Χάος στη Λουιζιάνα και τη Νέα Ορλεάνη από τον τυφώνα Άιντα, που έφτασε στην περιοχή με ανέμους σχεδόν 235 χιλιομέτρων την ώρα. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου, ενώ η Νέα Ορλεάνη έχει βυθιστεί στο σκοτάδι. Σε κατάσταση μείζονος καταστροφής τις κήρυξε ο Τζο Μπάιντεν.

Η Άιντα έφτασε στην Λουιζιάνα ως τυφώνας κατηγορίας 4 (στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμσον), με ανέμους 235 χιλιομέτρων την ώρα, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και με τη θάλασσα σε μεγάλο μέρος της ακτογραμμής να έχει «φουσκώσει».

Από την πτώση δέντρου, ένας άνδρας σκοτώθηκε στη Λουιζιάνα.

Από το πέρασμα της Άιντα η Νέα Ορλεάνη έχει μείνει χωρίς ρεύμα, όπως ανακοίνωσε μέσω twitter η NOLA Ready, υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, επιφορτισμένη με την προετοιμασία για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. «Η μόνη ηλεκτροδότηση στην πόλη προέρχεται από γεννήτριες», πρόσθεσε.

Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ολόκληρη τη Νέα Ορλεάνη την Κυριακή στις 19:00 (τοπική ώρα· 03:00 ώρα Ελλάδας), με αποτέλεσμα σχεδόν 700.000 πελάτες να μείνουν χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τον ιστότοπο της Entergy.

Αφού στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο και βύθισε τη Νέα Ορλεάνη στο σκοτάδι, η Άιντα υποβαθμίστηκε από το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC), στην κατηγορία 2. Ωστόσο, οι αρχές προειδοποιούν πως συνεχίζει να φέρνει ισχυρούς ανέμους και ενδέχεται να προκαλέσει ξαφνικές πλημμύρες σε τομείς της νοτιοανατολικής Λουιζιάνας.

Ο τυφώνας Άιντα αναμένεται να εξασθενίσει μέσα στο επόμενο 24ωρο, αλλά θα παραμείνει τυφώνας για αρκετές ημέρες ακόμη. Θα κινηθεί προς την ενδοχώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας.

Σε κατάσταση καταστροφής

Με τη Λουιζιάνα να σφυροκοπείται από τον τυφώνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την κήρυξε σε κατάσταση μείζονος καταστροφής και έδωσε εντολή να διατεθεί ομοσπονδιακή βοήθεια για να στηριχθούν οι προσπάθειες αποκατάστασης των περιοχών που πλήττονται.

Στη βοήθεια που θα διατεθεί θα συμπεριλαμβάνονται «δωρεές για την προσωρινή στέγαση ή την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν κατοικίες, χαμηλότοκα δάνεια για την κάλυψη ανασφάλιστων ζημιών σε ιδιοκτησίες και άλλα προγράμματα για να βοηθηθούν πολίτες και επιχειρήσεις να ανακάμψουν από τον αντίκτυπο της καταστροφής», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Πηγή: newsit.gr