ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΚΛΕΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

 

 

  • «Έχουμε δύο χρόνια τώρα με ανάπτυξη. Έχουμε μια αύξηση στο εισόδημα και των μεσαίων στρωμάτων»
  • «Είναι θέμα ευθύνης όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου συν όλων των κοινωνικών φορέων να συζητήσουν σοβαρά, αναπτυξιακά, κοινωνικά, πώς θέλουμε αυτή η ανάπτυξη, που άρχισε, να είναι βιώσιμη»
  • «Δεν έχουμε κρύψει ποτέ τις δυσκολίες, ξέρουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα για πολλά τμήματα της κοινωνίας και σιγά σιγά, με προτεραιότητες, πρέπει να τα διορθώσουμε»
  • «Δεν είναι το βασικό μας μοντέλο τα μεγάλα έργα υποδομής, γιατί είμαστε μια χώρα με πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για αυτό έχουμε στρέψει το ΕΣΠΑ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Δράμα, ο κ. Τσακαλώτος παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε., είχε συναντήσεις στο Επιμελητήριο με εκπροσώπους οικονομικών φορέων της περιοχής και με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Δράμας, ενώ ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με θέμα «Η ανάκαμψη της Οικονομίας & της Κοινωνίας στη μεταμνημονιακή εποχή».

 

«Ό,τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έχει νομοθετηθεί»

Μιλώντας εισαγωγικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, έχοντας στο πλευρό του τον Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη και το Γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτρη Καρβούνη, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «είναι πολλά τα ζητήματα που χρειάζονται να μιλήσουμε, πέρα από τα fake news και τις αντιπαραθέσεις, νομίζω πια ο κόσμος θέλει να ακούσει επιχειρήματα. Επιχειρήματα για την οικονομία και ποια είναι η σωστή οικονομική πολιτική, για την κοινωνία και ποια είναι η σωστή κοινωνική πολιτική, για το θέμα του εθνικισμού, την Ευρώπη και τι Ευρώπη θέλουμε. Είμαστε εδώ, επειδή πιστεύουμε ότι ο ορθός λόγος δεν πρέπει να περιθωριοποιηθεί, αλλά αντιθέτως πρέπει να αυξηθεί η δυνατότητα όλης της κοινωνίας, σε πολλούς δημόσιους χώρους, να μπορούμε να μιλάμε, να καταλαβαινόμαστε, να ξέρουμε πού διαφωνούμε και να παίρνουμε αποφάσεις».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε σε πλειάδα θεμάτων κυρίως οικονομικού ενδιαφέροντος.

Σχετικά με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως έγινε γνωστό, με το οποίο ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κέρδισε τις εκλογές του 2014, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Εμείς δεν έχουμε κρύψει ποτέ ότι το καλοκαίρι του 2015 έγινε ένας συμβιβασμός. Σε έναν συμβιβασμό δίνεις κάτι και παίρνεις κάτι, οπότε να ήταν εντελώς ίδιο το πρόγραμμα με το 2014 δεν γινόταν, γιατί δεν θα υπήρχε συμβιβασμός. Θεωρώ, δηλαδή, ότι ήμασταν έντιμοι, κάναμε αυτό το συμβιβασμό και αντιθέτως με το τι έγινε το 2012, εμείς πήγαμε αμέσως σε εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2015. Άρα το πρόγραμμά μας, με αυτά που κάναμε συμβιβασμό και με αυτά που θέλαμε να προωθήσουμε, το ήξερε ο ελληνικός λαός».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τους μισθούς, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε: «Δεν δέχομαι ότι έχουν επί των ημερών μας μειωθεί οι μισθοί και τα εισοδήματα. Έχουμε δύο χρόνια τώρα με ανάπτυξη. Έχουμε μια αύξηση στο εισόδημα και των μεσαίων στρωμάτων. Τα μεσαία στρώματα έχασαν μεταξύ 2010 και 2015 περίπου 36% και με εμάς έχουν μια ελαφριά αύξηση. Δεν έχουμε κρύψει ποτέ τις δυσκολίες, ξέρουμε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα για πολλά τμήματα της κοινωνίας και σιγά σιγά, με προτεραιότητες, πρέπει να τα διορθώσουμε». Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε: «Ένα πράγμα που διορθώνουμε είναι ο ΕΝΦΙΑ, που μειώσαμε 10% για φέτος και θα υπάρχουν άλλα 20% του χρόνου. Το έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Και για την αξιοπιστία, ό,τι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έχει νομοθετηθεί, με την εξαίρεση του επιδόματος στέγασης, που η πλατφόρμα θα ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα. Ό,τι είπε έγινε. Δεν κάναμε παροχολογίες. Το δημοσιονομικό χώρο που είχαμε, αυτά ξοδέψαμε».

Σχετικά με δικαστικές αποφάσεις που θα αφορούν το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε: «Το έχουμε συζητήσει και με τους θεσμούς. Πρέπει να αποφασίσουμε ποιες από αυτές χρειάζονται εφάπαξ πληρωμή, ποιες θα είναι μόνιμες αυξημένες δαπάνες. Έχουμε κάνει πολλά σχέδια πως θα τα αντιμετωπίσουμε. Όταν ωριμάσει ο χρόνος και θα είμαστε έτοιμοι, θα έχουμε απαντήσεις για όλα αυτά».

Ειδικότερα για το ζήτημα της ανάπτυξης, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε: «Γενικώς έχουμε 2-3 χρόνια με ανάπτυξη. Την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν αύξησε τις προβλέψεις για την Ελλάδα, παρόλο που μείωσε τις προβλέψεις για την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα έχουμε μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ από τον Μ.Ο. της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι για την μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου αυξάνεται το εισόδημα. Θα υπάρχουν προφανώς περιπτώσεις σε κάποιους ανθρώπους να μην ισχύει. Όταν μιλάμε για Μέσους Όρους κάποιοι δεν είναι στον Μέσο Όρο». Για τον τομέα των επενδύσεων ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «επενδύσεις γίνονται», τονίζοντας ότι «πέρυσι είχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων», οι οποίες αφορούν λιμάνια, δρόμους και ενέργεια. Παράλληλα, ανέφερε ότι «έρχονται μεγάλα πρότζεκτς στο άμεσο μέλλον», θέτοντας ως παράδειγμα την «Αριάδνη», «που θα ενώσει την Αττική με την Κύπρο» και η οποία είναι ένα «τεράστιο έργο με ευρωπαϊκά πρότυπα». Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: «Δεν είναι το βασικό μας μοντέλο τα μεγάλα έργα υποδομής, γιατί είμαστε μια χώρα με πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για αυτό έχουμε στρέψει το ΕΣΠΑ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για αυτό περνάμε τον Μάρτιο νομοσχέδιο για Αναπτυξιακή Τράπεζα και για μικροχρηματοδοτήσεις. Κάνουμε πάρα πολλά πράγματα με τα οποία ελπίζουμε να χρηματοδοτήσουμε την πραγματική οικονομία».

Για το θέμα των συντάξεων ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Ξέρω ότι το βασικό ρεφρέν της αντιπολίτευσης ότι θα μειωθούν οι συντάξεις δεν έγινε. Προφανώς μπορεί να έγιναν και μικροαλλαγές. 600.000 άνθρωποι πήραν θετική προσωπική διαφορά από την 1η Γενάρη. Μια χώρα που είχε χάσει 27% του ΑΕΠ είναι μια χώρα που είναι σε δύσκολη κατάσταση και για πολλούς ανθρώπους είναι πολύ δύσκολη. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε εποχή ειρήνης. Μόνο σε πόλεμο έχουμε αντίστοιχες χώρες που είχαν τέτοια μείωση του εισοδήματος. Άρα εμείς ούτε θριαμβολογούμε, ξέρουμε πόσος κόσμος ζορίζεται και απλώς ρωτάμε τον κόσμο: θέλετε στο μέλλον μια Κυβέρνηση που συνδυάζει μέτρα και για τις επενδύσεις και για την ανάπτυξη, αλλά και για την κοινωνία ή θέλετε μια Κυβέρνηση που ξαναϋπόσχεται πρώτα να μεγαλώσει η πίτα και κάποια στιγμή στο μέλλον να την μοιράσουμε την πίτα; Μόνο που η εμπειρία μας παγκοσμίως είναι ότι αυτή η στιγμή δεν έρχεται».

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και τους ισχυρισμούς ότι οι ρυθμίσεις που θα προκύψουν θα έχουν ισχύ μόνο για ένα χρόνο, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε: «Η Ν.Δ. σε τίποτα δεν θεωρεί ότι γίνεται κάτι καλό σε αυτό τον τόπο. Σε καμία πολιτική. Δεν είναι αυτή η εικόνα, αν διαβάσετε τα ξένα media, τους ξένους Οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ. Ξέρουν πόσα πράγματα έχουν γίνει. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές πρωτοβουλίες για τις τράπεζες. Κι όταν λέω για τις τράπεζες, τώρα λέμε για το νέο νόμο Κατσέλη, που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπληρώσουν το χρέος τους. Αυτό δεν είναι μόνο καλό για τους ανθρώπους που δυσκολεύονται να πληρώσουν ένα στεγαστικό δάνειο. Είναι και καλό και για ένα ζευγάρι που θέλει στεγαστικό δάνειο και δεν μπορεί να μπει στην αγορά ακινήτων. Γιατί βοηθώντας τις τράπεζες να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια θα μπορέσουν οι τράπεζες να δώσουν νέο χρήμα. Άρα εμείς θέλουμε μια ισορροπία, να βοηθήσουμε και τους ανθρώπους που τώρα έχουν στεγαστικό δάνειο, αλλά και νέα ζευγάρια που θέλουν στο μέλλον. Και με μια άλλη πολιτική, που είναι η επιδότηση στέγασης, βοηθάμε και τους ανθρώπους που είναι στο νοίκι». Μιλώντας για το ίδιο θέμα, τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Τσακαλώτος ακόμη σημείωσε: «Κάνουμε πάρα πολλές παρεμβάσεις. Δεν είναι μόνο ο νόμος Κατσέλη. Είναι και το σύστημα εγγυήσεων που έχουμε στείλει στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού για να το κοιτάξει, που όλες οι τράπεζες θα βοηθήσουν. Είναι ο εξωδικαστικός, που κάθε λίγο και λιγάκι προσπαθούμε να βοηθήσουμε να είναι η πλατφόρμα πιο εύκολη να μπουν οι άνθρωποι. Είναι ο καινούργιος πτωχευτικός κώδικας. Παίρνουμε μια σειρά από μέτρα για να βοηθήσουμε τις τράπεζες να μειώσουν τα “κόκκινα” δάνεια για να μπορέσουν μετά να χρηματοδοτήσουν και νοικοκυριά, αλλά και επιχειρήσεις».

Μετά από ερώτηση για το ζήτημα των ρυθμίσεων οφειλών στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και το θέμα των 120 δόσεων, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε: «Οι ρυθμίσεις είτε προς την Εφορεία, είτε προς τον ΕΦΚΑ, είναι κάτι που γίνεται και δεν ανακοινώνεται, για λόγους που μπορείτε να καταλάβετε. Εμείς έχουμε την εξής προσέγγιση. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματικό πρόβλημα. Να μην κλείσουμε το μάτι σε κακοπληρωτές και συγχρόνως να μην αισθάνονται αδικημένοι άνθρωποι που κάνανε μεγάλη προσπάθεια να πληρώσουν και την Εφορεία και τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Γιατί υπάρχει κι ένας κόσμος που μέσα σε αυτή την μεγάλη κρίση προσπάθησε να ανταποκριθεί θετικά σε όλες τις υποχρεώσεις με πάρα πολύ μεγάλες θυσίες. Αυτό δεν μειώνει το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν χρέη για πραγματικούς λόγους. Δηλαδή έχουν πρόβλημα ρευστότητας, γιατί κάποιος άλλος δεν τους έχει πληρώσει και αυτόν τον άλλο κάποιος άλλος δεν τον έχει πληρώσει. Άρα το σχέδιό μας είναι να έχουμε ρυθμίσεις, όταν ωριμάσει ο χρόνος, που συγχρόνως βοηθάνε τους ανθρώπους που χρειάζονται και δεν βοηθάνε τους κακοπληρωτές, γιατί, ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, υπάρχει κι αυτή η δεύτερη κατηγορία».

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στο θέμα της παραποίησης από τη Ν.Δ. των δηλώσεών του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, υπογραμμίζοντας ότι «είναι κακό για το πολιτικό μας σύστημα το fake news». «Δεν επιτρέπει, περιθωριοποιεί, τη σοβαρή πολιτική συζήτηση. Εγώ θεωρώ πως άλλα λέμε εμείς, άλλα λέει η Δεξιά. Άλλα προτάγματα έχουμε εμείς, άλλα έχουν αυτοί. Άλλες προτεραιότητες έχουμε εμείς, άλλες έχουν αυτοί. Κι αυτό πρέπει να συζητηθεί. Πρέπει να ακούσει ο κόσμος τα επιχειρήματα. Το να τσακώνομαι εγώ με τη Ν.Δ. για το τι είπα δεν έχει σημασία. Είναι προφανές ότι ο Υπουργός Οικονομικών δεν θα έλεγε πως μάλλον θα κερδίσει η Ν.Δ.. Άρα γιατί να συζητάμε αυτά κι όχι άλλα θέματα; Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο ανάπτυξης που συνδυάζει τις επενδύσεις με κάποιες κοινωνικές ευαισθησίες, με τον κόσμο της εργασίας μέσα, με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, με την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων; Είναι καλό ή είναι κακό αυτό; Οι έξυπνοι άνθρωποι μπορεί να διαφωνούν για αυτό. Αλλά ας συζητήσουμε για αυτό», πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Τέλος, οκ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι καλοί, σε διάψευση της αντιπολίτευσης» και συνέχισε λέγοντας: «Μεταποίηση, εξαγωγές, παραγωγικότητα, ρυθμοί ανάπτυξης. Όλοι οι δείχτες δείχνουν ότι είναι καλοί. Αλλά για μένα ούτε αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το σημαντικό είναι ότι πήραμε μια συμφωνία για το χρέος που σημαίνει ότι για 15 χρόνια έχουμε χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες από άλλες οικονομίες, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Είναι θέμα ευθύνης όλων των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου συν όλων των κοινωνικών φορέων να συζητήσουν σοβαρά, αναπτυξιακά, κοινωνικά, πώς θέλουμε αυτή η ανάπτυξη που άρχισε να είναι βιώσιμη».

 

Ενημέρωση για τοπικά ζητήματα από το Βουλευτή Χρ. Καραγιαννίδη

 

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου τέθηκαν ερωτήματα και προς τον Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Καραγιαννίδη σχετικά με τα κύρια ζητήματα που απασχολούν εδώ και καιρό την τοπική κοινωνία.

Για το δρόμο Δράμα – Αμφίπολη, ο κ. Καραγιαννίδης ανέφερε ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα από αυτά που έχουμε πει εδώ και δύο χρόνια. Ο δρόμος αυτός προχωράει με τους ρυθμούς που μπορεί να προχωρήσει, με αυτή την ελληνική διοίκηση που έχουμε, αλλά προχωράει. Έχει μπει ο σύμβουλος, όπως είχε προαποφασιστεί δύο χρόνια πριν», προσθέτοντας ότι «έχει τεθεί η μελέτη βιωσιμότητας στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», η οποία «το έχει επιλέξει». «Είμαστε στη διαδικασία του να πάμε το βήμα παρακάτω», πρόσθεσε ο Δραμινός Βουλευτής.

Για τις Φυλακές Νικηφόρου, ο κ. Καραγιαννίδης σημείωσε: «Ο διαγωνισμός έχει υπογραφεί από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία. Έχει πάει στον ΑΣΕΠ. Είναι ζήτημα οργάνωσης του διαγωνισμού από τον ΑΣΕΠ για να βγει στον αέρα. Είναι κι αυτό στο χρονοδιάγραμμα που λέμε. Έχει γίνει ήδη η προκήρυξη για το κτήριο που θα ολοκληρωθεί αρχές Μάρτη η υποβολή των προτάσεων για να ξεκινήσει η κατασκευή. Στις αρχές του φθινοπώρου θα μπορούμε να μιλάμε για το πότε θα είναι ο ορίζοντας που θα ανοίξουν οι Φυλακές, μέσα στις αρχές του 2020». Όπως είπε «είναι ζήτημα του ΑΣΕΠ να ολοκληρώσει το διαγωνισμό», διευκρινίζοντας ότι ο διαγωνισμός θα αφορά μόνο τις 258 προσλήψεις για τις Φυλακές.

Για την Καπναποθήκη της οδού Περδίκκα, ο κ. Καραγιαννίδης ενημέρωσε πως «έγινε συνάντηση των ανθρώπων του Δήμου Δράμας με το Υπουργείο Ενέργειας. Κατατέθηκαν οι προμελέτες από πλευράς Δήμου Δράμας και η συζήτηση προχωράει στο πόσο γρήγορα θα ωριμάσει από πλευράς Δήμου Δράμας η μελέτη για να χρηματοδοτηθεί επίσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». «Κι αυτό το κομμάτι είναι σε πολύ καλό δρόμο και μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχουμε θετικά νέα», πρόσθεσε ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

 

Συνάντηση Ε. Τσακαλώτου με το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και άλλους φορείς

 

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη, το Γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτρη Καρβούνη και άλλα στελέχη του κόμματος, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Δράμας, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο κ. Στέφανο Γεωργιάδη. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και εκπροσώπων άλλων τοπικών οικονομικών φορέων (Εμπορικός Σύλλογος Δράμας και ΟΕΒΕ Δράμας). Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης έκανε συνοπτική αναφορά σε όλα τα τοπικά προβλήματα, ενώ παρουσίασε και τις δράσεις που υλοποιούνται από το Επιμελητήριο. Ο κ. Γεωργιάδης έθεσε και το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέροντας ότι εξ αρχής το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου έχει λάβει απόφαση κατά της Συμφωνίας. Όπως είπε, η Συμφωνία θα κριθεί στην πράξη, όμως υπάρχουν τεκμηριωμένες αντιρρήσεις επ’ αυτής. Ο κ. Γεωργιάδης έκανε αναφορά τόσο σε συναισθηματικούς λόγους όσο και σε πρακτικούς, ζητώντας να υπάρχει μέριμνα για την μαζική κατοχύρωση των ελληνικών προϊόντων που περιέχουν τον όρο μακεδονικός-ή στην ονομασία τους. Ακόμη, ο Πρόεδρος κ. Γεωργιάδης κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις του Επιμελητηρίου για το φορολογικό, για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και για μια σειρά άλλων ζητημάτων. «Ζητάμε τον κοινό νου. Δεν θέλουμε πράγματα που δεν γίνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Συνάντηση με το Ν.Τ. Δράμας της ΑΔΕΔΥ

 

Πριν από τη συνάντηση με τους τοπικούς οικονομικούς φορείς, ο κ. Τσακαλώτος είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Δράμας, η οποία και του κατέθεσε σχετικό υπόμνημα. Τα ζητήματα που προτάχθηκαν από πλευράς δημοσίων υπαλλήλων αφορούσαν την καταβολή των αναδρομικών δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας την επαναφορά τους από εδώ και πέρα, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του δημοσίου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και την επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

 

Πολιτική ομιλία για τα τέσσερα διακυβεύματα των επόμενων εκλογών

 

Η παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Τσακαλώτου ολοκληρώθηκε με την ομιλία του σε πολιτική εκδήλωση, όπου παρουσίασε τα τέσσερα διακυβεύματα που σηματοδοτούν τις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές κι αν γίνουν. Το πρώτο διακύβευμα, όπως είπε, είναι η ποιότητα του πολιτικού συστήματος της χώρας, με τον κ. Τσακαλώτο να επισημαίνει πως στόχος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ήταν «να δημιουργήσουμε ένα νέο πολιτικό σύστημα που θα διασφαλίζει και θα εξασφαλίζει την ισότητα και την ισονομία ανάμεσα σε όλους τους πολίτες». Το δεύτερο διακύβευμα, κατά τον Υπουργό Οικονομικών, είναι το κοινωνικό ζήτημα που πλέον βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτικής αλλαγής και συζήτησης σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Δημιουργήσαμε ένα κοινωνικό κράτος που η Ελλάδα δεν είχε ποτέ», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, παρουσιάζοντας και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει από την Κυβέρνηση σε καίριους κοινωνικούς τομείς. Το τρίτο διακύβευμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε, είναι η ποιότητα και η βιωσιμότητα της ανάπτυξης στη χώρα. Όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών, η Ελλάδα έχει χαμηλότερα προγράμματα αποπληρωμής, σε σχέση με Πορτογαλία και Ισπανία, και «αυτό μας δίνει το περιθώριο να έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το τι πραγματικά θέλουμε για τη συνολική ανάπτυξη της χώρας. Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτά τα χρόνια να πάνε χαμένα». Τέλος, το τέταρτο διακύβευμα, κατά τον κ. Τσακαλώτο, είναι το σταμάτημα της ανόδου του ρατσισμού και της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσακαλώτος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι η αστάθεια στην περιοχή της Βαλκανικής δεν βοηθάει τη χώρα μας, δημιουργεί φόβους και εντάσεις μέχρι και πολέμους. «Δώσαμε λύση σ’ ένα πρόβλημα που καρκινοβατούσε επί χρόνια» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μπούμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις που θα μας βοηθήσουν να προχωρήσουμε παρακάτω».