ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.

 

 

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, με θέμα «Αντιμετώπιση προβλημάτων στη μετακίνηση των προσφυγόπουλων προς τα σχολεία τους», κατέθεσαν οι Βουλευτές του Κ.Κ.Ε. κ. Γιάννης Δελής, κ. Μαρία Κομνηνάκα και κ. Γιώργος Λαμπρούλης.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Χιλιάδες προσφυγόπουλα αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία, μιας και δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η μετακίνησή τους από τις Δομές προς τα σχολεία που θα φοιτήσουν. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δεν έχει τακτοποιήσει το ζήτημα της εκμίσθωσης λεωφορείων και αυτή πραγματοποιείται μόνο όπου την ευθύνη έχει αναλάβει η Περιφέρεια. Είναι ενδεικτικό ότι στη Δράμα 149 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν έχουν μέσο να μετακινηθούν από τη Δομή στα σχολεία τους!

Είναι φανερό πως άμεσα το κράτος οφείλει να αναλάβει την ευθύνη που έχει ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής μεταφορά των προσφυγόπουλων. Επιπλέον, πρέπει να εξασφαλιστεί η σίτισή τους και η κάλυψη, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, όλων των κριτηρίων εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις κλπ. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ότι οι μαθητές αυτοί δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ που αποτελεί προϋπόθεση για τον εμβολιασμό τους και την παροχή Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ).

Ερωτάται οι κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε:

-Να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια για την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των προσφυγόπουλων.

-Να αποδεσμευθεί η διαδικασία εγγραφής των προσφυγόπουλων που πάνε πρώτη φορά στο ελληνικό σχολείο από τον ΑΜΚΑ, ώστε απρόσκοπτα να εμβολιαστούν, να αποκτήσουν το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) και να εγγραφούν.

-Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και οι εμβολισμοί δωρεάν για όλα τα παιδιά, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Κομνηνάκα Μαρία

Λαμπρούλης Γιώργος