ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ

 

Κάλεσμα προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες ένταξης ή συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «για να αλλάξουμε σελίδα στον μαρασμό της βόρειας Ελλάδας, στην απομόνωση της Δράμας, στην παραγωγική αποσάθρωση του Νομού εδώ και δεκαετίες»

 

Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022 ο Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, κ. Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο, τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Δράμας του κόμματος κ. Δημήτρη Καρβούνη, τον πρώην Βουλευτή κ. Χρήστο Καραγιαννίδη και άλλα στελέχη, επισκέφθηκε τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας, όπου συναντήθηκε με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή κ. Αντώνη Καπελάκη και εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων των αστυνομικών. Ακόμη, ο κ. Σπίρτζης ήταν ο ομιλητής σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δράμας με τίτλο «Μαζί δυναμώνουμε το αύριο», η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «HYDRAMA».

«Η βόρεια Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της, και τα παραγωγικά και τα γεωπολιτικά»

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Δράμα, ο κ. Σπίρτζης παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., στο ξενοδοχείο «AYA». Όπως είπε, η επίσκεψή του έγινε με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών «για τα τρέχοντα προβλήματα, για τις καταστροφικές πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και ταυτόχρονα να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για να ενημερώσουμε τους πολίτες, να συνεργαστούμε με τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, να δυναμώσουν και οι φωνές και οι τρόποι αντίδρασης σε μια σειρά από καταστροφικές πολιτικές σε όλους τους τομείς, δυστυχώς και στα εθνικά ζητήματα και στην οικονομική πολιτική, στην ακρίβεια, στην αποσάθρωση στις παραγωγικές δομές, στη συνέχιση μιας δογματικής πολιτικής, ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα, χωρίς όραμα, χωρίς στόχους, χωρίς σχέδιο, αγκυλωμένη σε δόγματα του παρελθόντος».

«Αυτά τα ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από δράσεις στην κοινωνία, μόνο από τον μετασχηματισμό, όχι μόνο του κόμματός μας σύμφωνα με τις αποφάσεις του συνεδρίου, αλλά του συνόλου του πολιτικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό πλέον ότι είμαστε το μόνο κόμμα που όχι μόνο εκλέγει το σύνολο της ηγεσίας του από τη βάση, αλλά έχει προβλέψει δημοψηφίσματα. Οι θέσεις του κόμματος στα κρίσιμα ζητήματα θα καθορίζονται από τα μέλη του κόμματος. Νομίζω αυτό είναι το πιο σημαντικό για τη Δημοκρατία στη χώρα μας και όχι μόνο στο κόμμα μας. Έχουν προβλεφθεί μια σειρά από τομές για τοπικά ζητήματα, για περιφερειακά ζητήματα, που το πρόγραμμα, οι θέσεις, ο σχεδιασμός, δεν θα είναι ζήτημα μιας κλειστής ομάδας στην Αθήνα, αλλά θα εντάσσεται στον δημοκρατικό προγραμματισμό, είτε σε επίπεδο κόμματος, είτε σε επίπεδο Κυβέρνησης. Θα μιλάνε δηλαδή οι πολίτες κάθε περιοχής για τις ανάγκες τους και για τις λύσεις που πρέπει να δοθούν».

Ακόμη, ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απεύθυνε κάλεσμα προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν ή να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ της Δράμας «για να αλλάξουμε σελίδα στον μαρασμό της βόρειας Ελλάδας, στην απομόνωση της Δράμας, στην παραγωγική αποσάθρωση του Νομού εδώ και δεκαετίες και στο να μη συνεχίσει η ερημοποίηση από το έμψυχο δυναμικό του Νομού και της περιοχής, που είναι πραγματικά αξιοζήλευτο».

Όπως σημείωσε ο κ. Σπίρτζης, «η βόρεια Ελλάδα πρέπει επιτέλους να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της, και τα παραγωγικά και τα γεωπολιτικά. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια σειρά από πολιτικές, από δράσεις, από ενέργειες και αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν ενεργοποιηθούν οι πολίτες, αν δεν ενεργοποιηθούν υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, η τοπική Αυτοδιοίκηση, ο προοδευτικός κόσμος της περιοχής. Αυτό είναι και το μεγάλο βάρος που πέφτει σε εμάς, να ενεργοποιήσουμε αυτόν τον κόσμο, για να βρει επιτέλους η βόρεια Ελλάδα τη θέση που της αρμόζει, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο διεθνές επίπεδο, σε μια σειρά από πολύ σημαντικούς και οικονομικούς και γεωπολιτικούς τομείς».

«Είναι μια σειρά από θέματα και ζητήματα που εμείς θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες, όχι για την αδράνεια ή τις παραλείψεις της Κυβέρνησης, αλλά για τις εγκληματικές πολιτικές επιλογές της, που ξαναφέρνουν την ελληνική κοινωνία σε πολύπλευρη κρίση, και οικονομική και ανθρωπιστική και εθνική και ενεργειακή και βέβαια με κάθε πολίτη, με κάθε νοικοκυριό, με κάθε ατομική, μικρή επιχείρηση, κατάστημα, να μην μπορεί να αντέξει. Να μην φτάνουν τα χρήματα μιας οικογένειας πάνω από το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, για να μπορεί να πληρώσει τις στοιχειώδεις ανάγκες της, τους λογαριασμούς της, τις υποχρεώσεις της, τα αγαθά που χρειάζεται για να ζήσει και να διασφαλίσει ένα βιοτικό επίπεδο πολύ συγκεκριμένο», κατέληξε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνέντευξη τύπου ο κ. Σπίρτζης.

«Η Δράμα δεν μπορεί να είναι και οδικά και σιδηροδρομικά και σε όλα τα δίκτυα απομονωμένη»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα έργα των υποδομών και τη Δράμα, έχοντας και την σχετική υπουργική θητεία στην αντίστοιχη θέση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σπίρτζης είπε πως «από το 2019 που κέρδισε τις εκλογές, κάθε ημέρα μειώνεται η δραστηριότητα του σιδηροδρόμου στη βόρεια Ελλάδα. Δεν πάει πλέον το τρένο από τη Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη». Μάλιστα έκανε λόγο για μετατροπή της ΤΡΕΝΟΣΕ σε ΚΤΕΛ, με αφορμή το γεγονός ότι η σιδηροδρομική γραμμή σταματούσε στη Δράμα και στη συνέχεια οι επιβάτες μετεπιβιβάζονταν σε λεωφορεία. «Είναι ενδεικτικό των ευθυνών που έχει η Ν.Δ. για τον σιδηρόδρομο», σχολίασε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όσον αφορά τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη, ο κ. Σπίρτζης είπε: «Οφείλουμε να απολογηθούμε στη Δράμα, δεν τρέξαμε, γιατί δεν είχαμε πόρους μέσα στα μνημόνια, τον κάθετο οδικό άξονα της Δράμας. Αυτό που κάναμε ήταν να κάνουμε όλες τις διαδικασίες για να ωριμάσει το έργο. Γιατί όποιος λέει ότι μπορεί να κάνει ένα έργο χωρίς να έχει μελέτες και να έχει ωρίμανση, απλά λέει ψέματα. Νομίζω ότι πρέπει επιτέλους να δώσει εξηγήσεις η Ν.Δ. -είναι τρία χρόνια Κυβέρνηση- γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και δεν έχει δημοπρατηθεί το έργο».

Σχετικά με τη Σιδηροδρομική Εγνατία, η χάραξη της οποίας δεν συμπεριλαμβάνει τη Δράμα, ο κ. Σπίρτζης είπε: «Δεν είναι δουλειά ούτε του Βουλευτή ούτε του Υπουργού να επιλέξει τη χάραξη. Η χάραξη επιλέγεται σε σχέση με το κόστος, με τις ανάγκες των περιοχών και με τον βέλτιστο σχεδιασμό. Προφανώς αυτό που πρέπει και οφείλει να δει κανείς είναι πολλές εναλλακτικές προτάσεις. Αν η βέλτιστη λύση είναι να έχουμε μια διαδρομή που περνάει από τη Δράμα και τις Σέρρες και θα είναι περίπου στο ίδιο κόστος ή με τον ίδιο χρόνο και τα ίδια χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει λόγος να μην περάσει. Όπως δεν υπάρχει και κανένας λόγος να μην περάσει, να μην υπάρχει και να μην προβλεφθεί στο ίδιο έργο η σύνδεση της Δράμας και των Σερρών ή η αναβάθμιση της υπάρχουσας γραμμής. Εδώ κατά τη γνώμη μου άλλα πρέπει να δούμε, πως δεν θα συνεχίσει η Δράμα να είναι αποκλεισμένη».

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, «η Δράμα δεν μπορεί να είναι και οδικά και σιδηροδρομικά και σε όλα τα δίκτυα μη συνδεδεμένη, απομονωμένη. Πρέπει να ενταχθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό. Την είχαμε εμείς ενταγμένη στον σχεδιασμό». «Ήρθε η ώρα η Ν.Δ. να κάνει λογαριασμό. Να μας πει τρία χρόνια τώρα τι έχει κάνει για την περιοχή και για τη χώρα, αλλά για την περιοχή κυρίως», πρόσθεσε ο Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ξαναείναι Πρωθυπουργός»

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο διεξαγωγής προώρων εκλογών, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε: «Εμείς ευχόμαστε να έχουμε αύριο και το ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας. Πρώτον, γιατί θα φύγει αυτή η καταστροφική Κυβέρνηση και δεύτερον, γιατί είμαστε σίγουροι ότι στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα προκύψει μια προοδευτική διακυβέρνηση για τη χώρα». Όπως επεσήμανε η προσωπική του θέση είναι πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα τολμήσει και δεν θα μπορέσει να πάει σε εκλογές. Είναι τέτοια η δυσαρέσκεια των πολιτών, που νομίζω ότι ξέρει στις πραγματικές δημοσκοπήσεις που έχει, που βρίσκεται η Ν.Δ. και ότι δεν πρόκειται να ξαναείναι Πρωθυπουργός».

«Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία, χωρίς να υπάρχει το χάος που προσπαθεί η Ν.Δ. να υπάρχει»

Τέλος, σχετικά με τις συναντήσεις που είχε στην Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας και τα προβλήματα που του αναφέρθηκαν, ο κ. Σπίρτζης δήλωσε: «Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Η Δράμα είναι από τις ελάχιστες περιοχές που δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα κενά στο ανθρώπινο δυναμικό που έχει η Ελληνική Αστυνομία στις διάφορες υπηρεσίες της. Και αυτό είναι θετικό. Μακάρι να υπήρχε και στην υπόλοιπη Ελλάδα η στελέχωση που υπάρχει στη Δράμα.

Υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τον εξοπλισμό, σε σχέση με λειτουργιά προβλήματα που έχει η Ελληνική Αστυνομία, σε σχέση με αυτοκίνητα που δεν έχει, σε σχέση με κλαδικά ζητήματα των αστυνομικών, που παρότι τους είχαν τάξει προεκλογικά τον ουρανό με τ’ άστρα, δεν έχουν κάνει ούτε τα στοιχειώδη σε αυτόν τον κλάδο.

Η Δράμα νομίζω ότι είναι μια περιοχή που δεν έχουμε την εγκληματικότητα που έχουμε σε άλλες περιοχές. Ευτυχώς. Η στελέχωση της Αστυνομίας στην περιοχή έχει συνεισφέρει σε αυτό. Υπάρχουν θέματα που τα έχουμε συζητήσει και με τον Βουλευτή Θεόφιλο Ξανθόπουλο για να γίνουν παρεμβάσεις, για να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι συνθήκες, για να μπορέσουμε να εισφέρουμε κι εμείς ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στο να υπάρχει ακόμη περισσότερο το αίσθημα της ασφάλεια των πολιτών.

Αλλά νομίζω ότι από εκεί και πέρα το θέμα της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πολύ μεγάλο. Δεν έχει κάνει μόνο με τις Διευθύνσεις που είναι στη Δράμα και με τη λειτουργία τους. Έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες που δίνει στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και με την κατεύθυνση».

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη «αντιμετωπίζει τους αστυνομικούς και την ΕΛΑΣ σαν να είναι στρατός». «Εμείς έχουμε μια άλλη λογική, μια άλλη αντίληψη για την Αστυνομία. Εμείς πιστεύουμε ότι η Αστυνομία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική, τα στελέχη αυτών των υπηρεσιών, είναι πολίτες με έναν ιδιαίτερο ρόλο, αλλά είναι πολίτες. Πρέπει να έχουν εργασιακά δικαιώματα, που δεν έχουν. Πρέπει να έχουν καλές συνθήκες εργασίας και πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία, χωρίς να υπάρχει το χάος που προσπαθεί η Ν.Δ. να υπάρχει», πρόσθεσε.

Ο Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε τη Ν.Δ. για ρουσφετολογικές προσλήψεις και εργαλειοποίηση της Αστυνομίας, ενώ επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για την ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος.