ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ»
Στο ξενοδοχείο HYDRAMA GRAND HOTEL της Δράμας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 21 και το Σάββατο 22 Απριλίου το έβδομο ογκολογικό συνέδριο με τίτλο «Σύγχρονοι θεραπευτικοί χειρισμοί για τον ογκολογικό ασθενή. Από την έγκαιρη διάγνωση στην αποτελεσματική θεραπεία», με πλήθος διαλέξεων και στρογγυλών τραπεζιών και με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.
Το συνέδριο διοργανώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας σε συνεργασία με τη Θωρακοχειρουργική Κλινική και τη Β’ Χημειοθεραπευτική Κλινική του «Θεαγενείου» Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκη, καθώς και με τη Χειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας.
«Αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση, έχουμε πολύ καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα»
Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο κ. Δημήτρης Κασαράκης, Διευθυντής της Β’ Ογκολογικής Κλινικής του Α.Ν.Θ. «Θεαγενείου», ανέφερε για τους ασθενείς του Ογκολογικού Ιατρείου πως «ένα πολύ μεγάλο μέρος, ειδικά με τους καρκίνους του πεπτικού, χειρουργείται στη Δράμα. Όσοι χρειάζονται χειρουργείο για τον θώρακα, όλοι πάνε στη Θωρακοχειρουργική Κλινική στο Θεαγένειο, όπου είναι Διευθυντής ο κ. Μπαρμπετάκης, ένας εξαίρετος συνάδελφος. Έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος που έρχεται όλο και αυξάνει και σίγουρα θα χρειαστεί η δημιουργία κάποιας Ογκολογικής Μονάδας. Ήδη ο αξιότιμος Βουλευτής μας, ο κ. Μπλούχος, έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Κατόρθωσε να πετύχει τη δημιουργία στο οργανόγραμμα Ογκολογικής Μονάδας Χημειοθεραπείας. Είναι ένα πολύ βασικό επίτευγμα που έκανε ο κ. Μπλούχος και μάλιστα θα γίνει συζήτηση, είναι και η Διοικήτρια εδώ, την έχουμε προσκαλέσει, για το αν μπορεί στο επόμενο μέλλον να γίνει και Μονάδα Χημειοθεραπείας και θα σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών, το πήγαινε – έλα. Θα μπορεί πιστεύω να αντιμετωπιστεί πάνω από το 90% των περιστατικών. Ήδη έχει προκηρυχθεί μια θέση Ογκολόγου, αλλά ήταν άγονη, γιατί δεν υπήρχε αυτή η Μονάδα της Χημειοθεραπείας».
Ακόμη, σχετικά με την πραγματοποίηση στη Δράμα δύο συνεδρίων κάθε χρόνο για την αντιμετώπιση του καρκίνου, ο κ. Κασαράκης επεσήμανε: «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και μπορούν να ενημερωθούν όλοι οι γιατροί και μαθαίνουν τις νέες θεραπείες. Επίσης ο κόσμος ακούει πάνω στην πρόληψη, στις καινούργιες θεραπευτικές μεθόδους, με τα επιτεύγματα της επιστήμης, κι αυτό βοηθάει νομίζω στην πιο γρήγορη και έγκαιρη διάγνωση. Φυσικά αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση, έχουμε πολύ καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα».
«Ένας απλός θεατής, ένας ασθενής, να καταλαβαίνει κάποια πράγματα, όσο κι αν τα λένε πολύπλοκα οι γιατροί»
Στα τοπικά Μ.Μ.Ε. μίλησε και η Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κ. Ευγενία Σαραφίδου, η οποία για τα δύο ογκολογικά συνέδρια που γίνονται σε ετήσια βάση στη Δράμα επεσήμανε: «Είναι θεσμοί οι οποίοι καθιερώθηκαν κι αυτό δείχνει το μεγαλείο τους. Δηλαδή ξεκίνησαν δειλά δειλά και καθιερώθηκαν και τα δύο συνέδρια. Και “οι χειρισμοί του ογκολογικού ασθενή” και “η Δράμα ενάντια στον καρκίνο”. Σε αυτά τα συνέδρια κάθε φορά έχει διαφορετικά τραπέζια με διαφορετικά θέματα και με πολύ ωραίες θεματικές. Οι θεματικές ενότητες είναι εμπλουτισμένες, μιλάνε για τις νέες θεραπείες, μιλάνε για τις εξατομικευμένες θεραπείες, για τους βιοδείκτες, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κι αρχίζει σιγά σιγά κι ένας απλός θεατής, ένας ασθενής, να καταλαβαίνει κάποια πράγματα, όσο κι αν τα λένε πολύπλοκα οι γιατροί. Είναι και η δουλειά τους αυτή, γιατί μιλάνε με όρους. Είναι σημαντικά, γιατί έρχονται γιατροί, γνωρίζονται με τους ασθενείς. Έχουμε την επαφή γιατρού και ασθενή. Είναι σημαντικό. Οι ασθενείς βρίσκουν πολλές φορές τους γιατρούς τους».
Ακόμη, η κ. Σαραφίδου ανέφερε: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς που μας υπολογίζουν ως Νομό και οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στις οργανωτικές επιτροπές. Στον κ. Κασεράκη και στον κ. Μπαρμπετάκη για αυτό το συνέδριο και στο δικό μας συνέδριο, στον κ. Παπαδόπουλο και στον κ. Ανδρεάδη. Εδώ ο σύλλογός μας κάνει μεγάλη προσπάθεια και για το Ογκολογικό. Μέσα από αυτά τα συνέδρια πάντοτε δίνεται έμφαση και στη θεματική του Ογκολογικού, στο τι θα γίνει στο Νοσοκομείο της Δράμας. Ξεκίνησε από το 2012 αυτή η προσπάθεια από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών. Άρχισε από το 2019 να γίνεται Ογκολογικό Ιατρείο εδώ στη Δράμα, μιας ημέρας κλινική με τον κ. Κασαράκη, κι αυτό το οποίο θέλουμε και επιμένουμε να γίνει Ογκολογική Μονάδα για να μπορέσει να έρθει ένας γιατρός ογκολόγος. Λέμε ότι δεν δείχνει ενδιαφέρον. Πώς θα δείξει ενδιαφέρον ένας ογκολόγος όταν θα έρθει εδώ και ξέρει ότι έχει μόνο μια ημέρα Ογκολογική Κλινική; Όταν όμως γίνει Μονάδα, ο γιατρός θα δείξει ενδιαφέρον και θα έρθει. Δεν είναι μόνο υποσχέσεις, να υπόσχεται η Πολιτεία ή να μας λένε ότι μπήκε στο οργανόγραμμα. Το θέμα είναι να πιεστεί και να γίνει αυτή Μονάδα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί τρόπος».
«Τελικά ο καρκίνος νικιέται»
Δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. έκανε και ο Χειρουργός του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο οποίος προήδρευσε στη διάλεξη για το Ογκολογικό Ιατρείο Δράμας, καθώς και σε ένα στρογγυλό τραπέζι του ογκολογικού συνεδρίου. Όπως είπε ο κ. Μπλούχος, «είναι κάτι διαφορετικό το δικό μας το συνέδριο, γιατί έχει τη συμμετοχή συνέδρων πρώην ασθενών, φίλων και μελών του συλλόγου μας των καρκινοπαθών και γενικά της κοινότητας των φίλων του Νοσοκομείου μας, στη στήριξη τη συνολική της προσπάθειας για τις δομές υγείας στην περιοχή. Είναι μια εξαιρετική προσπάθεια».
Ακόμη, ο κ. Μπλούχος επεσήμανε: «Έχουμε τη μεγάλη τύχη και τιμή να έχουμε διακεκριμένους εκλεκτούς συναδέλφους σε διάφορες ειδικότητες ανά την Ελλάδα, οι οποίοι δεν ξεχνούν τον τόπο τους, αγαπούν τον τόπο τους και επανέρχονται κάθε χρόνο στον τόπο τους. Κοινωνούν με τη δική μας ιατρική κοινότητα, αλλά και με την τοπική κοινωνία, νεότερα δεδομένα κι αυτά που πρέπει και χρειάζονται για να υπάρχει αυτό που δεν έχουμε πετύχει ακόμη στην Ελλάδα, που είναι το να ‘ρθουμε κοντά και στον ασθενή τον ίδιο πιο ολιστικά και γενικότερα στην κοινωνία ότι υπάρχει μια ομάδα επιστημόνων, υπάρχει γενικότερα αυτή η πρόνοια και εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά κυρίως της επιστημονικής κοινότητας να ‘ρθουμε πιο κοντά στους ασθενείς, στους οικείους τους, στους συνοδούς τους. Να τους κάνουμε κοινωνούς των εξελίξεων, των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Το μήνυμα όλων αυτών των σεμιναρίων, των συνεδρίων, είναι ότι τελικά ο καρκίνος νικιέται. Δεν υπάρχουν πια οι κραυγές αγωνίας του παρελθόντος. Πρέπει να εκλείψουν. Πρέπει να σταματήσει να τρομοκρατείται ο κόσμος και να βρίσκεται σε κατάσταση πανικού».
Επιπλέον, ο κ. Μπλούχος δήλωσε: «Γιατί μόνο στο άκουσμα της λέξης καρκίνος, αυτομάτως και αντανακλαστικά όλοι πανικοβάλλονται. Σήμερα, όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία πολλά χρόνια, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε στη φαρέτρα μας διαγωνιστικά, αλλά και κυρίως θεραπευτικά, πολύ αποτελεσματικές θεραπείες. Οπότε και μπορούμε να πετύχουμε την πλήρη ίαση σε ένα μεγάλο αριθμό κακοηθειών και μπορούμε να πετύχουμε μεγάλα προσδόκιμα επιβίωσης σε εξίσου ένα μεγάλο ποσοστό τέτοιων κακοηθειών, αλλά το κυρίαρχο πάντα είναι αυτό που πρέπει να πετύχουμε και απομένει να επιτύχουμε είναι να προσεγγίζουμε ολιστικά τον ασθενή ούτως ώστε να έχει τη σωστή ποιότητα ζωής που πρέπει, με τον ψυχισμό που απαιτείται να έχει, γιατί αυτοί οι άνθρωποι αυτοί οι περισσότεροι ζουν στην ουσία ένα Γολγοθά, άλλοτε μικρότερο και άλλοτε μεγαλύτερο. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι υπάρχουν σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια και σύμμαχοι είναι όλος ο επιστημονικός κόσμος και η ιατρική κοινότητα. Σύμμαχος πρέπει να είναι και η Πολιτεία σε αυτό». «Στο επίπεδο της παρηγορητικής, της μετανοσοκομειακής ιατρικής, που εκεί πρέπει να δώσουμε –είναι το στοίχημα και η πρόκληση του μέλλοντος- μεγάλη βάση. Γιατί πρέπει να εξασφαλίζουμε την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών μας. Να ελαττώνουμε και τις ταλαιπωρίες και των οικείων, γιατί μαζί με τους ασθενείς και οι οικείοι τους και οι συνοδοί τους και οι οικογένειές τους έχουν κι αυτοί τον Γολγοθά. Συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια όλοι μαζί», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τη δημιουργία Ογκολογικής Μονάδας στο Γ.Ν. Δράμας, ο κ. Μπλούχος είπε: «Και ο χώρος ήταν προσχεδιασμένος και υπήρχε ήδη από το 2011 έτοιμος ο χώρος, οπότε δεν υπάρχει κάτι που να μην πεις ότι είναι έτοιμο. Δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι ότι έχουμε την πολυτέλεια στο ταπεινό μας Νοσοκομείο να “τρέχουν” αυτή τη στιγμή, καθόλη τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, ταυτόχρονα πολλά έργα. Όπως είναι και το έργο που “τρέχει” αυτή τη στιγμής, της αναβάθμισης και ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε του ράβε – ξήλωνε. Δηλαδή πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες διαδικασίες για να επανατοποθετηθούν τα τμήματα ως έχουν και όπως πρέπει. Δηλαδή, αν στήναμε κάτι, που υπήρχε ήδη και ο χώρος είναι προσχεδιασμένος και υφίσταται, και το ξεστήναμε για να κάνουμε την ανακαίνιση που είναι απαιτητή να γίνει σε όλο το Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή, πώς θα σας φαινόταν; Γιατί “τρέχει” αυτή τη στιγμή αυτό το έργο. Πιθανολογώ γιατί “τρέχει” με μια σχετική ταχύτητα, πολλοί χώροι ήδη. Απλώς αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να αδειάζουν τμήματα, να μετακινούνται τμήματα».
Όπως είπε ο κ. Μπλούχος, «εκείνο που στην ουσία όμως λείπει είναι να μην παραμείνουν άγονες οι προκηρύξεις. Στις καινούργιες προκηρύξεις του Σεπτεμβρίου, γιατί τότε είναι ο χρόνος των προκηρύξεων, εμείς θα προκηρύξουμε τις δύο θέσεις των ογκολόγων μας. Εδώ είναι η πρόκληση, εδώ είναι και το στοίχημα για εμάς. Γιατί είμαστε σε επικοινωνία, κι εγώ προσωπικά, με συναδέλφους ιατρούς και με νέους που βγαίνουν από τμήματα ογκολογικά, που τελειώνουν την ειδικότητά τους δηλαδή, αλλά και με ήδη υπάρχοντες που είναι σε άλλα τμήματα ανά την Ελλάδα, να μπορέσουμε να πείσουμε και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε τελικά ανθρώπους να ‘ρθουν να επανδρώσουν. Γιατί εύκολα κάποιος απαντάει στην πρόκληση να στήσει ένα καινούργιο τμήμα από την αρχή. Και για αυτό είμαι αισιόδοξος».