«Όταν όμως γίνονται σε βάρος του φορολογούμενου είναι και κατάχρηση της εμπιστοσύνης του πολίτη προς στην Πολιτεία»

 

Στην αναζήτηση ευθυνών και την έλλειψη λογοδοσίας για την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες, μετά τα γεγονότα στη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου (ΦΕΖ), που είχε μεταβληθεί σε ορμητήριο συμμοριών θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των φοιτητών, αναφέρθηκε η Βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησής της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων στη Βουλή των Ελλήνων.

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) είναι αρμόδιο για την οικονομική διαχείριση, τις λειτουργικές δαπάνες των Φοιτητικών Εστιών και έχει την αρμοδιότητα της φύλαξής τους, την καθαριότητα και τη συντήρηση των υποδομών, ανέφερε η Βουλευτής. Το Δ.Σ. του ΙΝΕΔΙΒΙΜ διορίζεται με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και έχει παραχωρήσει τη φύλαξη όλων των εστιών της χώρας σε εταιρεία security.

Τα χρήματα που έχουν διατεθεί από τα δημόσια ταμεία για τη φύλαξη της ΦΕΖ είναι πολλά. Συγκεκριμένα η συνολική δαπάνη φύλαξης για τη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου και τις Εστίες του ΕΜΠ ανέρχεται σε 1.150.000 Ευρώ για ένα έτος.

Πολλές, συχνές και σχολαστικές και οι καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές από τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου. Παρ’ όλα αυτά, οι φοιτητές και το προσωπικό της ΦΕΖ ζούσαν σε συνθήκες διαρκούς τρόμου, υπό τη συνεχή επίβλεψη εγκληματιών! «Δεν έχει κανένας ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση, που συμβαίνει εδώ και 4 χρόνια σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ;» ρώτησε η Βουλευτής τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Άγγελο Συρίγο.

Η Χαρά Κεφαλίδου καταλήγοντας τόνισε ότι:«Αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα εποπτείας, φύλαξης, αλλά κυρίως λογοδοσίας και απόδοσης ευθυνών, όλα όσα εξαγγέλλονται για ανακαίνιση των Εστιών, νέες κλίνες κλπ., σε μερικά χρόνια θα είναι σαν να ρίχνετε τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη σε βαρέλι δίχως πάτο».

Ο αρμόδιος Υφυπουργός απάντησε με την παράθεση νομοθετικών διατάξεων περί αρμοδιοτήτων του ΙΝΕΒΙΔΙΜ και προγραμμάτων εκσυγχρονισμού των Φοιτητικών Εστιών, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά δεν απάντησε στο βασικό ερώτημα: «Τελικά κανείς δεν οφείλει να λογοδοτήσει για τη μετατροπή μιας Φοιτητικής Εστίας σε ορμητήριο ποινικών εγκληματιών; Κανείς δεν είναι υπεύθυνος;».