ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου με θέμα «Νέοι Αγρότες Α.Μ.Θ.: Μεγάλος αριθμός υποψηφίων κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Προγράμματος του ΠΑΑ 2014-2020» κατέθεσε η Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Πα.Σο.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Σύμφωνα με επιστολή – διαμαρτυρίας που απέστειλε σε εσάς προσωπικά ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, η Α.Μ.Θ. αδικείται για ακόμη μια φορά ως προς το ποσό της προγραμματικής υπερδέσμευσης που λαμβάνει στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ενισχύσεις εκκίνησης επιχείρησης από Νέους Γεωργούς», μετά από σχετική ενημέρωση από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-2020, για τους επιλαχόντες νέους αγρότες.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι βάσει στοιχείων το ποσό της υπερδέσμευσης που λαμβάνει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. για το εν λόγω Πρόγραμμα αποτελεί μόλις το 9,57% του αρχικού προϋπολογισμού που της διατέθηκε, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες που λαμβάνουν ποσά αυξημένα από 13,67% έως και 59,29% του αρχικού τους προϋπολογισμού. Επίσης, στην επιστολή του ο κ. Μέτιος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του γιατί η όλη διαδικασία έγινε χωρίς ποτέ να ενημερωθεί ή να ερωτηθεί σχετικά η Περιφέρεια και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό για την περιοχή θέμα.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά η Α.Μ.Θ. είναι μια αγροτική Περιφέρεια με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, όσον αφορά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν. Ο αγροτικός τομέας αποτελεί μια από τις κύριες δραστηριότητες που εάν στηριχθεί μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η επιλογή του Υπουργείου σας καταδικάζει για ακόμη μια φορά την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. στην απομόνωση και πολύ περισσότερο τον Νομό Δράμας γιατί η αγροτική δραστηριότητα αποτελεί κύριο αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής μας.

Στο τελευταίο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Α.Μ.Θ. (Νοέμβριος 2017) στην Κομοτηνή ο Πρωθυπουργός, τόνισε ότι η περιοχή της Α.Μ.Θ. μετατρέπεται σε πόλο έλξης σημαντικών εξελίξεων «που αξιοποιούν και ισχυροποιούν τη θέση της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Αναφερόμενος μάλιστα στη νέα γενιά των αγροτών ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει στήριξή «με κάθε διαθέσιμο τρόπο και μέσο». Ειδικά για το Πρόγραμμα των νέων αγροτών είχε πει «η επιλογή της Κυβέρνησης είναι σε περιοχές ειδικών συνθηκών όπως αυτή εδώ η Περιφέρεια, να ενταχθεί, πέρα από τους ενταγμένους και η μεγάλη πλειοψηφία των 269 επιλαχόντων». Για ακόμη μια φορά ανακολουθία λόγων και πράξεων από την Κυβέρνησή σας κ. Υπουργέ!

Τέλος, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος επισημαίνει τον κίνδυνο να μείνει εκτός Προγράμματος μεγάλος αριθμός υποψήφιων αγροτών. Ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου σας, ώστε οι επιλαχόντες νέοι αγρότες να μην χάσουν το δικαίωμα συμμετοχής σε άλλα προγράμματα που θα προκηρυχθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου σας για την επίλυση του θέματος;
  2. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προχωρήσετε ώστε να λυθεί το πρόβλημα έγκαιρα και πριν τη λήξη της διαδικασίας αξιολόγησης των φακέλων στα τέλη Μαρτίου;
  3. Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε να ενταχθούν στο Πρόγραμμα όσο το δυνατό περισσότεροι νέοι αγρότες και επιλαχόντες;
  4. Σε ποιες συγκριμένες ενέργειες θα προχωρήσετε ώστε να στηριχθούν πραγματικά οι νέοι αγρότες της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και ειδικά του Νομού Δράμας;

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου