Το μεσημέρι η συνάντηση Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Παππά και Τζουμάκα – Ντιμπέιτ, εκλεκτορικό σώμα και διαδικασία στην ατζέντα

Το κατώφλι της Κουμουνδούρου αναμένεται να διαβούν σήμερα το μεσημέρι οι τέσσερις διεκδικητές της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ , προκειμένου να καταλήξουν σε ένα modus operandi απέναντι στα τεχνικά ζητήματα της προεκλογικής περιόδου. Με παρόντες τη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη οι τέσσερις υποψήφιοι αναμένεται να θέσουν, μεταξύ άλλων, στο τραπέζι της συζήτησης τους κανόνες και τις ημερομηνίες διεξαγωγής τηλεμαχίας, το εκλεκτορικό σώμα, αλλά και τη διαδικασία της ψηφοφορίας, αναζητώντας έναν κοινό τόπο.

Ήδη, όπως μετέδωσε χθες το protothema.gr, η ΕΡΤ εμφανίστηκε διατεθειμένη να φιλοξενήσει μια τηλεμαχία, αφήνοντας στην Κουμουνδούρου τον πρώτο λόγο επί της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης επισημαίνει πως «μετά την ανάδειξη των υποψηφίων για τη διεκδίκηση της Προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η ΕΡΤ δηλώνει την αυτονόητη διαθεσιμότητα της να διοργανώσει τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων, οποτεδήποτε το αποφασίσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με τους όρους (θεματικές, δημοσιογράφοι κλπ) που θα συμφωνηθούν με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση».

Επί της αρχής, Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας εμφανίζονται θετικοί στη διεξαγωγή τηλεμαχίας, στη λογική της αποκρυστάλλωσης των θέσεων της κάθε υποψηφιότητας και κυρίως της ανακίνησης του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης, χωρίς, ωστόσο, να λείπουν οι αστερίσκοι. Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, υπέρ του ντιμπέιτ αλλά με άλλη μορφή τάχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκρίνοντας μια συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ορισμένες θεματικές και υπό την αίρεση ότι «δεν είμαστε αντίπαλοι». Πρόταση για δύο τηλεμαχίες έχει καταθέσει και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έθεσε πρώτος το σχετικό αίτημα, προτείνοντας μια τηλεοπτική αναμέτρηση μεταξύ των φιναλίστ να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου/ αρχές Αυγούστου και μια δεύτερη στα τέλη Αυγούστου, δηλαδή μετά την επάνοδο από τις θερινές διακοπές. Θετικοί, σε κάθε περίπτωση, ως προς τη διοργάνωση ντιμπέιτ παραμένουν οι Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Φρένο στην… κοινωνία

Παρότι η διεξαγωγή τηλεμαχίας φέρεται ως εκ τούτου τις τελευταίες ώρες ως εξαιρετικά πιθανή, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη δυνατότητα να ανοιχτεί περαιτέρω η εκλογική διαδικασία στην κοινωνία, όπως θα επιθυμούσε η Έφη Αχτσιόγλου. Αντίθετα, το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να απαιτεί καταστατικό συνέδριο για τέτοιου είδους αλλαγές, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι για την Προεδρία να αρκεστούν στο να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους τους μπορούν μέχρι την ημέρα της πρώτης κάλπης (10 Σεπτεμβρίου), οπότε και θα πρέπει να εγγραφούν ως μέλη του κόμματος, προκειμένου να ψηφίσουν για τον/την νέο/νέα επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Θεωρώ δεοντολογικά ότι το πιο έντιμο, το πιο σωστό είναι να είναι η ίδια διαδικασία που ήταν στην εκλογή του Αλέξη» παρατήρησε χθες επί της διαδικασίας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και παρέπεμψε για τις οποίες αλλαγές στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3 Σεπτεμβρίου, υπό υβριδική μορφή, δηλαδή εξετάζεται να λάβει χώρα διαδικτυακά ή σε κάποια μικτή μορφή, ελέω των καιρικών συνθηκών. ‘Άνοιγμα της κάλπης προς την κοινωνία στη λογική της κινητοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών επιθυμεί και ο Νίκος Παππάς, ενώ δεν απέκλεισε και την προοπτική της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Επιτελικό κόμμα

Πέρα από τα διαδικαστικά της εκλογής, στην αναλυτική παρουσίαση των θέσεών τους γύρω από μια σειρά από ζητήματα αναμένεται να προχωρήσουν από εδώ και στο εξής οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με έναν από τους βασικούς προβληματισμούς που έχουν τεθεί να σχετίζεται με την μορφή, τη δομή και τη λειτουργία του «νέου ΣΥΡΙΖΑ». Απαντώντας σχετικά σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως «το επιτελικό κόμμα μπορεί να έχει δομές, θεσμούς», ενώ παρατήρησε πως σε αυτά θα πρέπει να (υπ)ακούνε τα μέλη του. Για τις τάσεις σχολίασε πως «πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά», συμπληρώνοντας ότι «εγώ είμαι υπέρ των ιδεολογικών ρευμάτων. Άλλο ρεύματα και άλλο μηχανισμοί», προαναγγέλλοντας την παρουσίαση της πρότασης του για το νέο κόμμα τις επόμενες μέρες.

«Θέλεις ένα κόμμα που να μπορεί να είναι πλειοψηφικό, να μπορεί να εκφράζει την μεγάλη μάζα, τον μεγάλο όγκο» από την Αριστερά έως το Κέντρο περιέγραψε από πλευράς της χθες και η Έφη Αχτσιόγλου, λέγοντας πως «το δίλημμα είναι πως θα κάνουμε το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα προγραμματικά και λειτουργικά έτοιμο». «Εγώ νομίζω ότι πρέπει να δουλεύουμε ως ένα κόμμα των δομών και όχι ως ένα κόμμα των προσώπων» αντέτεινε, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να είμαστε λειτουργικοί και αποτελεσματικοί για μια κοινωνία και όχι για να αναπαραγόμαστε και εμείς». Στο πλαίσιο αυτό, «οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους» υποστήριξε η κ. Αχτσιόγλου, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που όταν συμφωνείται μια κοινή θέση, θα πρέπει όλοι μαζί να την υπερασπιζόμαστε». Ερωτηθείσα, μάλιστα, στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και τα περί «καλλιστείων» που έχουν ειπωθεί, η υποψήφια για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι «όταν θες να αλλάξεις την κοινωνία δεν μπορείς να χρησιμοποιείς μια γλώσσα που μπορεί να είναι προσβλητική».

Ζητούμενο, ωστόσο, για όλους τους υποψηφίους συνιστά ο βαθμός συμμετοχής της κοινωνίας στη διπλή, εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Χάσαμε σχεδόν τη μισή μας εκλογική δύναμη και αυτή η απώλεια αφορά κομμάτια του εκλογικού σώματα, τα οποία μπορούμε μεταξύ μας να τα λέμε μετριοπαθή, κεντρώα, κεντροαριστερά, τα οποία για δέκα χρόνια ήταν στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ» περιέγραψε χαρακτηριστικά χθες ο Νίκος Παππάς, καταλήγοντας πως «το μείζον ζήτημα είναι πως προσεγγίζεις αυτόν τον κόσμο ξανά».

Πηγή: protothema.gr