ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2007 ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΑΒΟΛΗ Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Χωρίς ουσιώδεις διαφορές η ψήφος των Δραμινών στις εκλογές της 25ης Ιουνίου σε σχέση με τις εκλογές της 21ης Μαΐου
Με μικρές διαφορές ως προς τα ποσοστά και χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο όσον αφορά την κατάταξη των πρώτων κομμάτων και την εκπροσώπηση της Δράμας στη Βουλή, κύλησε η εκλογική διαδικασία της Κυριακής 25 Ιουνίου 2023 σε τοπικό επίπεδο. Ουσιαστικά, ένα περίπου μήνα μετά τις προηγούμενες εκλογές, στις 21 Μαΐου, οι πολίτες επιβεβαίωσαν τις επιλογές τους, επανεκλέγοντας ως Βουλευτές τον κ. Δημήτρη Κυριαζίδη από τη Ν.Δ., τον κ. Αναστάσιο Νικολαΐδη από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και τον κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι για πρώτη φορά από τις εκλογές του 2007 και μετά, δεν υπήρξε μεταβολή στην εκπροσώπηση του Νομού Δράμας στη Βουλή. Μάλιστα, αυτό δεν είχε συμβεί ούτε και τις δύο προηγούμενες φορές κατά τις οποίες είχε διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία με λίστα, χωρίς σταυρό προτίμησης, τον Ιούνιο του 2012 μετά τον Μάιο του 2012 και τον Σεπτέμβριο του 2015 μετά τον Ιανουάριο του 20215. Και στις δύο συγκεκριμένες εκλογικές αναμετρήσεις υπήρχε τουλάχιστον ένας διαφορετικός εκπρόσωπος της Δράμας στο Κοινοβούλιο. Έτσι, οι κ.κ. Κυριαζίδης, Νικολαΐδης και Ξανθόπουλος γίνονται οι πρώτοι Βουλευτές που φτάνουν και οι τρεις στην επανεκλογή τους μετά το 2007, όταν και είχαν καταφέρει να επανεκλεγούν οι κ.κ. Μαργαρίτης Τζίμας και Χρήστος Αηδόνης και ο αείμνηστος Σταύρος Δαϊλάκης.
Με την πρόσφατη εκλογή του ο κ. Δημήτρης Κυριαζίδης έφτασε στις 6 εκλογικές επιτυχίες, όντας ο μοναδικός που έχει εκλεγεί τρεις φορές σε εκλογική διαδικασία που έγινε με λίστα, χωρίς σταυρό προτίμησης. Μάλιστα, ο κ. Κυριαζίδης ξεπέρασε σε εκλογικές επιτυχίες τους κ.κ. Χρήστο Αηδόνη, Θόδωρο Δαμιανό και Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη οι οποίοι έχουν από 5. Πρώτος στη σχετική λίστα είναι ο αείμνηστος Φλώρος Κωνσταντίνου με 7 εκλογικές επιτυχίες. Με την επανεκλογή τους, ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος έφτασε στις 3 εκλογικές επιτυχίες, ενώ ο κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης στις 2.
Αναλυτικά οι 22 Βουλευτές του Νομού Δράμας από τη Μεταπολίτευση του 1974 έως σήμερα έχουν με αλφαβητική σειρά ως εξής (εντός παρενθέσεως ο αριθμός των εκλογικών επιτυχιών): Χρήστος Αηδόνης (5), Κωνσταντίνος Γουνατίδης (2), Δημήτρης Γρίβας (2), Σταύρος Δαϊλάκης (3), Θόδωρος Δαμιανός (5), Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης (5), Θεόφιλος Ζαφειρόπουλος, (1) Χρήστος Καραγιαννίδης (3), Δημήτρης Κεφαλίδης (4), Χαρά Κεφαλίδου (3), Δημήτρης Κυριαζίδης (6), Φλώρος Κωνσταντίνου (7), Κωνσταντίνος Μπλούχος (1), Νικολαΐδης Αναστάσιος (2), Θεόφιλος, Ξανθόπουλος (3), Σταύρος Παπαδόπουλος (2), Ανέστης Σαατσόγλου (2), Στάθης Σαραφόπουλος (2), Νίκος Σμολοκτός (1), Αθανάσιος Ταχυρίδης (2), Μαργαρίτης Τζίμας (3), Κυριακός Χαρακίδης (1).
Πάνω από 20% στη Δράμα τα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ.
Στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία ξεχώρισε σε τοπικό επίπεδο η παρουσία των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της Ν.Δ. Συγκεκριμένα η Ελληνική Λύση έλαβε 6,80%, η ΝΙΚΗ 6,14% και οι Σπαρτιάτες 5,97%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ελληνική Λύση είχε το 9ο μεγαλύτερο ποσοστό της σε πανελλαδικό επίπεδο στη Δράμα, η ΝΙΚΗ το 7ο μεγαλύτερο και οι Σπαρτιάτες το 3ο μεγαλύτερο. Υψηλά ποσοστά όμως έλαβαν στη Δράμα και κόμματα που δεν κατάφεραν να φτάσουν στην είσοδό τους στη Βουλή και τοποθετούνται δεξιότερα της Ν.Δ. Έτσι, ο Πατριωτικός Συνασπισμός με 0,90% είχε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό του στη Δράμα και η Φωνή Λογικής με 0,52% το 10ο μεγαλύτερο.
Αθροιστικά, τα 5 προαναφερθέντα κόμματα έλαβαν στον Νομό Δράμας 20,33%. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, η μεγάλη διαφοροποίηση προήλθε από τους Σπαρτιάτες, οι οποίοι έφτασαν στο 5,97%. Αντίθετα, είτε με μικρή πτώση είτε με μικρή άνοδο, Ελληνική Λύση και ΝΙΚΗ αντίστοιχα κινήθηκαν περίπου στα ποσοστά που είχαν λάβει στις εκλογές της 21ης Μαΐου.
Βέβαια, η άνοδος των κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ. δεν είναι ένα τοπικό φαινόμενο της Δράμας, καθώς αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και σχεδόν σε όλους τους υπόλοιπους Νομούς της Μακεδονίας.