Ο Σύρος γιατρός Ναουάφ Σαλάμεχ, Πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group

ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ALEXANDRION GROUP ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΙΘΥΛΙΚΗΣ ΑΛΚΟΟΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

Αρχική επένδυση 33,7 εκ. ευρώ, η οποία σε βάθος χρόνου θα φτάσει τα 100 εκ. ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 100 θέσεις εργασίας και ανοίγοντας νέες προοπτικές για τους αγρότες της περιοχής

 

Θέμα χρόνου εκτιμάται πως είναι η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης στην Καβάλα, καθώς το επενδυτικό σχέδιο του Alexandrion Group εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό νόμο.

Σε δημοσίευμα του οικονομικού ένθετου «business stories» της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (Κυριακή 23 Ιανουαρίου), ο φιλέλληνας Σύρος κ. Ναουάφ Σαλάμεχ, Πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group, περιλαμβάνεται στα πρόσωπα που θα φέρουν την ελληνική επενδυτική άνοιξη. Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα του δημοσιογράφου Στέλιου Μορφίδη παρουσιάζονται 8 επενδυτικά σχέδια που έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο, με λεπτομέρειες για τις επενδύσεις. Ειδικά για τον κ. Σαλάμεχ και το Alexandrion Group στο ρεπορτάζ αναφέρονται τα εξής:

«Ως το Πάσχα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης γεωργικής προέλευσης (καθαρό οινόπνευμα) και αποστακτηρίου στην Καβάλα από την Alexandrion Group του Σύρου γιατρού Ναουάφ Σαλάμεχ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όμιλος που έχει έδρα στη Ρουμανία βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές του για τη δημιουργία ενός μεγάλου αποστακτηρίου με γραμμή εμφιάλωσης. Η βιομηχανία, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο, θα παράγει περίπου 30 εκατομμύρια λίτρα ετησίως, ενώ θα δημιουργήσει περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας. Η λειτουργία της αναμένεται το 2023. Η αρχική επένδυση θα είναι 33,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος ετών θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της εταιρείας. Το επενδυτικό σχέδιο εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο στον έκτο κύκλο του καθεστώτος Γενικής Επιχειρηματικότητας μέσω της Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών του τομέα Μακεδονίας – Θράκης. Έτσι θα λάβει επιχορήγηση 8,25 εκατ. ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Alexandrion είναι σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός κρασιών και αλκοολούχων ποτών της Ρουμανίας».

Η εφημερίδα «Εργασία… συν» έχει αναφερθεί εκτενώς στην επένδυση στην πόλη της Καβάλας, παρουσιάζοντας πλήρεις λεπτομέρειες για τα σχέδια του Alexandrion Group (αρ. φύλλου 725 – Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου και αρ. φύλλου 729 – Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021), πραγματοποιώντας μάλιστα και δημοσιογραφική αποστολή στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στη Ρουμανία.

Η σύγχρονη μονάδα παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης αγροτικής προέλευσης θα κατασκευαστεί σε έκταση 50 στρεμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή της Καβάλας, με το Alexandrion Group, έναν όμιλο επιχειρήσεων με έδρα τη Ρουμανία, γραφεία σε Κύπρο, Ελλάδα, Βραζιλία και ΗΠΑ και εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, να έχει σχεδιάσει τη δημιουργία ενός νέου τεχνολογικά προηγμένου και φιλικού προς το περιβάλλον αποστακτηρίου, το οποίο θα βάλει την Ελλάδα και ειδικότερα την Ανατολική Μακεδονία στον παγκόσμιο χάρτη παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης, αποτελώντας έτσι η χώρα διεθνές σημείο αναφοράς στον συγκεκριμένο τομέα.

Το συνολικό κόστος για την πρώτη φάση του έργου κατασκευής του αποστακτηρίου στην Καβάλα είναι περίπου 35 εκ. ευρώ, ενώ η συνολική επένδυση σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 100 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως επιστημονικού προσωπικού, οι οποίες στην πορεία, ανάλογα με τη ζήτηση του προϊόντος ενδεχομένως να αυξηθούν, όμως πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός πως θα υπάρξει στενή συνεργασία από την πλευρά της εταιρείας με τις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας περαιτέρω δυνατότητες απασχόλησης, καθώς οι κύριες πρώτες ύλες για την παραγωγή θα προέρχονται από τους αγρότες της περιοχής

Πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group είναι ο Σύρος γιατρός Ναουάφ Σαλάμεχ, ο οποίος είναι φιλέλληνας, μιλάει ελληνικά και έχει επιλέξει σημαντικά στελέχη στην ιεραρχία του Ομίλου να είναι είτε Έλληνες είτε Κύπριοι. Ο ίδιος ο κ. Σαλάμεχ μιλάει με θερμά λόγια για τους Έλληνες και την Ελλάδα, όπου πραγματοποίησε και τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα, πριν μεταφερθεί στη Ρουμανία. Άλλωστε, ο Όμιλος, ο οποίος είναι παγκοσμίου βεληνεκούς, έχει πάρει το όνομά του από τον Μέγα Αλέξανδρο, με τον κ. Σαλάμεχ να μιλάει με θαυμασμό για τα κατορθώματα του Μακεδόνα στρατηλάτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό ρόλο στην επένδυση του Alexandrion Group στην Καβάλα έχουν και δύο Δραμινοί στην καταγωγή, ο κ. Γιάννης Χορόζογλου, Σύμβουλος του Δ.Σ. του Alexandrion Group και ο κ. Ανδρέας Νικηφορίδης, Νομικός Σύμβουλος του κ. Ναουάφ Σαλάμεχ και επικεφαλής του νομικού τμήματος του Alexandrion Group. Μάλιστα, κ. Νικηφορίδης είναι εγγονός του αείμνηστου πρώην Δημάρχου Δράμας Ανδρέα Νικηφορίδη, κατά την περίοδο 1951-1959.

Για την επένδυση του Alexandrion Group μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Για τον Σύρο φιλέλληνα Ναουάφ Σαλάμεχ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ

Συνέντευξη του Ν. Σαλάμεχ, Προέδρου και ιδρυτή του Alexandrion Group, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Για το Alexandrion Group μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα ΕΔΩ