Ο Ναουάφ Σαλάμεχ με την οικογένειά του, τη σύζυγό του Ριμ και τους 3 γιούς τους

 

Ο ΝΑΟΥΑΦ ΣΑΛΑΜΕΧ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ ALEXANDRION GROUP, ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΓΙΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΑΙ ΣΥΝ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ… ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Το όνειρό του να γίνει σκηνοθέτης, οι σπουδές στην Ιατρική και οι σοκολάτες που σήμαναν την απαρχή ενασχόλησης με την επιχειρηματικότητα

Πως από τη Συρία έφτασε στην Ελλάδα μέσω… Ρουμανίας και γιατί στο μέλλον ο Όμιλος θα γίνει αμιγώς ελληνικός

 

Ο Σύριος Ναουάφ Σαλάμεχ, Πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group, είναι βαθιά ανθρώπινος και καλόκαρδος, με τον χαρακτήρα του να απέχει παρασάγγας από το στερεότυπο του σκληρού και απόμακρου επιχειρηματία, παρόλο που ο όμιλος εταιρειών του το 2020 είχε κύκλο εργασιών περίπου 100 εκ. ευρώ.

Με τη στάση ζωής του φαίνεται να θέτει πάντα στο επίκεντρο τον άνθρωπο και να λειτουργεί, εκτός των ορίων της επιχειρηματικής λογικής, έχοντας κατά νου αφενός την ομαδικότητα εντός των τειχών του Alexandrion Group και αφετέρου τη διάθεση προσφοράς προς την κάθε τοπική κοινωνία όπου αναπτύσσονται τμήματα των επιχειρήσεών του. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι το Alexandrion Foundation, το φιλανθρωπικό ίδρυμα του Alexandrion Group, ενισχύει συνεχώς και σε σταθερή βάση ανθρώπους της τέχνης και της επιστήμης, αλλά και αθλητικά σωματεία, ενώ παράλληλα έχει καθιερώσει τα διεθνή βραβεία «Constantin Brancoveanu».

Ο βασικός λόγος για αυτή την ανθρωποκεντρική στάση ζωής του Ναουάφ Σαλάμεχ πηγάζει τόσο από τις σπουδές του στην Ιατρική, μια επιστήμη συνυφασμένη με την προσφορά στον συνάνθρωπο, όσο κυρίως από τις αρχές και τις αξίες που απέκτησε μεγαλώνοντας ως μέλος μιας επταμελούς οικογένειας στη Συρία.

Ο κύκλος της ζωής για τον Σύριο επιχειρηματία, ο οποίος ετοιμάζεται να επενδύσει πάνω από 100 εκ. ευρώ στην Καβάλα και ευρύτερα στην Ανατολική Μακεδονία, άνοιξε το 1965, στη Μαρμαρίτα της Συρίας, σε μια περιοχή με υψόμετρο 800 μ., η οποία είναι γνωστή και ως «η Κοιλάδα των Χριστιανών». Οι γονείς του απέκτησαν 5 παιδιά, 3 αγόρια και 2 κορίτσια, με τον ίδιο ηλικιακά να είναι ο μεσαίος.

Ο Ναουάφ Σαλάμεχ, χωρίς να υπάρχουν οικονομικοί λόγοι, καθώς η οικογένειά του ήταν ευκατάστατη, ένιωθε από μικρός την ανάγκη να φύγει από τη Συρία. Όνειρό του ήταν να γίνει σκηνοθέτης και για αυτό και επιθυμούσε να μεταβεί είτε στην Ιταλία είτε στις ΗΠΑ. Επηρεασμένος τόσο από τον πατέρα του, ο οποίος ως επιχειρηματίας είχε αναπτύξει αντιπροσωπεία διανομής φαρμάκων, όσο και από τη μητέρα του, ο Ναουάφ Σαλάμεχ αποφασίζει να σπουδάσει Ιατρική στη Ρουμανία. Από τη μια για να ακολουθήσει ένα επάγγελμα παραπλήσιο με τη δραστηριότητα του πατέρα του, χωρίς όμως να ταυτίζεται με αυτήν, και από την άλλη για να κάνει το χατίρι της μητέρας του, η οποία ως φανατική ορθόδοξη χριστιανή, τον παρότρυνε να μεταβεί στη Ρουμανία, μια χώρα που είχε έντονο το ορθόδοξο στοιχείο.

Έτσι, το 1983, στα 18 του, ο Ναουάφ Σαλάμεχ πέρασε τα σύνορα της Ρουμανίας για να σπουδάσει Ιατρική, τις σπουδές της οποίας ολοκλήρωσε το 1991. Στη συνέχεια αποφάσισε να μεταβεί στην Ελλάδα για να αναγνωρίσει το πτυχίο του από το ΔΙΚΑΤΣΑ και να εργαστεί ως γιατρός. Είχε αποφασίσει να γίνει πλαστικός χειρουργός, έχοντας στο μυαλό του ότι οι μελλοντικοί ασθενείς που θα χειρουργούσε θα ήταν ευκατάστατοι, καθώς ο ίδιος δεν επιθυμούσε να λαμβάνει χρήματα από ανθρώπους που ζορίζονταν οικονομικά. Ενώ ετοιμαζόταν να εργαστεί στο Τζάνειο, συνάντησε έναν Κύπριο φίλο του, ο οποίος τον έπεισε να φορτώσουν ένα φορτηγό με σοκολάτες και να εμπορευτούν το προϊόν. Με βάση τα κέρδη που αποκόμισε από αυτή την πρώτη επιχειρηματική απόπειρα και συγκρίνοντάς τα με τον μισθό του ειδικευόμενου γιατρού, συνειδητοποίησε πως ήθελε να ασχοληθεί με το επιχειρείν. Άλλωστε, η σπίθα για επιχειρηματική δραστηριότητα είχε φωλιάσει ήδη μέσα του από τα 11 του χρόνια, όταν συμφώνησε με τον πατέρα του να κάνει μια δουλειά και πληρώθηκε σαν μεγάλος και όχι σαν παιδί. Στη συνέχεια σε κάθε δουλειά μαζί του πληρωνόταν σαν μεγάλος και τα ποσά ήταν αρκετά μεγάλα. «Χάρη στον πατέρα μου κατάλαβα τι σημαίνει να είσαι επιχειρηματίας», αναφέρει πολλές φορές σε συνομιλητές του ο Ναουάφ Σαλάμεχ.

Εκείνη την περίοδο, στα πρώτα επιχειρηματικά βήματά του στην Ελλάδα, μπήκε στη ζωή του Σύριου επιχειρηματία και το ποτό Alexandrion, το οποίο έδωσε στη συνέχεια το όνομα του σε όλο τον Όμιλο. Το ιδιαίτερο αυτό ποτό παραγόταν σε ένα αποστακτήριο στην Κρήτη και μαζί με μια βότκα ήταν τα μοναδικά προϊόντα που παρήγαγε. Ένας Κρητικός προσπάθησε να τον πείσει να αγοράσει το συγκεκριμένο αποστακτήριο, το οποίο είχε δύο απασχολούμενους, ένας εκ των οποίων ήταν ο ιδιοκτήτης. Ο ίδιος ήξερε πως θα έπρεπε να απορρίψει την πρόταση με βάση την επιχειρηματική λογική, όμως η επίσκεψή του στην Κρήτη, ο φιλόξενος χαρακτήρας και η οικειότητα των Κρητικών του έφεραν νοσταλγία για την πατρίδα του τη Συρία και τον έκαναν να αλλάξει γνώμη. Έτσι, από το 1994 ξεκίνησε να ασχολείται επιχειρηματικά με την παραγωγή ποτών. Ακολούθησε η επέκταση στη Ρουμανία και η αγορά και άλλων επιχειρήσεων, ενώ το 2000 ο όμιλος των επιχειρήσεών του πήρε το όνομα Alexandrion. Επιθυμούσε ένα δυνατό όνομα και δεν θα μπορούσε να βρεθεί δυνατότερο από το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου, με τον Ναουάφ Σαλάμεχ να μιλάει με θαυμασμό για τα κατορθώματα του Μακεδόνα στρατηλάτη.

Εξάλλου, ο Ναουάφ Σαλάμεχ αγαπάει την Ελλάδα περισσότερο από πολλούς Έλληνες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος μιλάει πολύ καλά τα Ελληνικά, ενώ και σημαντικά στελέχη στην ιεραρχία του Ομίλου είναι είτε Έλληνες είτε Κύπριοι. Έτσι, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Alexandrion Group στη Ρουμανία μια από τις κυρίαρχες γλώσσες είναι τα Ελληνικά. Ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει την αγάπη του Σύριου επιχειρηματία για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι και τα 3 παιδιά του, τα οποία απέκτησε με τη σύζυγό του Ριμ, έχουν την ελληνική ιθαγένεια. Άρα, όπως επισημαίνει και ο ίδιος, ο Όμιλος σε βάθος χρόνου θα γίνει 100% ελληνικός, όταν θα έρθει η ώρα της διαδοχής.

Η δεύτερη… οικογένεια του Σύριου επιχειρηματία. Στο μέσο ο Ναουάφ Σαλάμεχ με τους 2 γιούς του. Από αριστερά οι Ανδρέας Νικηφορίδης, Νομικός Σύμβουλος ALEXANDRION GROUP, Κατερίνα Τσεκούρα, υπεύθυνη Marketing της εταιρείας ALEXANDRION Wines & Spirits, και Άρης Γκόγκος, CEO, υπεύθυνος του τομέα Real Estate του ALEXANDRION GROUP, και από δεξιά οι Γιώργος Στασινόπουλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας ALEXANDRION Wines & Spirits, Γιάννης Χορόζογλου, Σύμβουλος του Δ.Σ. του Ομίλου ALEXANDRION GROUP, και Στέλιος Σάββα, CEO ALEXANDRION GROUP

Όσον αφορά τα στοιχεία που τον βοηθούν στην επιχειρηματική δραστηριότητά του σήμερα, αυτά είναι οι σπουδές στην Ιατρική, αλλά και η καλή ομάδα που υπάρχει δίπλα του. Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως πέρα από τη φυσική του οικογένεια, ο Ναουάφ Σαλάμεχ έχει καταφέρει και έχει δημιουργήσει και μια δεύτερη, με μέλη τα στελέχη του Ομίλου, τα οποία είναι άκρως δεμένα μεταξύ τους. Μια δεύτερη οικογένεια, η οποία ακριβώς λόγω των στενών δεσμών λειτουργεί ως μια γροθιά, καταφέρνοντας αξιοθαύμαστα αποτελέσματα, τα οποία σύντομα θα είναι ορατά σε ελληνικό επίπεδο, αλλά και ειδικότερα σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας…