ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2019 τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Το μνημείο, το οποίο βρίσκεται στο δημοτικό κήπο της πόλης, επί της οδού Πατριάρχου Διονυσίου, φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη κ. Γιώργο Κικώτη και χορηγός για την κατασκευή του ήταν η εταιρεία «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες».
Παρόντες στην τελετή ήταν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, οι Βουλευτές κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Πρέσβης επί τιμή και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, πλήθος υποψηφίων στις προσεχείς εκλογές, καθώς και εκπρόσωποι από τους Ποντιακούς Συλλόγους του Ν. Δράμας. Τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων τελέστηκε από τον πατέρα Διονύσιο και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και τήρηση ενός λεπτού σιγής.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι η 19η Μαΐου είναι «ημέρα ιδιαίτερης σημασίας για ολόκληρο τον Ελληνισμό» και αποτελεί «μια από τις μαύρες σελίδες στην ιστορία των Ελλήνων». «Απαιτούμε από όλους την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον μικρασιατικό Πόντο, απαιτούμε να λάμψει η ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα, απαιτούμε την ηθική δικαίωση», τόνισε ο κ. Μαμσάκος. Όπως είπε ο Δήμαρχος Δράμας, το μνημείο «διηγείται την ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού» και πρόσθεσε στη συνέχεια πως «χωρίς μνήμη δεν υπάρχει σήμερα, δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνία με προοπτική και μέλλον». Ο κ. Μαμσάκος ευχαρίστησε τον κ. Παυλίδη και την εταιρεία του «Παυλίδης Μάρμαρα – Γρανίτες», τον γλύπτη κ. Γιώργο Κικώτη, όλα τα ποντιακά σωματεία της Δράμας, «γιατί κρατούν άσβεστη την φλόγα του ποντιακού Ελληνισμού όλα αυτά τα χρόνια και αγωνίζονται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας», καθώς και πρώην και νυν συνεργάτες «που στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία και συνέβαλαν τα μέγιστα». «Εκπληρώνουμε όλοι μαζί το οφειλόμενο χρέος τιμής και μνήμης» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Δράμας και πρόσθεσε ότι «μεταφέρουμε το μήνυμα ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την Ιστορία μας, γιατί ο Ελληνισμός του Πόντου δεν πέθανε ποτέ».
Ο γλύπτης του έργου κ. Κικώτης, στο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την εταιρεία του κ. Παυλίδη και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς το Δήμαρχο για τη θαυμάσια συνεργασία, αλλά και για την απόφαση που πήρε για να στηθεί ένα τέτοιο μνημείο. Όπως είπε, πρόκειται για «ένα έργο από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα για αυτό το θέμα». Εξηγώντας τι συμβολίζει το μνημείο, ο κ. Κικώτης σημείωσε πως πρόκειται για «τρίπτυχο μιας τραγωδίας, μιας ιστορίας του ποντιακού Ελληνισμού». Στην αριστερή πλευρά απεικονίζεται η προσφυγιά, με τους Πόντιους που φεύγουν και αποχαιρετούν τα πάτρια εδάφη, αποχαιρετούν την Παναγία Σουμελά. Στη δεξιά πλευρά αναπαριστάται η καταστροφή του Πόντου, με την πομπή του θανάτου, ενώ υπάρχει αναφορά και στις πόλεις που άφησαν οι Πόντιοι. Στο κέντρο απεικονίζεται μια μάνα που κρατάει στην αγκαλιά ένα παιδί. Όπως είπε ο κ. Κικώτης, «στο αρχικό σχέδιο ήταν ένα νεκρό παιδί, στην πορεία το άλλαξα, για να δώσω ένα μήνυμα αισιοδοξίας, γιατί οι Πόντιοι ζούνε». Παράλληλα, υπάρχει αναφορά στο Χριστιανισμό με έναν σταυρό, ενώ απεικονίζεται και μια ζωντανή φλόγα, η οποία φωτίζεται το βράδυ. «Είναι ένα αναμμένο κερί, το οποίο θα φωτίζει κάθε βράδυ για τη μνήμη 353.000 ψυχών», σημείωσε μέσα σε κλίμα συγκίνησης ο κ. Κικώτης.