«Θερμοκήπιο έκνομων συμπεριφορών το Α.Τ. Ομόνοιας, μεγάλες οι ευθύνες της Κυβέρνησης»

 

Με αναφορά στο διαβόητο Α.Τ. Ομόνοιας, όπου δύο ειδικοί φρουροί κατηγορούνται ότι βίασαν μια 19χρονη κοπέλα, με αποτέλεσμα να κινηθεί η κατά νόμο διαδικασία, ξεκίνησε την ομιλία του, ως εισηγητής στο σωφρονιστικό νομοσχέδιο, ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος. «Το συγκεκριμένο Α.Τ. αποτελεί θερμοκήπιο έκνομων συμπεριφορών, βιότοπο παράνομων δράσεων. Ο Συνήγορος του Πολίτη, επισημαίνει επιτακτικά ότι η πλειοψηφία των υποθέσεων αστυνομικής αυθαιρεσίας το 2021 αφορούσε τα Αστυνομικά Τμήματα και κατέληξαν σε συμβολικά πρόστιμα και ποινές χάδι. Η ευθύνη σας ως πολιτικοί προϊστάμενοι είναι πολύ σημαντική. Αντιλαμβάνεστε άραγε το σοκαριστικό γεγονός ή το θεωρείτε ένα κρίκο στο πλήθος των παραβιάσεων που βαρύνουν το συγκεκριμένο τμήμα;», τόνισε, απευθυνόμενος στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όσον αφορά το ν/σ, ο κ. Ξανθόπουλος εξέφρασε την αγωνία του ότι, μετά την πρόσφατη έκθεση-κόλαφο της αρμόδιας Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, της CPT, η χώρα κινδυνεύει με δημόσια δήλωση-καταδίκη, ένα ντροπιαστικό γεγονός όπως είπε, που μας κατατάσσει μαζί με την Ουγγαρία του Όρμπαν. «Δυστυχώς το υπό συζήτηση νομοσχέδιο μάς φέρνει πιο κοντά στην εξέλιξη αυτή. Γιατί η έκθεση της CPT καταγράφει υπέρμετρη ποινικοποίηση, έλλειψη συνεκτικής πολιτικής, αδυναμία. ένταξης στις αγροτικές φυλακές. Το ν/σ της Κυβέρνησης δεν απαντά στις ανάγκες και τις προτροπές αυτές. Αποπνέει ένα βαθύ συντηρητισμό και ένα τιμωρητικό χαρακτήρα απέναντι σε όσους είναι έγκλειστοι», σημείωσε. Και συμπλήρωσε: «Οι εναλλακτικές ποινές έκτισης είναι σε εμβρυακή μορφή. Πέντε άτομα μόνο χρησιμοποιούν το βραχιολάκι. Τι θα γίνει με την θεσμό της κοινωφελούς εργασίας; Εντυπωσιακή είναι η αφωνία της Κυβέρνησης για τις αγροτικές φυλακές, όπου υπάρχουν τεράστια κενά, αλλά σκληραίνετε τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα στις υπόλοιπες φυλακές να συνωθούνται οι κρατούμενοι».

Ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις αυστηρότερες προϋποθέσεις που τίθενται για τη χορήγηση αδειών καθώς και στην εισαγωγή του ενδίκου βοηθήματος των κρατουμένων με κουτσουρεμένο τρόπο, επισημαίνοντας: «Ως ένομμη τάξη, ως κράτος δικαίου, οφείλουμε να μην κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η λειτουργία του σωφρονιστικού συστήματος αφορά και τον σωφρονισμό και την επανένταξη. Με λειτουργικό, αποτελεσματικό σωφρονιστικό σύστημα ικανοποιούμε τις επιταγές του κράτους δικαίου και προφυλάσσουμε την κοινωνία».