Ο ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ

 

  • Χρ. Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας: «Με τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Δράμας διατηρούμε άσβεστη τη φλόγα της Ιστορίας, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες, διαφυλάττουμε τις αξίες και την παράδοση αυτού του τόπου»
  • Μ. Τάσσου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού: «Η επέτειος των “Ελευθερίων” της Δράμας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την πόλη της Δράμας, καθώς γιορτάζονται και τιμούνται οι αγώνες, οι πνευματικοί, οι διπλωματικοί και οι ένοπλοι, που έδωσαν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία της περιοχής μας»

 

Με εκδηλώσεις από την Παρασκευή 24 Ιουνίου έως τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, ο Δήμος Δράμας γιορτάζει και τιμάει την 109η επέτειο από την απελευθέρωση της Δράμας, την 1η Ιουλίου 1913. Μάλιστα, οι φετινές εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» της Δράμας έχουν βασικό πυρήνα αναφοράς την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Σχετική συνέντευξη τύπου παρουσίασης των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» της Δράμας, παραχώρησαν την Τρίτη 21 Ιουνίου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου κ. Μιχάλης Τάσσου και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής. Επίσης, παρόντες ήταν και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, οι οποίοι συμμετέχουν με εκδηλώσεις στον εορτασμό των «Ελευθερίων».

Στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε: «Η 1η Ιουλίου 1913 είναι ημέρα σύμβολο και ορόσημο για την περιοχή μας. Σηματοδοτεί τους αναρίθμητους αγώνες και τις άπειρες θυσίες των Δραμινών για την Ελλάδα. 109 χρόνια μετά η αγάπη τους για την πατρίδα και ο ηρωισμός τους εξακολουθούν να μας εμπνέουν και να μας ενδυναμώνουν. Με τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Δράμας διατηρούμε άσβεστη τη φλόγα της Ιστορίας, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες, διαφυλάττουμε τις αξίες και την παράδοση αυτού του τόπου. Είναι η δική μας ανταπόδοση απέναντι σε αυτές τις θυσίες, αλλά και το χρέος τιμής που οφείλουμε στις γενιές που έρχονται.

Το φετινό πρόγραμμα των “Ελευθερίων” περιλαμβάνει πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις κυρίως πολιτιστικού περιεχόμενου και καλώ όλους τους συμπολίτες μου να τις παρακολουθήσουν. Χρόνια πολλά σε όλους, με δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συλλόγους που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις των “Ελευθερίων” και πραγματικά η συμμετοχή τους είναι συγκινητική».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου σημείωσε: «Η επέτειος των “Ελευθερίων” της Δράμας είναι κεφαλαιώδους σημασίας για την πόλη της Δράμας, καθώς γιορτάζονται και τιμούνται κάθε χρόνο οι αγώνες, οι πνευματικοί, οι διπλωματικοί και οι ένοπλοι, που έδωσαν οι πρόγονοί μας για την ελευθερία της περιοχής μας. Φέτος, το 2022, η επέτειος για την απελευθέρωση της πόλης έρχεται και οι χαρές μπλέκονται με τα δάκρυα για την απώλεια των χαμένων πατρίδων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ήταν σκέψη και απόφαση του Δημάρχου, δική μου και ολόκληρης της Δημοτικής Αρχής τα φετινά “Ελευθέρια” να αφιερωθούν στην εκατονταετηρίδα μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Για τον λόγο αυτό καλέσαμε τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης να μας προτείνουν δράσεις με αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή και έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα για τα “Ελευθέρια” του Δήμου της Δράμας για το 2022, το οποίο βασικός πυρήνας αναφοράς είναι η Μικρασιατική Καταστροφή, με πολλαπλές δράσεις τόσο πολιτιστικού περιεχομένου όσο και ιστορικού και ενημερωτικού.

Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τους πολιτιστικούς συλλόγους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου της Δράμας, μετά από μια πολύ δύσκολη συγκυρία για αυτούς, καθόσον πέρασαν μια σημαντική περίοδο δυσλειτουργίας, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, κατά την οποία δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν όσες δράσεις και όσες συναντήσεις και ό,τι συνιστά τη λειτουργία τους σε μία κανονική βάση. Σε ένα πολύ σημαντικό χρόνο, λοιπόν, καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα αντάξιο της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης, αντάξιο της πολιτιστικής ιστορίας των “Ελευθερίων”, στο οποίο καλούμε όλους τους δημότες, όλους τους κατοίκους του Νομού της Δράμας και όλους τους επισκέπτες της Δράμας να το τιμήσουν με την παρουσία τους».

Τέλος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής δήλωσε: «Σημαντική περίοδος για τον πολιτισμό της πόλης μας, γιορτάζοντας τη μνήμη από την απελευθέρωση της Δράμας ταυτόχρονα τυγχάνει να βαδίζει φέτος με τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μεγάλες στιγμές για τον Ελληνισμό. Ο πολιτισμός ενώνει, είμαστε όλοι εδώ, μετά από μια δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας των δύο τελευταίων ετών, να αναδείξουμε με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο μας, την περιοχή μας, τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας. Το Φεστιβάλ της Δράμας φέτος, μετά από συνεννόηση και ευχαριστώ τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τάσσου, φυσικά πάντα με την καθοδήγηση του Δημάρχου Δράμας, επιλέξαμε οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις να “ακουμπάνε” στην ίδια περίοδο, να έχουμε εκδηλώσεις προφεστιβαλικές και μέσα στα “Ελευθέρια”, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον θεσμό των “Ελευθερίων”, με ταυτόχρονη παρουσία του Φεστιβάλ της Δράμας με 45 χρόνια ιστορίας φέτος. Σημαντικές εκδηλώσεις, όπως το Φεστιβάλ Κόμικς, όπως το Συμπόσιο Λογοτεχνίας, αλλά και η μεγάλη συναυλία κλεισίματος του Δημοτικού Ωδείου στις 2 Ιουλίου, σηματοδοτούν την παρουσία του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Μικρού Μήκους φέτος στον εορτασμό. Θέλω να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου όλους τους φορείς για τη συμμετοχή τους, τη συνδρομή τους, γιατί όλοι εμείς εδώ, εμείς κάνουμε τον πολιτισμό της πόλης μας. Αν συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο, θα έχουμε μια καλύτερη ημέρα αύριο».