ΑΡΘΡΟ

του Χρήστου Καραγιαννίδη

Μέλους Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

πρ. Βουλευτή Ν. Δράμας

 

Ζούμε στον αστερισμό του ψέματος εδώ και αρκετά χρόνια. Τόσα πολλά που ίσως αρκετοί από αυτούς που τα διαδίδουν να τα πιστεύουν κιόλας.

Ψέμα πρώτο. Δεν νικήσαμε τον Covid 19 αντιθέτως προσπαθήσαμε να κρυφτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να κερδίσουμε χρόνο και για να αντέξει το ΕΣΥ. Κρυφτήκαμε τόσο πολύ κι αυτό το καταλαβαίνουμε από τα αργά βήματα επιστροφής προς την υποτιθέμενη κανονικότητα.

Εδώ βέβαια η προσπάθεια αυτή θα είχε αντίκρισμα αν η πολιτική της Κυβέρνησης είχε ένα σχεδιασμό μόνιμων προσλήψεων και ισχυροποίησης του ΕΣΥ. Δυστυχώς κι αφού ειπώθηκαν διάφορα μελιστάλαχτα από πλευράς Μωυσή μόλις φάνηκε να ισορροπεί το πράγμα ξαναγυρίσαμε στη παλιά νεοφιλελεύθερη συνταγή των περιττών δημόσιων εξόδων. Τίποτα δεν έγινε μάθημα από την δοκιμασία.

Ψέμα δεύτερο. Το δημόσιο σύστημα υγείας άντεξε. Άντεξε γιατί αναστάλθηκαν όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του βάζοντας σε κίνδυνο ευάλωτες ομάδες. Καμία προγραμματισμένη επέμβαση, καμία περιοδική εξέταση σε χρονίως πάσχοντες, ελάχιστες διαγνωστικές εξετάσεις. Το δημόσιο σύστημα υγείας άντεξε γιατί το υγειονομικό προσωπικό δούλεψε πέραν των ορίων του και με ελάχιστα μέσα προστασίας. Για τις αμοιβές των υπερωριών ο πρωθυπουργός τους έταξε εβδομαδιαίο χειροκρότημα. Και τέλος άντεξε γιατί προηγήθηκε μια τετραετία ανάταξης και προσλήψεων.

Ψέμα τρίτο. Η Κυβέρνηση πήρε μέτρα για την οικονομική κρίση. Η αλήθεια είναι ότι για πολλοστή φορά η Κυβέρνηση έκανε την κρίση ευκαιρία για το κεφάλαιο. Και δεν αναφέρομαι στις αρπαχτές των Υπουργών και των κομματικών τους φίλων που αυτό από μόνο του είναι ένα ακόμα κείμενο.

Αναφέρομαι στα δώρα προς τον ΣΕΒ, στην κατάργηση, εν τοις πράγμασι, των συλλογικών συμβάσεων, στο κόψιμο στη μέση των μισθών των ιδ. υπαλλήλων, στην κανονικοποίηση της μισής δουλειάς, στην αδιαφορία για τις χιλιάδες απολύσεις.

Η Κυβέρνηση επιδοτεί την ανεργία και υποστηρίζει την άγρια εκμετάλλευση όσων καταφέρουν να βρουν τη δουλειά τους μετά την κρίση. Όσοι δεν καταφέρουν θα έχουν ατομική ευθύνη όπως υπερτονίζεται τις τελευταίες βδομάδες από τα φερέφωνα.

Στην αγορά επίσης η Κυβέρνηση εφαρμόζει στη πράξη τη θεωρία της ανοσίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ΜμΕ που δε θα τη βγάλουν καθαρή από την κρίση θα αφήσουν αρκετό χώρο στις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες να κερδοφορήσουν ακόμα περισσότερο.

Αφήστε στην άκρη την ατομική ευθύνη και την πειθαρχία. Δεν έχουμε Χούντα για να διατάζετε. Την ατομική ευθύνη και την πειθαρχία οι πολίτες την έδειξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλο το προηγούμενο διάστημα.

Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και τον κ. Μητσοτάκη, την Κυβέρνησή του και την Πολιτική Προστασία.

Οι εικόνες με μπουλούκια ανθρώπων για να φωτογραφίσουν τον Πρωθυπουργό, με νεοδημοκράτες να ανοίγουν καφενεία για να πιουν καφέ, με τον κ. Χαρδαλιά να στήνει σόου στις επισκέψεις του στην επαρχία χωρίς να τηρεί κανέναν κανόνα δείχνουν την δική σας απαξία για τις υποχρεώσεις τους.

Δεύτερον στον χάρτη με τα κρούσματα αντί να συγκρίνετε την Ελλάδα με την Ιταλία και το Βέλγιο για να βγαίνετε πρωταθλητές καλό είναι να την συγκρίνετε με τη γειτονιά μας δηλαδή την Βουλγαρία και τη Σερβία (μην πω και τη Βόρεια Μακεδονία και σας φέρω σε δύσκολη θέση). Γιατί εμείς στην Ελλάδα ούτε τις επιχειρήσεις των χιλιάδων εργαζομένων έχουμε, όπως η Ιταλία που εγκληματικά δεν τις σταμάτησε, ούτε την εξωστρέφεια των ευρωπαϊκών χωρών με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ταξιδεύουν μέσω των αεροδρομίων τους. Και ν’ ανάψετε μία λαμπάδα στο μπόι σας που αυτό το κακό δε μας βρήκε στο μέσον του καλοκαιριού.

Τρίτον να δείτε την δική σας ατομική ευθύνη και να πειθαρχήσετε στο κοινό καλό. Τα χρήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες δόθηκαν με καθυστέρηση. Το ρεύμα κόβεται σε σπίτια κι επιχειρήσεις από αυτές τις φιλεύσπλαχνες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας που ξοδεύουν αφειδώς χρήμα για να μας πείσουν για την φιλική, προς τον κόσμο, εταιρική τους εικόνα. Ο κ. Βρούτσης σας αφού βρήκε ευκαιρία να κάνει τα χατίρια του ΣΕΒ τώρα αθετεί (τι πρωτότυπο!) και τον λόγο του για την επέκταση των ΣΣΕ. Ο κ. Χατζηδάκης σας πουλάει ΑΔΜΗΕ και ξηλώνει την όποια φιλική προς το περιβάλλον νομοθεσία υπήρξε.

Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ΜμΕ επιχειρήσεις απλά παρακολουθούν την πορεία τους προς το τέλος που εσείς προδιαγράψατε.

Στο δε ξενοδοχειακό τοπίο περιμένουν ακόμα οι άνθρωποι το σχέδιο του «τουρίστα» κ. Χάρη Θεοχάρη. Δυστυχώς γι’ αυτούς δεν περιμένουν το ίδιο και οι υποχρεώσεις τους.

Οπότε την επόμενη φορά κρατήστε το βλέμμα χαμηλά για το κακό που προξενεί η αδιάλλακτη και καταστροφική σας στάση για την οικονομία και την κοινωνία…