ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

  • Εργατική Επανάσταση (3-11-1918) στην Γερμανία

 

Σπάρτακος, μια μορφή που πέρασε στον θρύλο. Ήταν ο αρχαίος Θρακιώτης, ένας ελεύθερος άνθρωπος που το όνομά του το χρησιμοποίησαν πολλοί για να δηλώσουν την ριζοσπαστικοποίηση των ενεργειών τους.

Έτσι και στην Γερμανία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Καρλ Λίμπκνεχτ και η Ρόζα Λούξεμπουργκ ιδρύουν την Ένωση «Σπάρτακος», λέγοντας όχι στη Μοναρχία.

Ένα χρόνο μετά την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Σοβιετική Ένωση ξεκινάει στη Γερμανία το 1918 μια εργατική επανάσταση. Ήταν μια αποφασιστική επαναστατική πολιτική δύναμη, που ξεκίνησε διότι εφαρμόστηκαν τα πιο άγρια αντεργατικά μέτρα που ήθελαν το τσάκισμα του εργατικού κινήματος που ξεκίνησε από τις οξύτατες κοινωνικές αντιθέσεις. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ήττα της Γερμανίας, οι μεγάλοι γαιοκτήμονες, βιομήχανοι, έμποροι, τραπεζίτες συσσώρευαν τεράστια κέρδη, ενώ ο λαός είχε έλλειψη τροφίμων με πείνα και αρρώστιες, χωρίς εργασία και με απώλεια 7 εκ. ανθρώπων, με μια βιομηχανία κατεστραμμένη και χωρίς αγροτική παραγωγή. Έτσι οι λαϊκές μάζες της Γερμανίας δεν ήθελαν την διακυβέρνηση του παλαιού καθεστώτος και οι εξελίξεις από την πάλη και δράση την επαναστατική της εργατικής τάξης στη Ρωσία, επέδρασε και σε αυτούς. Άρχισαν απεργιακές κινητοποιήσεις με 2,5 εκ. κόσμο στο δρόμο.

Ο Λένιν είπε τότε: Η Γερμανική αστική τάξη και η Γερμανική κυβέρνηση που συντρίφτηκαν στον πόλεμο τώρα απειλούνται από ένα ισχυρό επαναστατικό κίνημα και παραδέρνουν αναζητώντας σωτηρία.

3-11-1918, Κίελο. Εξέγερση ναυτών, διότι στις 28-10-1918 στρατιωτικός διοικητής διέταξε τον στόλο που είχε απώλειες 80.000 ναύτες να επιτεθούν στους Άγγλους, ενώ είχαν χάσει τον πόλεμο. Αρνήθηκαν οι ναύτες, διετάχθη «πυρ» και σκοτώθηκαν 8 και βαριά τραυματίστηκαν 29 ναύτες. Τότε συνενώθηκαν λαός, εργάτες και έγινε το Σοβιέτ των εργατών και η ομάδα «Σπάρτακος» εκθρόνισε τους άρχοντες και στα πλοία υψώθηκαν κόκκινες σημαίες. Πρωτεργάτης η Ρόζα, Εβραία φιλόσοφος Μαρξίστρια (1871-1919), που ανήκε στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας και στις 15-1-1919 δολοφονείται μετά από βασανιστήρια μαζί με εκατοντάδες άλλους και το σώμα της το πέταξαν σε ένα κανάλι και βρέθηκε στις 31-5-19.

Το σώμα του δολοφονηθέντα Καρλ οι δολοφόνοι το έστειλαν στο νεκροτομείο σαν «πτώμα αγνώστου ανδρός», αυτού του Γερμανού πολιτικού, δικηγόρου, κομμουνιστή, με πατέρα σοσιαλιστή, που ήταν φυλακή, όταν γεννήθηκε ο Καρλ.

Οι δολοφονίες της Ρόζας και του Καρλ δεν ήταν ξαφνικές. Προηγήθηκε η επανάσταση και ίδρυση του Κ.Κ. Γερμανίας, σαν γέννημα ακριβώς των ίδιων αναγκών της επανάστασης που τελικά καταπνίγηκε στο αίμα από την αστική τάξη. Τα γεγονότα εκείνης της περιόδου πολύ χρήσιμα για την επαναστατική πάλη του σήμερα. Για αυτό και στην Αθήνα έγιναν εκδηλώσεις, αφιερώματα και τιμήθηκε η πάλη του Γερμανικού λαού της εποχής εκείνης. Εκδόθηκε μάλιστα και 4τομο έργο του Γερμανού συγγραφέα Άλφρεντ Ντεμπλίν για τις τελευταίες ημέρες της ζωής της Ρόζας και του Καρλ.