ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
του κ. Γ.Κ. Χατζόπουλου
τ. Λυκειάρχη
(συνέχεια από το προηγούμενο)
ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ
Ο αντικειμενικός ιστορικός, που καλείται να αποτιμήσει το μέγεθος και τη σημασία του Μακεδονικού Αγώνα, εύλογα θα αποφανθεί ότι ο αγώνας αυτός, που σε μέγιστο βαθμό τον επωμίσθηκαν οι πατριαρχικοί Μακεδόνες, αναμφίλεκτα αποτελεί σταθμό σημαντικό στην ιστορική πορεία της Ελλάδος. Δίκαια λοιπόν υποστηρίζανε οι Έλληνες της ελεύθερης Ελλάδος: «Ας σπεύσουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, γιατί η Μακεδονία θα μας σώσει». Και ήταν όντως προφητικός ο λόγος τους. Γιατί δέκα περίπου χρόνια αργότερα η ευλογημένη γη των φιλοσόφων, των καλλιτεχνών και των γνησίων ηγετών, η πολύκαρπη και η ολβία γη δέχτηκε ως φιλόστοργη μάνα στην αγκαλιά της πολλά από τα τραγικά θύματα της ανήκουστης στην ανθρώπινη ιστορία γενοκτονίας, που με τη φιλοπονία τους, την επιμονή τους, τη νοικοκυροσύνη τους, την καλοσύνη τους, την ανεξικακία τους και την αβραμιαία φιλοξενία τους αναστυλώσανε την ισχνή ελληνική οικονομία και οδήγησαν τη χώρα στη δημιουργία και στην πρόοδο. Απαλλαγμένοι από το φρικώδη και ανελέητο διωγμό των αλλοθρήσκων, θωράκισαν τη Μακεδονία και την κάνανε πρόφραγμα της Ελλάδος κατά τη δήλωση του Μεγάλου Ιστορικού Πολύβιου Μεγαλοπολίτη.
Έδωσα σε αδρές γραμμές, μακριά από έξαψη οργής και φανατισμού, αλλά με οίακα την αλήθεια, την πορεία του τριμέτωπου κορυφαίου και μεγαλειώδους σταθμού της νεώτερης ιστορικής πορείας του Ελληνισμού. Διεξοδική αναφορά στον τιτάνιο αγώνα, που διεξήγαγε ο λαός της Δράμας εναντίον των Τούρκων, των Βουλγάρων και των Άγγλων, θα απαιτούσε ώρες ατελείωτες! Όμως η ανελέητη κλεψύδρα του χρόνου στέκεται αποτρεπτική. Και είναι μεγαλειώδους σημασίας ο Μακεδονικός Αγώνας, γιατί η Μακεδονία είναι η καρδιά και οι πνεύμονες της Ελλάδος.
Η Μακεδονία εδώ και χιλιετηρίδες φθέγγεται εν λίθοις και μνημείοις σωζομένοις την ελληνικότητά της. Και είναι τα μνημεία αυτά η Βεργίνα, η Πέλλα, η Αμφίπολη, η Αιανή, οι Αιγές, οι Φίλιπποι, η Δράμα, που μας έδωσαν τα δημιουργήματα του νου και των χεριών ανθρώπων, οι οποίοι λειτούργησαν ρηξικέλευθα στην ανθρώπινη ιστορική πορεία.
Είναι η Μακεδονία, η γη του Φιλίππου, του Αλεξάνδρου και του Αριστοτέλη, που γέννησε τους διαπρύσιους κήρυκες της ομοψυχίας, της συναδέλφωσης, της ελευθερίας, της αγάπης και της συψυχίας των λαών.
Είναι η γη των μεγάλων φιλοσόφων, των άριστων καλλιτεχνών και στρατηλατών, που μεταλαμπαδεύσανε την υψηλή αξία του ανθρωπισμού στην ερεβώδη και βάρβαρη Ασία, είναι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη της θρησκείας της αληθινής αγάπης, είναι ο τόπος, που ευεργέτησε και εκπολίτισε βαρβάρους. Συνεπώς κάθε προσπάθεια παραχάραξης και πλαστογράφησης της ανεκτίμητης προσφοράς της Μακεδονίας στον άνθρωπο αναμφίλεκτα πέφτει στο κενό. Ματαιοπονούν όσοι επιχειρούν να συσκοτίσουν την ιστορική αλήθεια. Η αλήθεια μοιάζει με το καθαρό χρυσάφι, που όση προσπάθεια κι αν καταβληθεί ούτε οξειδώνεται ούτε φθείρεται. Μένει λαγαρή στους αιώνες για να διδάσκει και να συνετίζει, να φωτίζει και να διευρύνει το νου, να γλυκαίνει τις καρδιές των ανθρώπων αποκαθαίροντάς τις από μίση, κακίες και ταπεινά ελατήρια.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Αργυροπούλου Περικλή, Ο Μακεδονικός Αγών, Θεσσαλονίκη 1984.
- Βακαλοπούλου Αποστόλου, Ο Μακεδονικός Αγώνας, Συμπόσιο, Θεσσαλονίκη 1987.
- Βακαλοπούλου Α. Κωνσταντίνου, Ιστορία του Βορείου Ελληνισμού, Μακεδονία, Θεσσαλονίκη 1991.
- Του Ιδίου, Οικονομική λειτουργία του μακεδονικού και θρακικού χώρου στα μέσα του 19ου στα πλαίσια του διεθνούς εμπορίου, Θεσσαλονίκη 1980.
- Douglas Dakin, ο Ελληνικός αγώνας στη Μακεδονία, μετ. Γ. Στεφανίδη – Ξ. Κοτζαγεώργη, Θεσσαλονίκη 1996.
- Καμπανάου Λαυριώτη Σπυρίδωνα, Από την ζωήν του Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ’, Αθήνα 1935.
- Καργάκου Σαράντου, ο Εθνομάρτυς Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Σμύρνης, «ο Περίβλεπτος», Βόλος 1992.
- Μαζαράκη Ιωάννου, Η Μακεδονία στις παραμονές του Αγώνα, Αθήνα 1977.
- Μόδη Γεωργίου, Αναμνήσεις, Θεσσαλονίκη 2004.
- Παπάζογλου Γ., Χειρόγραφα και Βιβλιοθήκες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κομοτηνή 1993.
- Παπαστάθη Κ.Χ., Η Εκκλησία και ο Μακεδονικός Αγώνας, Απομνημονεύματα, Θεσσαλονίκη 1984.
- Σβολοπούλου Κ., Η απόφαση για την οργάνωση ένοπλου αγώνα, ο Μακεδονικός Αγώνας, Συμπόσιο, Θεσσαλονίκη 1987.
- Σκόρδα Μιλτιάδη, Ανέκδοτα Απομνημονεύματα, ο Μακεδονικός Αγών (αντίγραφό τους βρίσκεται στο Αρχείον μου).
- Χατζησταύρου Θεμιστοκλή, οι Απαρχές του Μακεδονικού Αγώνα 1903-1904, Θεσσαλονίκη.
- Του Ιδίου, Ιωβηλαίον.
- Χατζοπούλου Κ.Γ., Ιστορικά Ανάλεκτα της Εκκλησίας της Δράμας, Θεσσαλονίκη 2012.
- Του Ιδίου, Η εθνωφελής δράση του Θεμιστοκλή Χατζησταύρου, Δράμα 2012.
- Του Ιδίου. Η ανθελληνική δράση του Ντάιεφ, εφ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Καβάλας 28-2-2013.
- Του Ιδίου, Η Αλιστράτη ως έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων-Δράμας και Ζιχνών, Δράμα 2009.
- Του Ιδίου. Βομβιστικό επεισόδιο στο κεντρικό καζίνο της Δράμας 1906, εφ. ΠΡΩΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ Δράμας.
- Το Αρχείον Χρυσοστόμου, τόμ. Α’, σ.380.
- Χιόνη Ι. Κωνσταντίνου, Ο Μακεδονικός Αγώνας στο σαντζάκι της Δράμας, Καβάλα 2015.