Eurokinissi

Η δήλωση, με αιχμές μετά τα έκτροπα στη Νέα Σμύρνη αλλά και το πόρισμα περί ατιμωρησίας που βλέπει το φως της δημοσιότητας προηγήθηκαν της συνάντησης που θα έχουν σήμερα (09.03.2021) στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αλιβιζάτος.

Με μια λιτή ανακοίνωση, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι σήμερα 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί τον καθηγητή Νίκο Αλιβιζάτο στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου

Η συνάντηση έρχεται στη σκιά του περιστατικού αστυνομικής βίας, με αστυνομικούς να ξυλοκοπούν πολίτη το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στη Νέα Σμύρνη, ύστερα από μια άκρως αιχμηρή δήλωση του Νίκου Αλιβιζάτου και το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα για το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου, το οποίο ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ατιμωρησία των αστυνομικών!

Σύμφωνα με Τα Νέα, το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου ανέφερε ότι για την αστυνομική βία σε βάρος 20ετίας, το πρόβλημα είναι η ατιμωρησία.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, που είχε τοποθετηθεί επικεφαλής της επιτροπής για την αστυνομική βία, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά τα όσα έγιναν στη Νέα Σμύρνη γιατί δεν αντέδρασε.

Ο καθηγητής, με δήλωσή του, φρόντισε να δώσει εξηγήσεις και να αφήσει αιχμές για όσα προκάλεσαν οργή. Όπως είπε, η Επιτροπή που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019, έχει παύσει να υφίσταται εδώ και σχεδόν έναν χρόνο και ιδίως μετά την εισβολή των αστυνομικών στο σπίτι της οικογένειας Ινδαρέ, στο Κουκάκι κατά την αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη κτίριο.

Ανέφερε στη δήλωσή του: «Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και, ιδίως, την καθ’ όλα αυθαίρετη συμπεριφορά της ΕΛΑΣ στο χθεσινό περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, έγινε πολύς λόγος για την σιωπή της υπό την προεδρία μου άτυπης Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας.

Κατόπιν αυτού, θέλω να διευκρινίσω τα εξής:

Η ως άνω Επιτροπή, που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχει παύσει από έτους και πλέον να υπάρχει. Και τούτο γιατί, μετά το γνωστό περιστατικό στο Κουκάκι (υπόθεση Ινδαρέ) δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον από πλευράς των αρμόδιων κρατικών αρχών να συνεχίσει το έργο της. Αυτό έδειξε και η τύχη που επιφυλάχθηκε στο από 4.5.2020 πόρισμά της Επιτροπής προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Στο πόρισμα αυτό, μετά από εις βάθος έρευνα είκοσι περιστατικών αστυνομικής βίας, η Επιτροπή είχε προβεί σε σειρά συστάσεων, με πρώτη την ανάγκη απόδοσης ευθυνών σε παρεκτρεπόμενα αστυνομικά όργανα».

Πηγή: newsit.gr