Του Captain Νικόλαου Κ. Μεταξά
ATPL
AIRLINE PILOT
B737NG AIRBUS 320
(συνέχεια από το προηγούμενο)
Υπάρχουν πολύ λίγες φωτεινές περιπτώσεις συγκροτημένων νέων που έχουν σκοπό και γνωρίζουν ότι η γνώση έρχεται μέσα από εμπειρία και οι εμπειρίες μέσα από χρόνια δουλειάς. Το ζω στη δουλειά μου, στην επιστήμη μου και δεν σηκώνω καμιά κουβέντα. Το πρόθεμα – δικαιολογία όλων είναι να φύγουν στο εξωτερικό, όχι γιατί θα κάνουν κάποια καλύτερη ειδικότητα, αλλά γιατί πληρώνονται καλύτερα. Και έρχομαι και ερωτώ ευθέως, ποιος θα βάλει πλάτη σε αυτήν τη χώρα, όταν όλοι ποιούν τη νήσσα και φεύγουν στο εξωτερικό ή μήπως στο εξωτερικό τους τα χαρίζουν τα χρήματα; Δουλεύουν λιγότερο; Έχουν καλύτερους ιατρούς; ΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΑΚΑ ΤΡΕΧΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ ΕΤΣΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟ; ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΩΧΑΔΕΛΦΙΣΤΕΣ, ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΣΤΕ;
Από παντού έρχονται ομοβροντίες για γενική σήψη στο σύστημα υγείας, παρόλες τις προσπάθειες που έκαναν και κάνουν οι πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου. Δυστυχώς όλα αυτά είναι ημίμετρα και ο σχεδιασμός ο σωστός αποτελεί ένα γόρδιο δεσμό έτσι όπως έχει καταντήσει το πράγμα.
Δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι, αφού δεν τους αφορά, το τι χάλι υπάρχει από κομματική ανικανότητα στις κρίσεις. Πείτε μου ένα παράδειγμα επιλογής κάποιου άλλου ικανού που δεν είναι δικός τους, από αμάθεια των ειδικών του ειδικού παρά μονάχα όταν έρθει και τους ακουμπήσει στο πετσί τους, τότε τρέχουν και καταλαβαίνουν τι εστί το βύσσινο.
Σας παραθέτω δυο κρίσεις συνδικαλιστών αντιθέτων πολιτικά, του Πρόεδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και υποψήφιου Ευρωβουλευτή κ. Εξαδάκτυλου και του συνδικαλιστή της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιανάκου.
«Έχουμε περίπου 18.000-20.000 Έλληνες γιατρούς στο εξωτερικό». Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σχολίασε πως το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό ενώ η… φυγή των γιατρών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια διατηρεί μία σχετική σταθερά αυξημένη πρόοδο. «Στη χώρα μας έχουμε περίπου 84.000 γιατρούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ο αριθμός δεν είναι λίγος, είναι επαρκής. Το θέμα είναι πού είναι κατανεμημένοι. Είναι γεγονός πως το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό και έτσι βλέπουμε γιατρούς να φεύγουν στο εξωτερικό ή να μεταπηδούν στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνει, ενώ λέει πως «μπορεί τώρα να μη βλέπουμε τη μεγάλη φυγή που είδαμε το 2012 -τότε από τη Θεσσαλονίκη έφυγαν σε έναν μόνο χρόνο περίπου 2.500 γιατροί- αλλά παρατηρούμε πως πολλά νέα παιδιά πηγαίνουν για ειδικότητα στο εξωτερικό και δεν γυρνάνε ξανά, μένουν εκεί. Η χώρα μας μετρά περίπου 18.000-20.000 γιατρούς που βρίσκονται στο εξωτερικό» (Πηγή: Voria.gr).
Απάντηση στον κ. Εξαδάκτυλο. Εσείς και ο προκάτοχός σας κ. Πατούλης, πείτε μας τι κάνατε ως Πανελλήνιος Σύλλογος έτσι ώστε να στηρίξετε το ΕΣΥ; Γιατί δεν εισηγείστε να δοθούν λύσεις στα χρόνια και… ελονοσιακάπροβλήματα της Υγείας;
Ήρθατε στην περιοδεία σας ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής στην Δράμα και αντί να ασχοληθείτε μονάχα με το θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, ασχοληθήκατε με το εάν οι ιδιώτες ιατροί πληρώνουν clawback.
Ενημερωτικά rebate και clawback είναι δύο έννοιες που υιοθετήθηκαν από το Υπουργείο Υγείας, με κύριο σκοπό τον περιορισμό των κρατικών δαπανών υγείας. Το clawback αναφέρεται στην επιστροφή του ποσού εκείνου που υπερβαίνει, μηνιαίως, τις προϋπολογισμένες δαπάνες υγείας. Διαβάζοντας τα παραπάνω, οποιοσδήποτε λογικός πολίτης θα χαιρέτιζε μια τέτοια κίνηση.
Πάμε στον έτερο συνδικαλιστή της ΠΟΕΔΗΝ.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, με τη σειρά του σημειώνει πως είναι τρεις οι λόγοι που ωθούν τους νέους γιατρούς να φύγουν. «Ο πρώτος είναι η ασφάλεια, πολλές φορές οι ειδικευόμενοι καλούνται μόνοι τους να λάβουν σημαντικές αποφάσεις είτε γιατί ο ειδικός γιατρός δεν υπάρχει είτε γιατί δεν προλαβαίνει λόγω των πολλών περιστατικών. Αυτό οδηγεί και στον δεύτερο λόγο που αφορά την εκπαίδευση. Όταν οι γιατροί δεν έχουν χρόνο να εκπαιδεύσουν τους ειδικευόμενους και αυτοί μαθαίνουν ως ένα σημείο και αυτοδίδακτα δεν τους βοηθά στο να μείνουν στο ΕΣΥ. Ο τρίτος και πολύ βασικός λόγος είναι οι αμοιβές. Ένας ειδικευόμενος στην Αγγλία μπορεί να παίρνει και 5.000 λίρες, ενώ οι δικοί μας παίρνουν λίγα παραπάνω από 1.000 ευρώ, ενώ οι εφημερίες είναι πολλές και συχνά πολύ περισσότερες από όσες προβλέπονται. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους», σχολίασε και πρόσθεσε πως όλα αυτά σε συνδυασμό με τις διαρκείς ελλείψεις στο Σύστημα Υγείας ωθούν τους νέους να φύγουν. «Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν την Κύπρο όπου οι αμοιβές είναι πολύ καλύτερες», λέει, ενώ σημειώνει πως αρκετοί είναι και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γιατροί που επιλέγουν να φύγουν, όταν ειδικά μεγαλώνουν τα παιδιά τους και φεύγουν για σπουδές». (Πηγή: Voria.gr)
Απάντηση: Περσινά ξινά σταφύλια κ. Γιαννάκο.