Σε ανακοίνωση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας, με τίτλο «Η Ελλάδα στο έλεος των επενδυτών με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες σε προστατευόμενες περιοχές», αναφέρονται τα εξής:
«Είναι γνωστή η θέση της Οικολογικής Κίνησης Δράμας σχετικά με την αιολική ενέργεια: Ναι στα μικρά αιολικά πάρκα, αφού πρώτα γίνει χωροθέτηση και αποκλειστούν οι προστατευόμενες περιοχές.
Η Οικολογική Κίνηση Δράμας δεν αντέδρασε στο παρελθόν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή μας, θεωρώντας ότι σε κάθε περιοχή πρέπει να υπάρχει τρόπος παραγωγής ενέργειας που να καλύπτει τις ανάγκες της. Η δική μας περιοχή με τα υδροηλεκτρικά, τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά προσφέρει μεγάλο μέρος στην παραγωγή ενέργειας με εναλλακτικούς τρόπους.
Λαμβάνοντας υπόψη:
- την άρνηση της ΔΕΗ στο παρελθόν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά στις στέγες σχολείων και οικιών στην περιοχή μας, λόγω μη δυνατότητας εισροής της ενέργειας στο δίκτυο της. Η χώρα μας όμως έχει μεγάλη ηλιοφάνεια, πράγμα που σημαίνει πως μια στροφή στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας θα ήταν πιο αποδοτική και ωφέλιμη.
- τη μεγάλη επιθυμία των πολιτών για συμμετοχή στα προγράμματα “εξοικονομώ κατ’ οίκον” και τη δυνατότητας για πολύ περισσότερες επεμβάσεις, ώστε να επιτευχθεί μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που είναι και το πρώτο ζητούμενο.
- τον θεσμικά ανεπαρκή τρόπο συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη λήψη αποφάσεων
- τις μεγάλες καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και την ορνιθοπανίδα
- την ανυπαρξίας μελέτης χωροθέτησης
- την καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, συλλόγων και των Δήμων Παρανεστίου και Ξάνθης
- τη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που έγινε από το Εργαστήριο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας, με επιστημονική υπεύθυνη τη Βασιλική Κατή, αναπλ. καθηγήτρια στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών με συμπέρασμα πως “η δημιουργία αιολικών πάρκων σε απρόσιτα ορεινά ή νησιωτικά οικοσυστήματα προκαλεί μεγαλύτερη περιβαλλοντική βλάβη από ό,τι περιβαλλοντικό όφελος και αυτό είναι πλέον αποδεδειγμένο επιστημονικά”.
- τις ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών που δημιουργεί η καταστροφή των οικοσυστημάτων, σύμφωνα με τα άρθρα επιστημών που έχουν έρθει στη δημοσιότητα μετά το πλήγμα της πρόσφατης πανδημίας.
Δηλώνουμε τη στήριξή μας στους κατοίκους της περιοχής και λέμε ΟΧΙ στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λειβαδίτη και του Αχλαδόβουνου των Περιφερειακών Ενοτήτων Δράμας και Ξάνθης».