ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος μαζί με άλλους ακόμη 61 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης συνυπέγραψε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τις δυσμενείς εξελίξεις σχετικά με την βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ. Όπως επισημαίνουν οι Βουλευτές, οι πολιτικές της κυβέρνησης προκαλούν μεγάλες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν βάσιμα πως υπάρχει ζήτημα ρευστότητας στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων αφού είναι ήδη γνωστό, ότι τα έσοδα του νέου φορέα έχουν ήδη καταρρεύσει εξαιτίας της αυξανόμενης ανεργίας και της επικράτησης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Στην ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διον. Καλαματιανού, σημειώνεται πως οι εκκρεμείς αιτήσεις κύριων συντάξεων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και ξεπερνούν τις 198.000, παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι από τον Ιούνιο και μετά, οι κύριες συντάξεις θα βγαίνουν σε μια μέρα.

Μεταξύ άλλων, ερωτάται ο Υπουργός Εργασίας ποια είναι η πορεία των εσόδων του e-ΕΦΚΑ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, αν ισχύουν οι πληροφορίες για αύξηση των εκκρεμών συντάξεων κατά 100% σε μόλις 10 μήνες, δηλαδή ότι ανέρχονται κοντά στις 200.000, καθώς και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες απώλειες εσόδων των προσεχών μηνών λόγω της αύξησης της ανεργίας και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

 

«Μέτρα στήριξης φορολογουμένων ως προς την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και τμηματικής καταβολής»

 

Ο Βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε με άλλους 49 Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ερώτηση για την ανάγκη στήριξης φορολογουμένων όσον αφορά την καταβολή βεβαιωμένων οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης ή τμηματικής καταβολής.

«Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης COVID-19 και τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της, έχουν ως συνέπειες για τους φορολογουμένους, την αύξηση των δυσκολιών εκπλήρωσης των φορολογικών τους υποχρεώσεων και τη μείωση της ρευστότητας που επακόλουθα θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους», αναφέρουν οι Βουλευτές στην ερώτηση η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ηρακλείου Χ. Μαμουλάκη.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός μέτρου διευκόλυνσης καταβολής βεβαιωμένων οφειλών που τελούν σε καθεστώς ρύθμισης ή τμηματικής καταβολής οφείλει να είναι συνολικός, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμος, να λαμβάνει υπόψη τα εισοδηματικά κριτήρια όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από την κρίση της πανδημίας και να στοχεύει στην επίλυση του προβλήματος ταμειακών ροών, σημειώνουν οι Βουλευτές και προσθέτουν: Με τα έως τώρα μέτρα δεν επιλύεται ουσιαστικά το πρόβλημα της αδυναμίας εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων τόσο των επιχειρήσεων, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, όσο και των νοικοκυριών, αλλά μετατίθεται χρονικά, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου, υπογραμμίζουν και ερωτούν τον Υπουργό Οικονομικών εάν προτίθεται να αυξήσει τις δόσεις καταβολής και να επαναφέρει τις 120 δόσεις.