«Ατελέσφορες και προβληματικές οι νομοθετικές της ρυθμίσεις»

 

Σκληρή κριτική στα άρθρα του νομοσχεδίου Βορίδη για τη νέα τροπολογία αποκλεισμού των νεοναζιστικών μορφωμάτων και τη διάταξη-απειλή προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το συνταγματικό τους έργο, άσκησε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στη Βουλή.

Το άρθρο 43 είπε. προστέθηκε εκ των υστέρων και δήθεν θεσπίζει το ακαταδίωκτο των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών εκτός αν ενήργησαν με δόλο. «Το νομοθετικό πλαίσιο υπήρχε, π.χ. με τη διάταξη περί παράβασης καθήκοντος και κάλυπτε το θέμα. Ποιά ήταν η ανάγκη για τη νέα ρύθμιση, εκτός από το να στείλει μήνυμα, εγώ λέω στον κ. Ράμμο και τον κ. Μενουδάκο, γιατί ενήργησαν κατά το Σύνταγμα και τη συνείδησή τους;», υπογράμμισε. Έκανε επίσης αναφορά στον διαχωρισμό μεταξύ ρυθμιστικών αρχών και συνταγματικά κατοχυρωμένων Αρχών και την εξαίρεση των τελευταίων από την ευελιξία στην επιλογή του προσωπικού. «Το εισηγείται ο κ. Πικραμμένος που οφείλει να καταλαβαίνει ότι είναι αυθαίρετη η διάκριση και δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου», επεσήμανε.

Για το θέμα με τα νεοναζιστικά μορφώματα και τον Κασιδιάρη, τόνισε: «Με την ανοχή της κυβέρνησης ο έγκλειστος Ηλ. Κασιδιάρης τον Μάιο του 2021, διοργάνωσε διαδικτυακό συνέδριο με 150 μέλη, παρουσίασε τομεάρχες και πρόγραμμα, παραβιάζοντας κραυγαλέα, τον σωφρονιστικό κώδικα αλλά δεν ίδρωσε το αυτί κανενός. Με την ανοχή της κυβέρνησης έγινε ένας ινφλουένσερ με πολλούς ακόλουθους. Και ενώ βυσσοδομούσε κατά της δημοκρατίας, η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορη».

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε ατελέσφορες και αναποτελεσματικές τις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για αποκλεισμό των νεοναζιστικών μορφωμάτων επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη δική του πρόταση έθεσε στοιχεία της φυσιογνωμίας του κόμματος που προσκρούουν είτε σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είτε στον αντιρατσιστικό νόμο για να προσδιοριστεί επακριβώς το πεδίο παρέμβασης του νομοθέτη. «Η Κυβέρνηση δεν το δέχθηκε όμως και επέλεξε να βάλει τον Αρειο Πάγο κριτή για το ποιο κόμμα είναι συμβατό με τις αρχές της δημοκρατίας. Προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος, μετακινηθήκαμε και υιοθετήσαμε την πρόταση Αλιβιζάτου-Κοντιάδη, που θέτει ως προϋπόθεση συγκρότησης ψηφοδελτίων να μη συμμετέχουν σε αυτά καταδικασθέντες σε οποιοδήποτε βαθμό για εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, υπό το μανδύα πολιτικού κόμματός. Ούτε αυτό το δεχτήκατε και διαπιστώσατε τώρα το ατελέσφορο λίγες μέρες πριν τη συνεδρίαση του οργάνου και ενόψει της συγκεκριμένης κρίσης. Η πολιτική ευθύνη αν υπάρξει πρόβλημα θα είναι αποκλειστικά δική σας. Καταλαβαίνουμε ότι αισθάνεστε στριμωγμένοι. Δεν θα επιτρέψουμε η αδυναμία πολιτικής της Ν.Δ. να μεταφραστεί σε κρίση του πολιτικού συστήματος», υποστήριξε.

Και ο κ. Ξανθόπουλος κατέληξε: Είναι η τελευταία μου ομιλία ως Βουλευτής. Αισιοδοξώ να επανέλθω. Ευχαριστώ όλους τους υπαλλήλους της Βουλής, της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το προεδρείο της Βουλής και τους συναδέλφους γιατί μου έδωσαν την δυνατότητα να είμαι μέλος του νομοθετικού σώματος της χώρας.