Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ

 

  • Μετά τον Δεκαπενταύγουστο και αφού ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού θα ξεκινήσει η εξυπηρέτηση των πρώτων ωφελούμενων
  • Η δυναμικότητας της μονάδας είναι 120-150 ατόμων και αρχικά θα προσφέρει θεραπεία σε 20-30 άτομα που εξυπηρετούνται σε Καβάλα και Θεσσαλονίκη

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 25 Ιουλίου 2017 η τελετή εγκαινίων της Μονάδας Ολοκληρωμένης Θεραπείας της Εξάρτησης του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα, η οποία βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας. Η Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα είναι η 57η κατά σειρά Μονάδα του ΟΚΑΝΑ σε ολόκληρη τη χώρα και η 9η, η οποία καλύπτει τις ανάγκες της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας & Θράκης.

Παρόντες στην τελετή εγκαινίων ήταν ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, μαζί με άλλα στελέχη του Οργανισμού, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Γεωργιτσόπουλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Νίκος Λιάτσης, μαζί με στελεχιακό δυναμικό του Νοσοκομείου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Δράμας «Η Δράση» (η πρώτη δομή του ΟΚΑΝΑ που λειτούργησε στη Δράμα) και Δημοτικός Σύμβουλος Προσοτσάνης, κ. Κώστας Μιχαηλίδης, μαζί με άλλα μέλη του Δ.Σ. της δομής, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας Ταξίαρχος κ. Γιώργος Καϊπάκης, μαζί με άλλα στελέχη της Αστυνομίας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, εργαζόμενοι στη μονάδα, εργαζόμενοι στη «Δράση» κ.α.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής του αγιασμού οι επίσημοι στις δηλώσεις τους στάθηκαν στη σπουδαιότητα λειτουργίας της μονάδας θεραπείας του ΟΚΑΝΑ στη Δράμα, η οποία πλέον θα λειτουργεί συμπληρωματικά με τη μονάδα πρόληψης του Οργανισμού («Δράση»), ενώ υπήρξαν και αναφορές στον τρόπο λειτουργίας της νέας μονάδας. Ουσιαστικά από την περασμένη Δευτέρα 24 Ιουλίου ξεκίνησε η εκπαίδευση του προσωπικού και μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία της.

 

«Σε όλες τις πόλεις ενώ στην αρχή ξεκινήσαμε με 20-30 φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 120-150 άτομα»

 

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Χωρίς την αμέριστη βοήθεια και τη συμπαράσταση τόσο του Διοικητή του Νοσοκομείου όσο και των τοπικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημάρχου, του Αντιπεριφερειάρχη, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και να έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε αυτή την θεραπευτική μονάδα του ΟΚΑΝΑ, δεύτερη μονάδα ουσιαστικά για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων εδώ στην πόλη της Δράμας, μετά τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης της Δράμας. Έτσι, μπορώ να πω ότι στο Νομό της Δράμας με τα εγκαίνια σήμερα (σ.σ. Τρίτη 25 Ιουλίου) ολοκληρώνεται ένα σχέδιο των τελευταίων χρόνων, όλη η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να καλυφθεί από την πλευρά των μονάδων για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων τόσο από την πλευρά της πρόληψης όσο και από την πλευρά της θεραπείας. Είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινά η λειτουργία της μονάδας. Χτες (σ.σ. Δεύτερα 24 Ιουλίου) ήταν ουσιαστικά η πρώτη μέρα εδώ που ήρθε το προσωπικό, που ξεκίνησε εδώ να δουλεύει τους χώρους και να δουλεύει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Ότι τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού και μετά τον Δεκαπενταύγουστο πια θα είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε και τους πρώτους ανθρώπους εδώ που θα εξυπηρετήσει, τους πρώτους ωφελούμενους εδώ. Οι πρώτοι ωφελούμενοι θα έρθουν από την Καβάλα, είναι ήδη στη μονάδα υποκατάστασης στην Καβάλα και ταυτόχρονα τις επόμενες μέρες θα ανοίξει και η λίστα των αιτήσεων, ώστε οποιοσδήποτε εδώ έχει την ανάγκη υπηρεσιών από τη μονάδα να μπορεί μέσα στις επόμενες ημέρες να έρθει και να ξεκινήσει η θεραπεία μετά τις 15 Αυγούστου». «Οι μονάδες αυτές είναι δυναμικότητας 120-150 ατόμων. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη μονάδα για το Νομό της Δράμας. Θα ξεκινήσουμε με 20-30 άτομα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Καβάλα και στη Θεσσαλονίκη και θα δούμε πού θα φτάσει. Έχω την εντύπωση ότι θα ξεπεράσουμε τα 100 άτομα. Σε όλες τις πόλεις ενώ στην αρχή ξεκινήσαμε με 20-30 άτομα, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 120-150 άτομα. Αυτές είναι ανάγκες δηλαδή που βλέπουμε ότι υπάρχουν σε όλες τις επαρχιακές πόλεις» πρόσθεσε ο κ. Καφετζόπουλος.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, έτσι ώστε η κοινωνία η ίδια να έρθει και να δηλώσει το παρόν της για αυτή τη μονάδα»

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Δράμας κ. Νίκος Λιάτσης επεσήμανε: «Η έναρξη λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ είναι ένα αποτέλεσμα ενεργειών που όλοι μαζί βάλαμε πλάτη σε αυτό. Ήρθαμε να αγκαλιάσουμε αυτή τη δομή και να αναγνωρίσουμε πόσο σημαντικό κοινωνικό έργο ουσιαστικά εξυπηρετεί αυτή η μονάδα. Ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι πήραν μέρος σε αυτή τη συνέργεια, σε αυτή τη σύμπραξη, τον κ. Καραγιαννίδη, πρωτίστως τον κ. Καφετζόπουλο, και όλους τους θεσμούς που αγκάλιασαν αυτή την ενέργεια, ώστε να γίνει επανεκκίνηση και επαναλειτουργία αυτής της μονάδας. Πολύ σημαντική μονάδα. Να σταματήσει πλέον και η μετακίνηση του Δραμινού πολίτη σε όμορους Νομούς, έτσι ώστε να εξυπηρετείται εδώ πλέον. Όλοι οι πολίτες που έχουν ανάγκη αυτή την ομάδα θα έρχονται εδώ. Πρέπει να ενταθούν όμως οι προσπάθειες, έτσι ώστε η μονάδα να συνεχίσει με τον καλύτερο τρόπο και να στελεχωθεί με το επιπλέον προσωπικό εφόσον προκύψει, αλλά και εμείς να δημιουργήσουμε εκείνα τα προγράμματα της πρόληψης και της ενημέρωσης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, έτσι ώστε η κοινωνία η ίδια να έρθει και να δηλώσει το παρόν της για αυτή τη μονάδα».

 

«Σημαντικό ότι δεν θα μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, αλλά θα μπορούν εδώ να δεχτούν την άμεση υποστήριξη»

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντική η προσπάθεια η οποία έχει γίνει. Εμείς, εδώ με τους συναδέλφους, και τον κ. Γεωργιτσόπουλο και τον κ. Μιχαηλίδη, από την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το 2009 ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια και καταθέσαμε το πρώτο καταστατικό, το οποίο και εγκρίθηκε τότε. Συνέχισε μετά ο κ. Μιχαηλίδης με τους συναδέλφους και έχει πραγματικά ολοκληρωθεί όλη αυτή η προσπάθεια που είναι σημαντικότατη σε μια δύσκολη περίοδο που η κατάρα των ναρκωτικών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Η μάστιγα των ναρκωτικών καθημερινά καθηλώνει νέα παιδιά και γίνονται εξαρτημένοι πολίτες, οι οποίοι έχουν τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και γενικότερα στις οικογένειές του. Είναι σημαντικό ότι δεν θα μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα, αλλά θα μπορούν εδώ να δεχτούν την άμεση υποστήριξη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Εμείς είμαστε κοντά, γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό, ένα πολύ αξιόλογο έργο, το οποίο θέλει την υποστήριξη όλης της κοινωνίας».

 

«Να δούμε και τον κόσμο που θα έρχεται σε αυτή τη μονάδα με αλληλεγγύη και υποστηρικτικά»

 

Ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Χρήστος Καραγιαννίδης ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω κατ’ αρχήν της ψυχής αυτής της προσπάθειας, που ακόμη και σε δύσκολες εποχές πίστευε ότι θα γίνει, τον Κώστα Μιχαηλίδη. Η προσπάθεια βέβαια, η συνέργεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του πρώτου και του δεύτερου βαθμού είναι ουσιαστική, όπως και του Ιατρικού Συλλόγου. Να μείνουμε στο ότι αυτή η μονάδα θέλει να βοηθήσει έναν κόσμο που έχει βρεθεί σε δύσκολες συνθήκες. Και θέλει να βοηθήσει έναν κόσμο από ουσίες οι οποίες για πολύ καιρό τον βασανίζουν. Να την δούμε, λοιπόν, την μονάδα με αλληλεγγύη και υποστηρικτικά και να δούμε και τον κόσμο που θα έρχεται σε αυτή τη μονάδα με αλληλεγγύη και υποστηρικτικά. Και να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τη μονάδα όσο το δυνατόν περισσότερο με θετικά βήματα και όχι με αρνητικά. Καλή επιτυχία και στους εργαζόμενους εδώ στη μονάδα και ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε πολύ καλά και θετικά αποτελέσματα».

 

«Αυτή η μονάδα να αποτελέσει την αρχή για να σωθούν νέα παιδιά που το έχουν μεγάλη ανάγκη»

Τέλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος δήλωσε: «Αφού ευχαριστήσω από την μεριά μου τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ και τον Διοικητή του Νοσοκομείου, θα μείνω στους αφανείς ήρωες, που δεν φάνηκαν, αλλά πρόσφεραν τα μέγιστα. Και αναφέρομαι στον Κώστα Μιχαηλίδη, στον Ιατρικό Σύλλογο και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν σε αυτό το εγχείρημα. Είναι μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα βοηθήσουμε και θα στηρίξουμε οικογένειες που έχουν πρόβλημα και ιδίως δικά μας παιδιά και εύχομαι αυτή η μονάδα να αποτελέσει την αρχή για να σωθούν νέα παιδιά που το έχουν μεγάλη ανάγκη».