Η κατανάλωση των παρακάτω τροφών θα σε βοηθήσει να μειώσεις σημαντικά την χοληστερόλη σου.

Είναι εύκολο να μπεις στη παγίδα κατανάλωσης τροφών που ανεβάζουν στα ύψη την χοληστερόλη σου. Ισχύει, όμως, και το ανάποδο. Η αλλαγή της διατροφής σου μπορεί να ρίξει την χοληστερίνη σου. Τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, τα «καλά λιπαρά» αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αλλά ορισμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα καλά στη μείωση της χοληστερόλης.

Πως? Ορισμένες τροφές που μειώνουν τη χοληστερόλη προσφέρουν μια καλή δόση διαλυτών ινών, η οποία δεσμεύει τη χοληστερόλη και τους προδρόμους της στο πεπτικό σύστημα και τις μεταφέρει έξω από το σώμα πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν. Άλλες παρέχουν πολυακόρεστα λίπη, τα οποία μειώνουν άμεσα την LDL. Και εκείνες με φυτικές στερόλες και στανόλες εμποδίζουν το σώμα να απορροφά χοληστερόλη.

Οι 5 τροφές που μειώΝουν τη χοληστερόλη

Τα παρακάτω τρόφιμα θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το στόχο σου:

Βρώμη

Ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε τη μείωση της χοληστερόλης είναι να επιλέξετε το πλιγούρι βρώμης ή κρύα δημητριακά με βάση τη βρώμη όπως το Cheerios για πρωινό. Σας δίνει 1 έως 2 γραμμάρια διαλυτών ινών. Προσθέστε μια μπανάνα ή μερικές φράουλες για άλλο μισό γραμμάριο.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε διαλυτές ίνες. Επίσης, χρειάζονται ένα διάστημα για να τα χωνέψεις, κάτι που σημαίνει ότι αισθάνεστε ένα αίσθημα κορεσμού για αρκετή ώρα μετά το γεύμα. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τα φασόλια είναι χρήσιμα τρόφιμα για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Ξηροί καρποί

Μια σειρά από μελέτες δείχνει ότι η κατανάλωση αμυγδάλων, καρυδιών, φυστικιών και άλλων ξηρών καρπών είναι καλή για την καρδιά. Η κατανάλωση 2 ουγκιών ξηρών καρπών την ημέρα μπορεί να μειώσει ελαφρώς το LDL, της τάξης του 5%. Τα καρύδια έχουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά με άλλους τρόπους.

Τρόφιμα εμπλουτισμένα με στερόλες και στανόλες

Οι στερόλες και οι στανόλες που εξάγονται από φυτά συσσωρεύουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά χοληστερόλη από τα τρόφιμα. Οι εταιρείες τις προσθέτουν σε τρόφιμα που κυμαίνονται από μτις παρες μαργαρίνης και την γκρανόλα έως το χυμό πορτοκαλιού και τη σοκολάτα. Διατίθενται επίσης ως συμπληρώματα. Η λήψη 2 γραμμαρίων φυτικών στερολών ή στανολών την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη LDL κατά περίπου 10%.

Λιπαρά ψάρια

Η κατανάλωση ψαριών δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει το LDL με δύο τρόπους: αντικαθιστώντας το κρέας, το οποίο έχει κορεσμένα λίπη που ενισχύουν την LDL και παρέχοντας λιπαρά ωμέγα-3 που μειώνουν το LDL. Τα ωμέγα-3 μειώνουν τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος και επίσης προστατεύουν την καρδιά βοηθώντας στην πρόληψη της εμφάνισης μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών

Πηγή: news4health.gr