ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

 

Α. Πούλιος, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας: «Ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε και τόσο ο Άρειος Πάγος όσο και το Υπουργείο θα εγκρίνουν την πρόταση και θα δοθεί τουλάχιστον η τρίτη θέση Εισαγγελέα στη Δράμα για να μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι φυλακές»

 

Εκδήλωση για τον Σωφρονιστικό Κώδικα και τις σχετικές ποινικές δικονομικές διατάξεις διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, το απόγευμα της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Κοσμάτος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δικηγόρος, και ο κ. Γιώργος Νούσκαλης, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και δικηγόρος. Η εκδήλωση διοργανώθηκε λόγω της επικείμενης έναρξης λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης στον Νικηφόρο, οπότε τα ζητήματα του Σωφρονιστικού Κώδικα, τα οποία αφορούν τους κρατούμενους στα καταστήματα κράτησης, θα απασχολήσουν τον δικηγορικό κόσμο της Δράμας.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος σημείωσε: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας έχει τη χαρά να φιλοξενεί δύο εξαιρετικούς συναδέλφους επιστήμονες, τον Γιώργο Νούσκαλη, ο οποίος είναι καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Θεσσαλονίκης, και τον Κώστα Κοσμάτο, επίσης καθηγητής Ποινικού Δικαίου στη Νομική Κομοτηνής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Το αντικείμενο που θα επεξεργαστούν και οι δυο τους και θα ακολουθήσει και συζήτηση βέβαια, είναι το Σωφρονιστικό Δίκαιο και οι κανόνες που ισχύουν γύρω από αυτό. Για να το κάνουμε πιο εύληπτο για τον πολύ κόσμο, Σωφρονιστικό Δίκαιο είναι οι κανόνες που ισχύουν μέσα στα καταστήματα κράτησης στην Ελλάδα, δηλαδή πολύ απλά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των κρατουμένων στο δικό μας δικαιικό σύστημα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο προφανώς θα απασχολήσει τα δικαστήρια της περιοχής μας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όταν και ευελπιστούμε επιτέλους να ξεκινήσει η λειτουργία φυλακών Νικηφόρου και νομίζω ότι είναι ζήτημα που αφορά πέραν των νομικών και τους Δραμινούς πολίτες, γιατί το πώς θα διαβιούν 600 περίπου άτομα δίπλα μας, νομίζω ότι είναι ένα αντικείμενο που ενδιαφέρει όλους μας. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να μάθουμε πέντε-δέκα πράγματα παραπάνω από αυτά που ξέρουμε σήμερα και να μπορούμε να επεξεργαστούμε το δίκαιο που θα χρησιμοποιήσουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι δικηγόροι, αλλά και οι Δραμινοί πολίτες».

Σχετικά με τον χρόνο έναρξης λειτουργίας του Σωφρονιστικού Καταστήματος, ο κ. Πούλιος ανέφερε: «Σύμφωνα με τις εξαγγελίες μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρώ ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων την άνοιξη του 2024 θα έχουμε πράγματι τη λειτουργία των φυλακών Νικηφόρου». Όσον αφορά την παρουσία του απαιτούμενου δικαστικού προσωπικού στη Δράμα, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας επεσήμανε: «Δυστυχώς δεν έχουμε το απαιτούμενο προσωπικό. Παρά τις ενέργειες και τις προσπάθειές μας, οι εισαγγελείς στη Δράμα είναι μόνο δύο, ενώ κατ’ ελάχιστον θα έπρεπε να είναι τρεις. Επιδιώκουμε μέχρι την έναρξη λειτουργίας και εν πάση περιπτώσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να δοθεί και η τρίτη θέση εισαγγελέα στη Δράμα, όπως θα έπρεπε να υπάρχει. Ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε και τόσο ο Άρειος Πάγος όσο και το Υπουραίο θα εγκρίνουν την πρόταση αυτή και θα δοθεί τουλάχιστον η τρίτη θέση Εισαγγελέα στη Δράμα για να μπορούν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι φυλακές».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.ΜΕ. ο κ. Κωνσταντίνος Κοσμάτος δήλωσε: «Το θέμα της εκδήλωσης έχει σχέση με τον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα και γενικά με τα δικαιώματα των κρατουμένων στο μέτρο που αυτό έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, στο βαθμό που θα ανοίξει επιτέλους η φυλακή της Δράμας. Το πεδίο του Σωφρονιστικού Δικαίου είναι ιδιόρρυθμο. Πρώτιστο μέλημα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων και νομίζω ότι οι συνάδελφοι του Δικηγορικού Συλλόγου θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους στην προσπάθεια αυτή». «Η Ελλάδα δυστυχώς είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο διασφάλισης των δικαιωμάτων και δεν είναι κρίση δική μου. Είναι κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που με μια σειρά αποφάσεών του έχει κρίνει ότι οι συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα ανήκουν στην κατηγορία της απάνθρωπης και της βασανιστικής μεταχείρισης. Αυτό δεν τιμά ούτε τη χώρα μας, ούτε το κράτος δικαίου. Θεωρούμε ότι το άνοιγμα ενός νέου Καταστήματος Κράτησης ενδεχομένως αποσυμφορήσει τις υπόλοιπες φυλακές και νομίζω ότι αυτό είναι προς την ορθή κατεύθυνση», πρόσθεσε ο κ. Κοσμάτος.

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Νούσκαλης, στις δηλώσεις του, σημείωσε πως η ομιλία του αφορά το «νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με την υφ’ όρον απόλυση των κρατουμένων, το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, διότι αφορά την κοινωνική επανένταξη και ιδίως ενόψει ιδρύσεως του νέου Σωφρονιστικού Καταστήματος με ανθρωπινότερες συνθήκες, ενόψει και των καταδικών που έχουμε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Η υφ’ όρον απόλυση γεννά πολλά νομικά ζητήματα και ιδίως μετά τις τροποποιήσεις και με τον νέο ποινικό κώδικα του 2019, αλλά και με τον νόμο 4825 του 2021. Στα πλαίσια αυτά καλούμαστε στον επιστημονικό διάλογο και με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας και με τους εξαίρετους συναδέλφους για την καλύτερη εφαρμογή του δικαίου».