Ποιοι εξαιρούνται και θα λάβουν νέα παράταση για παραμονή στο ΕΣΥ

Ακόμη 10 ημέρες θα παραμείνουν στα δημόσια νοσοκομεία οι περισσότεροι συνταξιούχοι γιατροί που είχαν λάβει παράταση προκειμένου να στηρίξουν τα νοσοκομεία για την πανδημία.

Πρόκειται για τους γιατρούς που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του 2020, αλλά πήραν παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου του 2021 ώστε να στηρίξουν το ΕΣΥ λόγω του κορονοϊού.

Να υπενθυμιστεί ότι η παράταση είχε δοθεί με τροπολογία του υπουργείου Υγείας τον Νοέμβριο του 2020 και είχαν δικαίωμα να παραμείνουν έως το τέλος Ιουνίου του 2021, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των συναδέλφους τους.

Ποιοι εξαιρούνται

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αποφάσισαν να μη δώσουν άλλη παράταση στους συνταξιούχους γιατρούς, λένε πηγές του ethnos.gr, προκειμένου να προχωρήσουν οι προσλήψεις νέων γιατρών στα νοσοκομεία οι οποίες έχουν μείνει πίσω.

Εδώ και καιρό άλλωστε εκατοντάδες νέοι γιατροί περιμένουν να διοριστούν, ενώ λόγω του κορονοϊού είχαν παγώσει και οι κρίσεις, μία διαδικασία που ξεκίνησε και πάλι και ανακοινώνεται από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ).

Όμως ορισμένες ειδικότητες γιατρών φαίνεται ότι θα λάβουν παράταση, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, το υπουργείο Υγείας προωθεί κάποιες εξαιρέσεις κυρίως για να στηριχθούν τα νοσοκομεία με δεδομένο ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη και οι ανάγκες είναι μεγάλες.

Οι εξαιρέσεις θα αφορούν σε ειδικότητες που δεν μπορούν να βρεθούν αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον από νέους γιατρούς που έχουν φύγει για το εξωτερικό.

Μεταξύ αυτών είναι η ειδικότητα της αναισθησιολογίας που παρουσιάζει περιορισμένο αριθμό ενδιαφερόμενων γιατρών για να εργασθούν στο ΕΣΥ και οι ελλείψεις είναι μόνιμες.

Γι αυτό και θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους είναι προς συνταξιοδότηση να παραμείνουν για ένα διάστημα ακόμη και πιθανότατα για 6 μήνες. Δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα θα εξετασθεί εάν επαρκούν οι Παθολόγοι, οι πνευμονολόγοι και οι εντατικολόγοι στο ΕΣΥ, ώστε να διατηρηθούν στο σύστημα ορισμένοι και να παρέχουν υπηρεσίες λόγω του covid.

Αξιοσημείωτο είναι όπως μεταφέρουν πηγές του ethnos.gr, ότι θα εξετασθούν κατά περίπτωση τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ώστε να διαπιστωθεί εάν παρουσιάζουν ελλείψεις ιατρικού προσωπικού σε συγκεκριμένες ειδικότητες, ώστε κατ’ εξαίρεση να δοθούν παρατάσεις σε γιατρούς που είναι προς συνταξιοδότηση.

Πηγή: ethnos.gr