Τέσσερα μετάλλια σε μαθητικές Ολυμπιάδες Μαθηματικών έχει αποσπάσει ήδη ο 17χρονος μαθητής Πρόδρομος Φωτιάδης, που φοιτά στο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις στο Νικηφόρο Δράμας και γι’ αυτό τον λόγο τιμήθηκε πρόσφατα και με το βραβείο Αριστείας από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο 17χρονος μαθητής που θέλει να σπουδάσει στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακάλυψε την αγάπη του για τα μαθηματικά, όπως τόνισε, μιλώντας στην ρεπόρτερ της ΕΡΤ Καβάλας Ρένα Πανταζόγλου, στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, από την Β΄ Τάξη του Γυμνασίου άρχισε να μελετά πιο συστηματικά, ενώ μέσω των μαθηματικών διαγωνισμών ανακάλυψε ότι το αρέσουν υπερβολικά.

Στην προσπάθεια του μάλιστα συνέδραμαν τόσο οι καθηγητές όσο και ο πατέρας του, ο οποίος τον καθοδήγησε  με αποτέλεσμα να εμβαθύνει. Επιπλέον, όπως είπε ο ίδιος, δεν κρύβει και την αγάπη του για την αστρονομία καθώς το σχολείο είναι το μοναδικό δημόσιο σχολείο που διαθέτει αστρονομικό παρατηρητήριο.

Η συστηματική μελέτη αποδίδει καρπούς

Η μαθησιακή εξέλιξη του, όπως υπογράμμισε, οφείλεται «στην συστηματική δουλειά που ό ίδιος κάνει, αφιερώνοντας τουλάχιστον τρεις ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του στην μελέτη, ενώ τα Σαββατοκύριακα αφιερώνει ακόμη περισσότερο».

Όσον αφορά την επιλογή του σχολείου φοίτησης στον Νικηφόρο Δράμας που απέχει αρκετά από την πόλη της Δράμας στην οποία διαμένει, αυτό έγινε «επειδή πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο σχολείο το οποίο ευνοεί τον τρόπο μελέτης μου αλλά και η ιδιαίτερη σχέση που έχει το σχολείο με την αστρονομία γεγονός που αξίζει, να βρίσκομαι εκεί».


Το πρότυπο σχολείο….επιδιώκει και πλανητάριο

Το Γυμνάσιο στο Νικηφόρο Δράμας, σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικής του σχολείου κ. Μιχάλη Δογραματζίδη, διαθέτει «το μοναδικό αστρονομικό παρατηρητήριο με τηλεσκόπιο διαστάσεων 17 ιντσών με το οποίο μπορούν να γίνουν παρατηρήσεις αλλά και επιστημονική έρευνα. Μπορούν έτσι να καταγραφούν αποκρύψεις αστέρων από αστεροειδής σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπως και παρατηρήσεις για το ευρύτερο κοινό».

«Ο Ουρανός είναι ιδιαίτερα ελκυστικός για τα παιδιά», είπε ο κ. Δογραματζίδης και σημείωσε πως «συγκεντρώνουμε παιδιά και από την ευρύτερη περιοχή και σε συνδυασμό με το υπαίθριο εργαστήριο φυσικής στο πάρκο ηλιακών ρολογιών γίνεται πόλος έλξης για εκπαιδευτικές εκδρομές». «Το μεγάλο μας όνειρο είναι να φτιαχτεί ένα ψηφιακό πλανητάριο που θα ξεναγεί τους επισκέπτες στον έναστρο ουρανό», κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: ertnews.gr / Ρένα Πανταζόγλου