ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρώην Βουλευτή Ν. Δράμας

Μέλους Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

«Εκείνο που προστίθεται, είναι το δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μία εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος», Κ. Μητσοτάκης.

Ο βασικός πυρήνας της επιχειρηματολογίας του κ. Μητσοτάκη βασίζεται σε μια ξεκάθαρη απάτη. Στην απάτη ότι εργαζόμενος και εργοδότης έχουν την ίδια ακριβώς δύναμη στον εργασιακό χώρο. Είναι προφανές πως ο κάθε εργαζόμενος σε μία μεγάλη βιομηχανία, σε μία τράπεζα, σε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ατομικά τους όρους εργασίας του και να βγει κερδισμένος. Όλο αυτό πατά στον μύθο της ατομικής επιτυχίας, στον μύθο του ανταγωνισμού μεταξύ των ανθρώπων που ο καλύτερος προχωρά. Πατά σε αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης περί φαντασμάτων στην εργασία που πρέπει να αφήσουμε πίσω. Εννοεί οι εργαζόμενοι να φορέσουν ριγέ στολές και να μην τους ζαλίζουν με παρωχημένα δικαιώματα. 

Η κοινωνική ιστορία βέβαια άλλα περιγράφει τα τελευταία τουλάχιστον 200 χρόνια και η πραγματικότητα που ζούμε σήμερα άλλες συνθήκες έχει. Η ευελφάλεια (flexicurity), δηλαδή οι ελαστικές μορφές εργασίας θεσμοθετήθηκαν και υπάρχουν για έναν και μοναδικό σκοπό, μείωση μισθών, ασφαλιστικών εισφορών και λιγότερα δικαιώματα. Δεν υπήρξε ποτέ καμία βελτίωση στα εργασιακά από την έναρξη της εφαρμογής τέτοιων πολιτικών παρά μόνο μισθοί πείνας και ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη. Το αν οι εργαζόμενοι/ες καταλαβαίνουν ότι βαδίζουμε σε χειρότερες μορφές εργασίας είναι ευθύνη και των κομμάτων (που θεωρητικά εκπροσωπούν τον κόσμο της εργασίας) και του συνδικαλισμού (που θεωρητικά αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων). Για το πρώτο σίγουρα υπάρχουν κομματικοί σχηματισμοί που θα δώσουν τη μάχη και θα κάνουν μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης. Για το δεύτερο νομίζω πως είναι φανερό εδώ και χρόνια πως ο συνδικαλισμός είναι σε άυπνο κώμα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, κάτι που δυστυχώς ευνοεί την υπερίσχυση τέτοιων αντεργατικών πολιτικών. 

Θα δώσουμε λοιπόν την μάχη με όσα όπλα έχουμε!