ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΑΠΘ ΚΑΙ ΣΥΝΙΔΡΥΤΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ REACTION

Ο Δραμινός Σάββας Δημίου είναι προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, συνιδρυτής της ομάδας ReAcTiON, η οποία διοργάνωσε, με απόλυτη επιτυχία, την ημερίδα με θέμα «Η Διεπιστημονική Προσέγγιση στην Εξιχνίαση μιας Υπόθεσης», την Τετάρτη 26 Απριλίου, στο αμφιθέατρο Ι, του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ.

Ο Σάββας Δημίου συγκαταλέγεται μεταξύ των προπτυχιακών φοιτητών που διακρίθηκαν με διεθνή διάκριση από το Chemistry Views στο πλαίσιο διακρίσεων των φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το έτος 2016. Το video της ομάδας ReAcTion (Τμήμα Χημείας) έλαβε τη 2η θέση στην ψηφοφορία του κοινού και την 3η θέση στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής σε διαγωνισμό φωτογραφίας/video με τίτλο «Favorite Science Moments»

Η ReAcTiON είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική, μη συνδικαλιστική ομάδα προπτυχιακών φοιτητών Χημείας του ΑΠΘ. Ξεκίνησε ως ιδέα το Δεκέμβριο του 2015 από 4 άτομα, την Δέσποινα Ανδριώτου, την Βαία Μητούλα, τον Σάββα Δημίου και τον Δημήτρη Ζιώγκα. Έχει ως στόχο τη σύνδεση-συνεργασία των φοιτητών με την αγορά εργασίας, καθώς και τη διεξαγωγή επιστημονικών και κοινωνικών εκδηλώσεων που προάγουν και υπηρετούν τη Χημεία ως επιστήμη. Επιστημονικοί στόχοι της ομάδας είναι: «Η δραστηριοποίηση των φοιτητών μέσα από την έγκυρη ενημέρωση για επίκαιρα και σύγχρονα ζητήματα που αφορούν την επιστήμη μας. Αυτά στοχεύουμε να υλοποιήσουμε μέσω ημερίδων, ενημερώσεων για σύγχρονες έρευνες, επισκέψεις σε βιομηχανίες και αδερφοποίηση με αντίστοιχες ομάδες πανεπιστημίων του εσωτερικού και εξωτερικού».

Κοινωνικοί στόχοι: «Ενημέρωση του κοινού μέσω διαφόρων εκδηλώσεων, με σκοπό τη γνωριμία με την επιστήμη της Χημείας και των εφαρμογών της στην καθημερινή ζωή».

Στην ημερίδα με θέμα «Η Διεπιστημονική Προσέγγιση στην Εξιχνίαση μιας Υπόθεσης» υπήρχε ένα σενάριο για μια εικονική υπόθεση: «Ξημερώματα Κυριακής 23/04 βρέθηκε το πτώμα ενός νεαρού άνδρα στο πάρκο. Δίπλα του βρέθηκε μία χρησιμοποιημένη σύριγγα. Ο άτυχος νεαρός έφερε ένα τραύμα στην κεφαλή του, σημεία βελονονυγμού και εκδορές στα χέρια του. Στην τσέπη του βρέθηκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι ο θάνατος του νεαρού οφείλεται σε αυτοκτονία με λήψη υπερβολικής ποσότητας ηρωίνης. Μήπως όμως δε συνέβη πραγματικά αυτό;».

Στο παραπάνω ερώτημα, που αποτελεί μέρος σεναρίου απάντησε μία ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, στο πλαίσιο της Ημερίδας, με τίτλο «Η Διεπιστημονική Προσέγγιση Στην Εξιχνίαση Μιας Υπόθεσης». Στόχος της Ημερίδας ήταν ο επαγγελματικός προσανατολισμός των φοιτητών του ΑΠΘ μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση στην εξιχνίαση μίας υπόθεσης. Την διοργάνωση της ημερίδας είχε ο Σάββας Δημίου, συνιδρυτής της ομάδας και προπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, την επιστημονική επιμέλεια έχει η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Βικτωρία Σαμανίδου και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Λήδα Κοβάτση.