα με τα οποία έχετε αντιπαρατεθεί ανοιχτά στο παρελθόν και για ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα πολλοί εκ των πολιτών να μεταφράζουν πολιτικές αποφάσεις σας ως «απάντηση» σε αυτούς, απουσία ουσιαστικής πολιτικής στόχευσης. Ποια η σχέση σας με τους προαναφερθέντες και σε τι βαθμό «χρησιμοποιήσατε» την θεσμική σας θέση για το «ξεκαθάρισμα» παλιών λογαριασμών;

Απ.: Δεν ισχύουν αυτά. Έχω εξηγήσει τη θέση μου. Δεν έχω κανένα απολύτως θέμα με τον κ. Πετρίδη. Η σχέση μας άλλωστε καθορίζεται και από τους θεσμικούς ρόλους που καθένας εκπροσωπεί. Έχουμε επικοινωνία και συνεργασία στα θέματα που έχουμε ευθύνη και μπορώ να πω ότι έχουμε συναντηθεί και συζητήσει πολύ περισσότερες φορές από τους άλλους Δημάρχους που ενδεχομένως προέρχονται και από τον δικό μου πολιτικό χώρο. Όσον αφορά τη σχέση μου με τον κ. Στυλιανίδη δεν θέλω να μπω στη συζήτηση γι’ αυτά που ακούγονται και λέγονται. Πλέον έχω μια εμπειρία ώστε αυτά τα προσπερνώ. Έχω επικοινωνία με τον κ. Στυλιανίδη και όταν έχω να του πω κάτι επικοινωνώ απευθείας με τον ίδιο. Από την πλευρά μου είμαι ειλικρινής και ξεκάθαρος.