Μια συγκινητική κίνηση έκανε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας: Συνόδευσε στο σχολείο ένα 11χρονο κορίτσι με σύνδρομο Down, όταν έμαθε πως δεχόταν εκφοβισμό.
Ο Πρόεδρος Στέβο Πενταρόφσκι κράτησε το χέρι της Έμπλα Αντέμι καθώς την πήγαινε στο δημοτικό της σχολείο στην πόλη Γκόστιβαρ τη Δευτέρα. Η Έμπλα είχε πέσει θύμα εκφοβισμού στο σχολείο λόγω του συνδρόμου Down, είπε εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου στο CNN.
O Πενταρόφσκι «μίλησε με τους γονείς της Έμπλα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή και η οικογένειά της σε καθημερινή βάση» και συζήτησε λύσεις, ανέφερε το γραφείο του σε δελτίο Τύπου. «Ο Πρόεδρος είπε ότι η συμπεριφορά όσων θέτουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των παιδιών είναι απαράδεκτη, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά με άτυπη ανάπτυξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Δεν πρέπει μόνο να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αξίζουν, αλλά και να αισθάνονται ίσοι και ευπρόσδεκτοι στα σχολικά θρανία και στο προαύλιο του σχολείου. Είναι υποχρέωσή μας, ως πολιτεία, αλλά και ως άτομα, και το βασικό στοιχείο αυτής της κοινής αποστολής είναι η ενσυναίσθηση. Θα βοηθήσει παιδιά όπως η Έμπλα, αλλά θα μας βοηθήσει επίσης να μάθουμε από αυτά πώς να χαιρόμαστε ειλικρινά, να μοιραζόμαστε και να είμαστε αλληλέγγυοι» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στην ανακοίνωση.
«Είμαστε όλοι ίσοι σε αυτή την κοινωνία»
Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από το γραφείο του Πενταρόφσκι, ο πρόεδρος φαίνεται να κάθεται με την οικογένεια της Έμπλα και να της δίνει δώρα.Φαίνεται επίσης να χαιρετά την 11χρονη στην πόρτα του σχολείου καθώς εκείνη μπαίνει στο κτίριο. «Είμαστε όλοι ίσοι σε αυτή την κοινωνία. Ήρθα εδώ για να δείξω την υποστήριξή μου και να ευαισθητοποιήσω πως η ένταξη είναι βασική αρχή» ανέφερε ο Πενταρόφσκι στο δελτίο τύπου.
Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας είπε ότι «ενθάρρυνε και στήριξε» τους γονείς της Έμπλα στον αγώνα τους για την προστασία των δικαιωμάτων παιδιών όπως η κόρη τους. «Οι προκαταλήψεις σε αυτό το πλαίσιο είναι το κύριο εμπόδιο για την οικοδόμηση μιας ίσης και δίκαιης κοινωνίας για όλους» είπε ο Πενταρόφσκι.
Τόνισε επίσης πως υπάρχει «νομική και ηθική υποχρέωση παροχής εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς, στην οποία η κύρια εστίαση είναι στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε παιδιά με διαφορετικές αναπτυξιακές διαδικασίες» και τόνισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού για το θέμα.
Πηγή: iefimerida.gr