ΑΡΘΡΟ

Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά

ATPL

AIRLINE PILOT

B737NG AIRBUS 320

Θα σας ξαφνιάσω σήμερα φίλες και φίλοι αναγνώστες με ένα κείμενο που αφορά σε μια μικρή σε αριθμό ομάδα, σε μια «χούφτα» κατοίκων του πλανήτη μας, που είναι κάτοχοι περιουσιακών στοιχείων με εξωπραγματικά μεγέθη.

Διευκρινίζω με Αριστοφανική και ειλικρινά καλοπροαίρετη αίσθηση χιούμορ πρώτον, ότι ΔΕΝ γνωρίζω προσωπικά ΚΑΝΕΝΑΝ από τα μέλη αυτής της απίστευτα μικρής ομάδας δισεκατομμυριούχων συνανθρώπων μας και δεύτερον ότι ΔΕΝ με προσέλαβαν ως εκπρόσωπο των δημοσίων σχέσεών τους…

Γονατίσαμε οι κάτοικοι του πλανήτη από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 για την οποία όχι μόνο ακόμη ΔΕΝ απαντήθηκαν αλλά φοβάμαι ότι ίσως ΔΕΝ θα απαντηθούν πριν τη γνωστή διεθνώς περίοδο «προστασίας δεδομένων» των 30 χρόνων κάποια όχι μόνο χρήσιμα αλλά ΚΑΙ καθοριστικά κρίσιμα σε ότι αφορά το πώς, το ποίοι και το γιατί σχετικά ερωτήματα.

Και ενώ σταδιακά είχαμε αρχίσει να βγαίνουμε από τις απαγορεύσεις και τα λοκντάουν, όχι μόνο στην πατρίδα μας αλλά και σε Ευρώπη και τον Δυτικό κόσμο, βιώνουμε από τις 24 Φεβρουαρίου τα τραγικά γεγονότα εισβολής Ρωσικών στρατευμάτων στην ανεξάρτητη Δημοκρατία της Ουκρανίας. Βιώνουμε μια, «απρόβλεπτη» για κάποιους και «αναμενόμενη» για κάποιους άλλους, πολεμική σύγκρουση που ξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις για τριήμερη ή επταήμερη διάρκεια και συνεχίζεται για 7ο κατά σειρά μήνα χωρίς «πρόβλεψη τέλους» επιδεικνύοντας όλα τα χαρακτηριστικά ενός «πολέμου φθοράς» (κατά την Αγγλοσαξωνική ορολογία «A war of attrition»).

Θα αποσπάσω τώρα την προσοχή σας από την τρέχουσα πραγματικότητα και θα σας μεταφέρω, καλοπροαίρετα, σε έναν άλλο κόσμο σχεδόν μυθικό, σχεδόν μαγικό και σίγουρα εξωπραγματικό: στον κόσμο ουσιαστικά μιας «χούφτας» συνανθρώπων μας που οι περιουσίες τους δεν μετρώνται σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια αλλά σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια…

Όταν έκλεισε ο περασμένος χρόνος, το 2021, το καταστροφικό όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε ψυχολογικές και κοινωνιολογικές παραμέτρους δεύτερο έτος της πανδημίας Covid-19 οι δισεκατομμυριούχοι της γης ήταν 2.755 άτομα!

Έδωσα έμφαση με τη χρήση του θαυμαστικού στην παραπάνω πρόταση του αριθμού 2.755 επειδή ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά 660 άτομα σε σύγκριση με το έτος 2020 και, επιπρόσθετα, το 86% των υπαρχόντων δισεκατομμυριούχων έγιναν ακόμη πλουσιότεροι στον χρόνο που πέρασε!!!

Οι 20 πρώτες χώρες σε αριθμό δισεκατομμυριούχων (ο αριθμός σε παρένθεση) κατά φθίνουσα σειρά είναι οι ακόλουθες:

  1. ΗΠΑ (724), 2. Κίνα (698), 3. Ινδία (237), 4. Γερμανία (136), 5. Ρωσία (117), 6. Βραζιλία (65), 7. Καναδάς (64), 8. Ηνωμένο Βασίλειο (56), 9. Ιταλία (51), 10. Ιαπωνία (49), 11. Ταϊβάν (47), 12. Αυστραλία (44), 13. Νότιος Κορέα (43), 14. Γαλία (42), 15. Σουηδία (41), 16. Ελβετία (40), 17. Ταϋλάνδη (31), 18. Ισπανία (30), 19. Τουρκία (27) & Σιγκαπούρη (27), και 20. Ισραήλ (17).

Οι 71 χώρες από τις 193 που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχουν 1 ή και περισσότερους δισεκατομμυριούχους ενώ οι δύο χώρες, η Καπιταλιστική Αμερική και η Κομμουνιστική Κίνα έχουν τους περισσότερους από το 50% των δισεκατομμυριούχων της Υφηλίου…

Η πατρίδα μας Ελλάδα έχει 3 δισεκατομμυριούχους και η Μεγαλόνησος Κυπριακή Δημοκρατία έχει επίσης 3 δισεκατομμυριούχους.

Συνεχίζω φέρνοντας στην προσοχή σας ένα νεότευκτο όμιλο αυτών των σύγχρονων κροίσων, αυτών των πάμπλουτων συνανθρώπων μας στον πλανήτη γη, όπου οι κάτοικοι πλησιάζουμε με γοργό ρυθμό τα 8 δισεκατομμύρια, που φέρει τον Αγγλικό τίτλο «The Giving Pledge» (ο οποίος μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Υπόσχεση Προσφοράς»).

Πρόκειται για μία οργάνωση, ένα «κλαμπ» της χούφτας των δισεκατομμυριούχων που ξεκίνησε στην Αμερική τον Αύγουστο του 2010 από 40 δισεκατομμυριούχους και καθώς κάθε χρόνο προστίθενται νέα μέλη (το 2021 προστέθηκαν 14 νέα μέλη) και το 2022 μέχρι στιγμής προστέθηκαν άλλα 5 νέα μέλη και έτσι το «κλαμπ των φιλανθρώπων» ήδη αριθμεί 236 άτομα ή οικογένειες από 28 διαφορετικές χώρες του πλανήτη μας. Όλα αυτά τα άτομα και οι οικογένειες έχουν δεσμευτεί με δημόσια δήλωση ότι θα δωρίσουν την μισή περιουσία τους εν ζωή ή μετά το θάνατό τους για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το σημερινό μου άρθρο παρουσίασης του διεθνούς κλίμακας «κλαμπ των φιλανθρώπων δισεκατομμυριούχων», όπως ήδη έχω δηλώσει δεν συνιστά μια εκ μέρους μου πράξη δημοσίων σχέσεων και ΔΕΝ έχω καμία απολύτως προσωπική ή οικογενειακή σχέση με κανένα άτομο και καμία οικογένεια μέλη του «κλαμπ»…

Το άρθρο μου προκλήθηκε από το γεγονός ότι μεταξύ των μελών αυτής της οργάνωσης συγκαταλέγεται και ο Κύπριος δημιουργός της μεγάλης διεθνούς αεροπορικής εταιρείας «Easy-Jet» και μιας σειράς επιχειρήσεων που φέρουν το όνομα «Easy» ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου.

Αφήνω σε εσάς τις όποιες κρίσεις, τα ερωτηματικά, τις συζητήσεις για τη συγκεκριμένη οργάνωση, αλλά κρίνω απαραίτητο, κλείνοντας, να φέρω στη δημοσιότητα τη δήλωση του Ελληνο-Κύπριου επιχειρηματία ότι θα δωρίσει την μισή του περιουσία (ανέρχεται στα 2 περίπου δισεκατομμύρια στερλίνες, ή 2,4 δις ευρώ) για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Είπε χαρακτηριστικά ο Sir Στέλιος Χατζηιωάννου::

«Νομίζω ότι όλοι οι πλούσιοι έχουν το χρέος να επιστρέψουν χρήματα, επειδή χάρη στους πελάτες τους που αγόρασαν τα αγαθά ή / και τις υπηρεσίες τους απέκτησαν την περιουσία τους…».

Προσωπικά ως άτομο, ως ενεργός πολίτης και ως πιλότος με κεραίες θέσεις ευθύνης σε αρκετές αεροπορικές εταιρείες ανά τον κόσμο και αεροπορικές ακαδημίες, δηλώνω ότι ήμουν και συνεχίζω να είμαι θιασώτης και υποστηρικτής της Ελεύθερης Οικονομίας. Ταυτόχρονα δηλώνω απερίφραστα ότι ήμουν και συνεχίζω να είμαι υποστηρικτής της απαραίτητης ύπαρξης και αντικειμενικής εφαρμογής ΑΥΣΤΗΡΩΝ (όχι όμως καταπιεστικών που εμποδίζουν την καινοτομία και την ανάπτυξη επιχειρηματικότητας) σχετικών ελέγχων από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες κάθε κράτους σε όλον τον πλανήτη μας…

Κλείνοντας σας καλώ να διασκεδάσετε αφιερώνοντας 3 λεπτά για να ακούσετε το κλασικό τραγούδι του Δώρου Γεωργιάδη που τον καθιέρωσε στο ελληνικό μουσικό στερέωμα όταν το 1972 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη με τίτλο: «Αν ήμουν πλούσιος…» (οι στίχοι ήταν δημιούργημα της Σώτιας Τσώτου).