ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

ΣΕΛ 19 ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΦΥΛΑΚΕΣ 1186 ΛΕΞΕΙΣ

 

Σε δήλωση της Βουλευτού Δημοκρατικής Συμπαράταξης Πα.Σο.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. Δράμας κ. Χαράς Κεφαλίδου, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018, αναφέρονται τα εξής:

«Την 1η Νοεμβρίου 2017 καταθέσαμε Ερώτηση – ΑΚΕ προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Υποδομών & Μεταφορών και Οικονομικών για τις Φυλακές Νικηφόρου. Ζητούσαμε συγκεκριμένες απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Γιατί το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συμπεριέλαβε στο νέο Οργανισμό του τις φυλακές Νικηφόρου; Θα προχωρήσει σε τροποποίησή του και πότε;
  2. Ποια είναι τα επόμενα βήματα αναφορικά με τις διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για τη λειτουργία των φυλακών;
  3. Ποιο είναι το τελικό χρονοδιάγραμμα παραλαβής του έργου;
  4. Έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για τη λειτουργία και συντήρησή τους;
  5. Ποια διαδικασία θα ακολουθήσει το Υπουργείο σας σχετικά με τη στελέχωση των φυλακών; Τι έχει γίνει με το Πόρισμα που η ηγεσία του Υπουργείου σας είχε δεσμευτεί 1,5 χρόνο πριν ότι θα παρουσιάσει;
  6. Πότε επιτέλους προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία των φυλακών;

Τα Υπουργεία στην απάντησή τους μας διαφώτισαν πλήρως για το τί γινόταν στην προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή. Για την εποχή ΣΥΡΙΖΑ όμως… “σιγή ιχθύος”. Οι απαντήσεις των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Υποδομών και της εταιρείας “Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.” αντί να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση και να αποσαφηνίζουν τα θέματα, θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο. Ενώ, το πιο κρίσιμο Υπουργείο, αυτό των Οικονομικών δεν έχει απαντήσει καθόλου, σιωπά. Τα συμπεράσματα δικά σας!».

 

Απάντηση Υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή

 

Στην απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σταύρου Κοντονή, με ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 2017, αναφέρονται τα εξής:

Σε απάντηση της υπ’ αριθ. 847/74/01-11-2017 Ερώτησης & Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων η Βουλευτής κ. Χ. Κεφαλίδου με θέμα «Φυλακές Νικηφόρου Δράμας: καθυστέρηση στην καθυστέρηση από το Υπουργείο… με σκοπό την απόδραση από την αλήθεια», επισημαίνουμε κατ’ αρχάς ότι η καθυστέρηση (από το 2003) στην ολοκλήρωση του έργου ανέγερσης και λειτουργίας Καταστήματος Κράτησης στη Δράμα οφείλεται σε αδυναμία συνεχούς χρηματοδότησης, ιδίως την εποχή που υπήρχαν άφθονοι διαθέσιμοι πόροι. Προφανώς η ευθύνη για τις καθυστερήσεις αυτές ανήκουν στις εκάστοτε Κυβερνήσεις.

Περαιτέρω θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το άρθρο 18 παρ. 1 του ν. 2776/1999 «Σωφρονιστικός Κώδικας» (ΦΕΚ 291/Α/24-12-1999) τα Καταστήματα Κράτησης, ως διοικητικές δομές του κράτους (δηλ. περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων) ιδρύονται αποκλειστικά ΜΟΝΟ με προεδρικό διάταγμα.

Το προεδρικό διάταγμα (π.δ.) για την ίδρυση του Καταστήματος Κράτησης Δράμας δεν είχε εκδοθεί ούτε είχε κινηθεί η αντίστοιχη διαδικασία ποτέ. Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιούλιο του έτους 2016 (έγγραφο 54988/22.7.2016) και ολοκληρώθηκε πρόσφατα με την έγκριση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Μεγάλο ζήτημα ετέθη με τις διαθέσιμες πιστώσεις και την κάλυψή τους. Μετά από πολλές διεργασίες με το Υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν οι δέουσες λύσεις και το π.δ. στην τελική του μορφή υπογράφτηκε στις 30.10.2017 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Στη συνέχεια απεστάλη προς συνυπογραφή στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών απ’ όπου μας επεστράφη πρόσφατα υπογεγραμμένο και συνεπώς εγκεκριμένο ως προς τις δαπάνες για την κάλυψη των προβλεπόμενων σε αυτό λειτουργικών αναγκών. Μετά και την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας επίκειται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τίτλος: «Ίδρυση καταστήματος κράτησης στο Δήμο Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας»).

Περαιτέρω σας ενημερώνουμε ότι στον Οργανισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ήδη π.δ. 96/2017) όπως και σε κάθε Οργανισμό Υπουργείου διαλαμβάνονται μόνο οι υπηρεσίες των οποίων η ίδρυση/σύσταση έχει ολοκληρωθεί. Συνεπώς το Κατάστημα Κράτησης Δράμας δεν θα μπορούσε να καταγραφεί στον Οργανισμό του Υπουργείου μας καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ίδρυση/σύστασή του όταν εστάλη το σχέδιο του π.δ. του Οργανισμού στο ΣτΕ. Ομοίως, οργανικές θέσεις υπαλλήλων συστήνονται, όπως είναι αυτονόητο, ΜΟΝΟ μετά την ίδρυση της Υπηρεσίας. Ήδη κινούνται οι αναγκαίες διαδικασίες για τη σύστασή τους.

Με τις ως άνω ενέργειές μας, τα πιο αποφασιστικά βήματα για την ίδρυση και λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δράμας έχουν γίνει.

Αναφορικά με το ζήτημα της παραλαβής του έργου που αφορά στην ανέγερση και λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δράμας σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων παρήγγειλε να κτιστεί Κατάστημα Κράτησης με όλες τις σχετικές προδιαγραφές, ήτοι να παρέχει όλα τα εχέγγυα ασφαλούς και εύρυθμης λειτουργίας για την κράτηση εκατοντάδων ανθρώπων και την εργασία ομοίως των υπαλλήλων. Ένα Κατάστημα Κράτησης είναι μια πολύπλοκη δομή και όχι απλά κάποια κτίρια. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας ωστόσο, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει κτιστεί καθόλου το «κτίριο επιμόρφωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης» που προβλεπόταν και είχε μάλιστα δημοπρατηθεί και ανατεθεί σε εργολάβο. Το κτίριο αυτό είναι απαραίτητο για μια ουσιαστική σωφρονιστική πολιτική (και όχι απλή αποθήκευση ψυχών με κινδύνους για το προσωπικό) καθώς δεν υπάρχει κανείς άλλος χώρος για την εκπαίδευση και απασχόληση των κρατουμένων παρά μόνο κελιά και κάγκελα! Κατά την προηγούμενη Κυβέρνηση (έγγραφο 33083/10.4.2014) το κτίριο αυτό δεν ήταν προτεραιότητα. Ωστόσο, με την παρούσα Κυβέρνηση και με το από 22.11.2016 έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ζητήθηκε να προχωρήσει η ΚΤΥΠ Α.Ε. στην κατασκευή αυτού του κτιρίου. Επίσης έχει ζητηθεί από την ΚΤΥΠ Α.Ε. να ετοιμάσει χώρο οικογενειακής επικοινωνίας – συνάντησης κρατουμένων, χώρο παιδικού επισκεπτηρίου κρατουμένων, χώρο τηλεδιάσκεψης κρατουμένων. Οι χώροι αυτοί ήδη υπάρχουν και λειτουργούν σε άλλες φυλακές. Τέλος, εκκρεμούν και τα θέματα της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης, καθώς και της προμήθειας του εξοπλισμού του καταστήματος.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ουδέποτε παραλαμβάνει από «εργολάβο» αλλά μόνο από την εποπτεύουσα κρατική εταιρεία ΚΤΥΠ Α.Ε., που διαθέτει όλη τη σχετική τεχνογνωσία για τον έλεγχο αρτιότητας της κατασκευής, και η οποία -σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε- μέχρι σήμερα δεν έχει παραλάβει το συγκεκριμένο έργο.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη λειτουργία του Κ.Κ. Δράμας είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού. Ήδη βρίσκεται στο ΑΣΕΠ το αίτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνη, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για την πρόσληψη περίπου 600 υπαλλήλων για τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, καθώς έχει εγκριθεί η σχετική πρόσληψη από τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αναμένεται άμεσα η προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

Η κατά καιρούς αναφορά σε λειτουργία, όπως – όπως, «μιας πτέρυγας» δηλώνει άγνοια του θέματος: Οι ελάχιστες απαιτήσεις για τη λειτουργία μιας φυλακής (εξοπλισμός, ασφάλεια, προσωπικό Εξωτερικής Φρούρησης, διοίκηση) είναι σχεδόν ίδιες είτε 1 είτε 2 είτε 3 πτέρυγες τεθούν σε λειτουργία. Το Κατάστημα Κράτησης πρέπει να λειτουργήσει σωστά, με εγγυήσεις ασφαλείας και καλής λειτουργίας, όχι όπως – όπως, με κινδύνους για τους κρατούμενους και το προσωπικό. Στη Δράμα δεν χρειαζόμαστε ένα «μπουντρούμι» αλλά ένα σύγχρονο Κατάστημα Κράτησης.

Τέλος και όσον αφορά τα αιτούμενα στοιχεία σας αποστέλλουμε συνημμένα το υπ’ αριθμ. 209/2017 Πρακτικό Συνεδριάσεως & Γνωμοδότηση του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ.

Ο Οργανισμός (π.δ. 96/2017) του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, όπως ήδη γνωρίζει η ερωτώσα Βουλευτής, έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 136Α’/2017 και η τροποποίησή του (άρθρο 19 του ν. 4491/2017) στο ΦΕΚ 152 Α’/2017 τα οποία και δύναται να προμηθευτεί από την επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου. Όσον αφορά το αιτούμενο «πόρισμα ομάδας εργασίας», προφανώς πρόκειται για άτυπη ανάθεση εργασίας σε ομάδα εργαζομένων προς επιβοήθηση του έργου του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το αποτέλεσμα της οποίας δεν έχει λάβει γραπτή μορφή, ώστε να τεθεί υπόψη μας.