ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Ζωή: Όταν ένα ενόργανο ον μπορεί να διατρέφεται, να αναπτύσσεται, να αναπαράγεται και να αντιδρά σε ερεθίσματα. Μόρφωση: Πνευματική και ηθική καλλιέργεια. Γνώση: Μελέτη, άσκηση, σπουδές, σοφία, σύνεση, φρόνηση.

Ο τίτλος μου προξένησε το ενδιαφέρον και είπα να διαβάσω τις επεξηγήσεις της πρότασης. Αγανακτούμε λένε οι νέοι –μα και όλοι εμείς- όταν στερούμαστε καθημερινά γνώση, ζωή, υγεία. Όχι λοιπόν σε ό,τι μας στερεί τις σύγχρονες ανάγκες, παρουσιάζοντας τη στέρηση αυτών ως «κανονικότητα» και «φυσιολογικό».

Άρα θα συγκρουόμαστε με την πολιτική που τσακίζει τη ζωή μας. Πρέπει να αντιδρούμε. Όταν ανάβει μια σπίθα αντίστασης, αυτή μπορεί να γίνει ανυποχώρητος αγώνας για όσα μας στερούν και δυναμώνει την ελπίδα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε (Αντρέας Κοράκης, γραμμ. ΑΕΙ).

…Ενώ ο δικός τους κόσμος είναι η βία, το ψέμα, η συκοφαντία. Η προσπάθεια να επιβληθούν εναντίον του κόσμου με την ένταση της καταστολής, θα ‘ναι μια γραμμή σύγκρουσης με την Αστική Τάξη που κερδίζει έδαφος ξεπερνώντας τα όρια.

Η βίαιη καταστολή δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, ούτε «εμμονή» κάποιων ιδιόρρυθμων ή συντηρητικών Υπουργών. Είναι η συνισταμένη της δικτατορίας του πλούτου σε όλες τις χώρες, τόσο σε φιλελεύθερες όσο και σοσιαλδημοκρατικές, για να αντιμετωπιστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια. Πάντως η απρόκλητη αστυνομική βία στρατιωτικού χαρακτήρα φέρει την ευθύνη της Ν.Δ. Είναι μια συνειδητή κυβερνητική πολιτική (Δ. Κουτσούμπας).

Ο κόσμος τους είναι η καταστολή στο σώμα και στη ψυχή, μια περιστολή που γίνεται για τις λαϊκές ελευθερίες. Είναι μια κρατική βία, αστυνομική αυθαιρεσία με υποταγή στη σύγχρονη βαρβαρότητα. Βάζουμε λοιπόν «lockdown» στην πολιτική τους. Συνεχίζουμε με πάλη για ζωή και δικαιώματα (Καθηγητή Α.Π.Θ. Σωτηρόπουλος).

Δυστυχώς ενεργείται ένα βαρύ μητρώο παραβιάσεων βασικών αρχών ανθρωπισμού (Γ. Βαρουφάκης).

…Κει π’ ανθίζουν τα χαμόγελα, είν’ ο δικός μας κόσμος

…η ανίκητη δίψα για ζωή και ελευθερία

που απέκτησε πλήρες νόημα (Στεφούδης Μόρφης, συγγραφέας).

Θα αναφέρω ένα τραγούδι του 1989.

…Μια παράφορη δίψα ξυπνάει για ζωή

ν’ αγαπήσω ξανά, μ’ ότι πάει μαζί

…ο σπασμένος καθρέπτης να γίνει σωστός

κι ο ψεύτης κόσμος αληθινός (Μελίνα Τανάγρη, στίχοι – μουσική).

Πραγματικός αντίπαλος της ζωής του λαού είναι το Κεφάλαιο και η εξουσία του. Για να αλλάξει η ζωή του λαού, πρέπει ν’ αλλάξει χέρια η εξουσία (Δ. Κουτσούμπας).

Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι για την ανατροπή της εξουσίας, με τη ψήφο μας.